Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krabi – krásná příroda i nekonečné pláže

Thajská provincie Krabi

Thajská provincie Krabi

Asi 800km od Bangkoku se rozprostírá thajská provincie Krabi, která láká svoje návštěvníky na překrásné přírodní scenerie, desítky přilehlých, romantický ostrůvků v Andamanském moři, pohádkové potápění do světa rozmanité podmořské fauny a samozřejmě nádherné, dlouhé pláže. Krabi je také rájem horolezců, místní vápencové stěny přímo vybízejí k jejich zdolání.

Hlavním městem provincie Krabi je stejnojmenné, původně rybářské městečko s krásnou promenádou u moře obklopenou vápencovými útvary porostlými mangrovníky. Městečko je důležitým dopravním uzlem, přestupní stanicí, neboť odsud vyplouvají lodě na okolní ostrovy a ostrůvky.

Z Bangkoku se na Krabi dostanete nejpohodlněji a nejrychleji letadlem, za cca hodinu a půl. Možností je i autobusová doprava, v tomto případě počítejte přibližně s 13-15 hodinami strávenými v autobuse.

Promenáda obklopena vápencovými útvary

Promenáda obklopena vápencovými útvary

Zajímavosti na Krabi

Klášter Tham Sua (Tygří jeskyně)

Asi 5km od městečka Krabi se nachází klášter Tham Sua, který byl dříve útočištěm tygrů. Dnes v něm žije komunita mnichů a mnišek. Ke svým modlitbám se scházejí v sále v jeskyni, která bývala tygřím doupětem. Po prohlídce kláštera můžete pokračovat k vyhlídce, neodradí-li vás počet schodů, které k ní musíte vystoupat. Je jich totiž přes tisíc….

Klášter Tham Sua

Klášter Tham Sua

Pláž zkamenělých mušlí Susan Hoi

Unikátní pláž zkamenělých mušlí patří mezi hojně navštěvované turistické atrakce. Před 40 miliony let zde vymřel obrovský počet mušlí, které se postupem času změnily v kámen. Zkamenělé mušle patří k oblíbeným suvenýrům, které si můžete z této oblasti odvézt na památku.

Pláž zkamenělých mušlí Susan Hoi

Pláž zkamenělých mušlí Susan Hoi

Národní park Tha Pom

Asi 34km od města Krabi se rozprostírá národní park Pa Phru Tha Pom Khlong Song Nam, který potěší všechny milovníky přírody a klidných míst bez davů turistů. Jedná se o mangrovový prales se dvěma jezírky s křišťálovou vodou. Po zaplacení vstupného cca 50 Bathů máte přístup k procházce mokřady, naučná stezka po dřevěné lávce vede podél mangrovového lesa s množstvím rostlin a zvířat. Plavání v jezírkách není povoleno, díky čemuž si zachovávají svoji křišťálovou čistotu.

Národní park Tha Pom

Národní park Tha Pom

Khao Khanap Nam

Dva stometrové kopce tyčící se z řeky Krabi označují cestu do jeskyní se stalagmitovou a stalaktitovou výzdobou. V jeskyních bylo nalezeno mnoho lidských kosterních pozůstatků. Dostat se sem můžete na půjčené loďce po řece Chao Fa Pier asi za 15 minut a do jedné z jeskyní nahlédnout.

Khao Khanap Nam

Khao Khanap Nam

Nejlepší pláže na Krabi

Railay Beach

Na této krásné, jiskřivě bílé pláži se nachází mnoho hotelů prvotřídní kvality. Na pláž se dostanete pouze lodí z města Krabi nebo letoviska Ao Nang, cesta po souši není možná. Oblast není příliš komerčně založena, byť se zde nachází restaurace i obchůdky. To, co návštěvníky láká především, je panenská příroda bez davů turistů.

Railay Beach

Railay Beach

Phra Nang Beach

Menší přírodní pláž mezi skalami poskytuje útočiště těm, kteří uvítají více soukromí. Hotely tu nenajdete, jen božský klid a okolní nádheru. Cesta je možná lodí nebo po cestě při úpatí skály.

Phra Nang Beach

Phra Nang Beach

Ao Nang

Ao Nang je skvělým výchozím bodem pro výlety na okolní ostrovy. Jižní cíp pláže Ao Nang nabízí spoustu příležitostí k vodním radovánkám, část pláže blíž k městu slouží jako kotviště, proto není příliš vhodná ke koupání. Oblast nabízí velké množství kvalitních ubytovacích zařízení, restaurací i obchodů a je tudíž vyhledávaným turistickým centrem.

Ao Nang

Ao Nang

Stravování na Krabi

Provincie Krabi potěší všechny milovníky dobrého jídla, protože ceny jsou na naše poměry lidové, pokrmy vynikající. Nejlevněji se najíte na ulici, kde můžete přípravu jídla přímo sledovat a navnadit tak svoje chuťové i čichové buňky, dražší pokrmy nabízejí restaurace. Pochutnat si můžete na mořských, ale i sladkovodních rybách, humrech, krabech a dalších mořských plodech podávaných nejčastěji s rýžovými nudlemi nebo rýží na x způsobů. Pokrmy jsou velmi pikantní, příznivci ostrých jídel si přijdou na své.

Thaský pikantní pokrm

Thaský pikantní pokrm

Krabi je oblíbeným cílem nezávislých cestovatelů – baťůžkářů z celého světa, ale i turistů, kteří chtějí prožít svoji dovolenou pohodlněji, v některém z mnoha luxusních resortů.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín