Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější letoviska Olympské riviéry

Nejkrásnější letoviska Olympské riviéry

Nejkrásnější letoviska Olympské riviéry

Dovolená na Olympské riviéře je splněným snem všech milovníků průzračně čistého moře, krásné přírody i historie. Bájná hora Olymp byla domovem dvanácti bohů, kteří podle starověké mytologie Řecku vládli. Rozsáhlá oblast, ležící ve stínu Olympu, má skvělé podmínky pro cykloturistiku, potápění v průzračném Egejském moři i poklidnou rodinnou dovolenou. Jen málokterá oblast v Řecku nabízí tak pestrou paletu fakultativních výletů. Můžete navštívit romantický ostrov Skiathos, kláštery Meteora, metropoli Athény, tradiční horskou vesničku Kalambaka nebo vystoupat až na vrchol Olympu. Pojďme si představit ta nejkrásnější z letovisek Olympské riviéry.

1. Leptokaria 

Bezkonkurenčně nejoblíbenější letovisko Olympské riviéry. Za svou oblibu vděčí především nekonečně dlouhým, zlatavým písčito-oblázkovým plážím. Většina z nich získala prestižní Modrou vlajku udělovanou za kvalitu a čistotu moře. Pobřeží zde klesá do hloubky jen velmi pozvolna a tak si na své přijdou i nejmenší návštěvníci. Místní klima je ideálním mixem horského a mořského vzduchu a pro lidský organismus je doslova balzámem. Pokud by vás omrzela relaxace na pláži s nádherným výhledem na horu Olymp, pak můžete vyrazit do víru města. Najdete zde spoustu obchůdků, taveren, tanečních klubů i atrakcí pro děti.

Leptokaria

Leptokaria

2. Nei Pori

Menší prázdninové městečko si vás získá svou pohodovou atmosférou. Pěkná písčitá pláž s pozvolným vstupem do moře nebývá ani v hlavní sezóně přeplněná. Vodní radovánky si můžete zpestřit některým z mnoha nabízených vodních sportů. Městská promenáda je obzvláště okouzlující s příchodem noci, kdy si můžete vychutnat pohled na osvětlenou pevnost Platamonas.

Pohled z pevnosti na Nei Pori

Pohled z pevnosti na Nei Pori

3. Velika

Příjemné letovisko leží v oblasti Thesálie, která bývá nazývána obilnicí Řecka. Velmi úrodná půda, dostatek zeleně a blankytně modré moře sem lákají i řadu místních obyvatel, lačnících po klidné dovolené. Velika je jako stvořená pro romantickou dovolenou. Téměř 4 kilometry dlouhá pláž láká k procházkám. Tu pravou chuť a vůni Řecka si užijete během návštěvy tradičních trhů.

Řecké trhy

Řecké trhy

4. Platamonas

Velmi fotogenické letovisko vzniklo z původní ospalé rybářské vesničky. I dnes můžete ve zdejším přístavu pozorovat rybáře, vracející se z moře se svými úlovky. Pokud si přivstanete, tak vám je ochotně prodají na přilehlém rybím trhu. Zdejší písčitá pláž vás okouzlí nejen průzračně čistou vodou a dokonalým servisem, ale i krásnou vyhlídkou na pohoří se středověkým hradem. Hrad Platamon, jehož historie sahá až do 13. století, je oblíbeným výletním cílem. Centrum města je plné tanečních klubů, restaurací, obchodů i taveren. Najdete zde i celou řadu atrakcí pro děti.

Hrad Platamonas

Hrad Platamonas

5. Messangala

Poklidná vesnička leží 7 km od populárního Nei Pori. Pokud toužíte po klidu, krásném moři a dlouhých procházkách po pláži, pak by neměla Messangala uniknout vaši pozornosti. Pověstnou řeckou pohostinnost okusíte při návštěvě některé z rodinných taveren.

Tradiční řecká taverna

Tradiční řecká taverna

6. Paralia Katerinis

Jen 85 km od letiště Thessaloniki se nachází letovisko, nabízející vše co si slibujete od dokonalé dovolené. Křišťálově průzračné moře, písčité pláže s bohatou nabídkou vodních sportů i dostatek vyžití pro děti i dospělé. Živý plážový bulvár chrání před žhnoucím sluncem hustý pás zeleně. Milovníci vodních radovánek mohou navštívit zdejší moderní aqua park.

Paralia Katerinis

Paralia Katerinis

7. Litochoro

Milujete Řecko, ale toužíte spíše po horách? Letovisko Litochoro představuje to pravé pro vás. Městečko připomínající alpské osady je výchozím bodem pro výstup na nejvyšší horu Řecka Mytikas. Na jedné z výletních tras se nachází Národní park Olympos. Na území o rozloze 45 km2 můžete spatřit vzácné druhy motýlů, plazů i ptáků. Od roku 1981 je součástí biosférické rezervace pod záštitou UNESCO. I procházka městečkem je dokonalým zážitkem. Úzké kamenné uličky vedou ke kouzelnému kostelíčku Agios Nikolaos s fontánou. Zajímavá je i návštěva Námořního muzea. 

Litochoro

Litochoro

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín