Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na dovolené v Chorvatsku jako Robinsoni

Užijte si v Chorvatsku soukromí

Užijte si v Chorvatsku soukromí

Plánujete letní dovolenou v Chorvatsku? Nemáte rádi velké hotelové komplexy nebo ubytování v kempech, kde je spousta lidí? Máte rádi svůj klid? Zkuste malinko jinou, netradiční dovolenou na odlehlých místech v chorvatských robinzonádách.

Co je to robinzonáda?

Nevíte, jaký typ ubytování si máte pod tímto označením představit? Jedná se o malebné domky v zátokách a na malých ostrůvcích, částečně izolované od lidí. Nachází se pouze pár metrů od vlastní pláže a azurového moře. Původně většina z nich sloužila jako rybářské domky, které byly přestavěny na rekreační objekty. Nečekejte ubytování vybavené všemi technickými výdobytky moderní doby. Je zde nutné šetřit vodou, která je dovážena, elektřinu Vám vetšinou vyrábí solární panely a vařit budete na plynových bombách. A samozřejmě většinou chybí i internet.

Chorvatská robinzonáda

Chorvatská robinzonáda

Rozšířenější jsou tyto typy ubytování od střední po jižní Dalmácii. Na Istrii jich mnoho nenajdeme, ale i zde nějaké jsou.

Robinzonády na ostrově Pag

Pokud nechcete jet úplně přes celé Chorvatsko, zkuste zvolit například ostrov Pag, který je spojen s pevninou mostem, což je pro mnohé z nás výhodou. Na ostrově je velice významným produktem Pažský sýr či Pažská krajka. K rodinné dovolené můžete vyzkoušet ubytování v Robinzonádě Kolan. Nachází se přímo u písčité pláže. V objektu je pouze jeden apartmán, tudíž si užijete ničím nerušenou dovolenou. Samoobsluha, lékárna, první pomoc či restaurace jsou vzdáleny cca 4 km.

Robinzonáda Kolan, Pag

Robinzonáda Kolan, Pag

Robinzonády na poloostrově Pelješac

Nachází se v jižním Chorvatsku, výhodou je, že jako poloostrov je spojen s pevninou, nemusíte tedy využívat trajektu. Významná je zde umělá chovná stanice ústřic či výroba soli v místních salinách. Co třeba zvolit ubytování v Robinzonádě Dora (Blaževo). Majitel Vám rád připraví místní speciality (majitelem je rybář), je chovatelem ústřic a mušlí. Ubytování je přímo u moře, můžete si zde zakotvit i člun a ze všech apartmánů máte i výhled na moře. Vzdálenost od nejbližší „civilizace“ je 4 km.

Robinzonáda Dora, Pelješac

Robinzonáda Dora, Pelješac

Robinzonády na ostrově Pašman

Tento ostrov se nachází v Severní Dalmácii. Z Biogradu na Moru se na ostrov dostanete trajektem, konkrétně do městečka Tkon (15 minut). Na ostrově je pouze 11 vesnic a již to nám napovídá, že zde budete mít klid, turisticky není ještě tolik objeven. Vyberte objekt, ve kterém nejsou žádné další apartmány, jako je například Robinzonáda Vitane a budete zde opravdu sami. Nachází se přímo u pláže (betonové desky) a lze zde kotvit člun. Nejbližší samoobsluha, restaurace či lékárna jsou vzdáleny 4.5 km.

Robinzonáda Vitane, Pašman

Robinzonáda Vitane, Pašman

Robinzonády na ostrově Hvar

Poměrně vyhledávaným je chorvatský ostrov Hvar, na který je možné se dopravit pouze trajektem. Okolní vody patří mezi nejprůzračnější na Jadranu. Mezi chorvatské nehmotné kulturní dědictví UNESCO patří i Hvarská krajka. Je zde mnoho možností ubytování a jedna z nich je i rybářský domek Uvala Prisnjak. Dům je přímo u pláže s možností kotvení člunu. Nejbližší obchod najdeme 8.5 km od objektu.

Uvala Prisnjak, Hvar

Uvala Prisnjak, Hvar

Robinzonády na ostrově Šćedro

Hledáte opravdu malý ostrůvek, na kterém je naprostý klid? zkuste ostrov Šćedro. Krásné ubytování na stejnojmenné pláži je Robinzonáda Uvala Karkavac. Nachází se přímo u moře a její další výhodou je bezplatný internet. V rámci objektu se nachází i restaurace. Nečekejte tedy žádné jednoduché obydlí, celý dům je moderně zařízen. K troše klidu si tedy užijete i trochu luxusu.

Robinzonáda Uvala Karkavac, Šćedro

Robinzonáda Uvala Karkavac, Šćedro

Pokud si potřebujete odpočinout od každodenního stresu a rušného života ve městech, je to pro Vás to pravé.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín