Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější chorvatské vesnice, které si zamilujete

Nádherná chorvatská městečka vás uchvátí svým kulturním bohatstvím i pěknou krajinou. Užijte si ohromující výhledy na moře, procházky úzkými uličkami a jedinečnou atmosféru chorvatských ostrovů i vnitrozemí.

Grožnjan

Městečko v istrijském vnitrozemí leží necelých 15 km od moře a návštěvníky ohromuje krásou svých uliček, kostelů, četných památek i středověkých hradeb. Z těch se naskýtá pěkný výhled na vinohrady, olivové háje a lesy. Grožnjan je také městem umělců s dvacítkou galerií a ateliérů. Pořádají se zde výstavy, koncerty vážné hudby a populární jazzový festival.

Grožnjan

Grožnjan

Humac

Vesnička Humac se rozkládá v kopcích ve vnitrozemí ostrova Hvar. Původně to byla pastýřská osada. Dodnes se v ní dochovaly staré domy v typickém dinárském stylu, pročež Humac navštěvuje mnoho milovníků historie, kultury a architektury. Domky si lze nicméně prohlédnout pouze zvenčí. Mnohé totiž bohužel chátrají. Hezkou ukázkou původní architektury je ale např. i zdejší restaurace Konoba Humac s tradičními pokrmy.

Humac

Humac

Komiža

Přístavní městečko v hlubokém zálivu na západním pobřeží ostrova Vis proslulo tradicí zpracování ryb. Kousek od přístavu stojí kaštel z roku 1585, v němž sídlí Rybářské muzeum. Sbírky obsahují expozice o životě a práci rybářů, vývoji náčiní i techniky rybolovu. V Komiži se také nalézá pevnost, kterou postavili Benátčané. Nad městem mohou obdivovatelé dějin navštívit benediktinský klášter s kostelem sv. Mikuláše ze 13. století.

Komiža

Komiža

Kumrovec

Obec v chorvatském Záhoří leží na hranici se Slovinskem, asi 50 km severně od Záhřebu. Coby rodiště Josipa Broze Tita se stalo jakýmsi poutním místem jugoslávských komunistů už v dobách po 2. sv. válce. Roku 1977 se historické budovy dočkaly rekonstrukce a došlo k vytvoření skanzenu, připomínajícího vzhled uherské vesnice v 19. století. Významným objektem je též památník chorvatské hymny.

Kumrovec

Kumrovec

Lubenice

Malá osada Lubenice patří k nejstarším na ostrově Cres. Turisty sem táhne okouzlující výhled na moře z vrcholu skály, na které obec vyrostla. Malebné městečko nabízí i několik historických pamětihodností a jedinečných míst, jako je třeba kaple svatého Štěpána na útesu. O zápisu místních barokních kaplí na seznam světového kulturního dědictví UNESCO se již jedná.

Lubenice

Lubenice

Mali Ston

Osada s malým přístavem na poloostrově Pelješac je příjemné místo s hezkým okolím, vhodné pro rodinnou dovolenou. Nalézá se tady několik restaurací, které patří k nejlepším na území jaderského pobřeží. Ve středu městečka stojí kostel ze 14. století. Jeden z jeho zvonů byl odlit v Dubrovníku. Za povšimnutí stojí rovněž budova arzenálu v přístavu.

Mali Ston

Mali Ston

Motovun

Středověké městečko v centrální Istrii leží na kopci nad mořem. Obklopují ho nedotčené hradby, používané jako chodník s unikátním výhledem na krajinu. Rušný Motovun je dějištěm různých výstav, koncertů i divadelních představení. Z památek neopomeňte navštívit románskou zvonici ze 13. století, městský palác ze 14. století, bývalý palác Polesiniů a farní kostel sv. Štěpána z počátku 17. století. Slavný je i chráněný les Motovun, v němž rostou vzácné lanýže.

Motovun

Motovun

Rastoke

Pohádková osada Rastoke leží poblíž městečka Slunj, asi 35 km před Plitvickými jezery. Modrozelená voda zdejší řeky Slunjčice se přelévá přes skály do řeky Korany a vytváří množství vodopádů, jezírek i kaskád. Na slapech řeky stojí staré mlýny s kamennými základy a dřevěnou nadstavbou. Mlynářská vesnička Rastoke je od roku 1967 chráněným místem jako přírodní a kulturní památka. Její návštěvu lze jen doporučit.

Rastoke

Rastoke

Škrip

Starobylou obec Škrip najdete na severním pobřeží ostrova Brač při silnici z Nerežišce. Má dlouhou historii a zaujme hlavně pozoruhodnými stavbami. Zachovaly se tu památky v podobě ruin pevnosti a opevnění z obrovských balvanů. Hodnotnou církevní památkou je kostel sv. Heleny z přelomu 18. a 19. století. Navštivte bračské muzeum sídlící v Radojkovičově věži. Jeho součástí je římské mauzoleum, náležející k nejcennějším pamětihodnostem na ostrově. Poblíž věže stojí kostel sv. Ducha s hrobkou šlechtického rodu Cereničů.

Škrip

Škrip

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín