Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte jedinečné tuniské památky

Kartágo, Tunisko

Kartágo, Tunisko

Podzim je časem poznávacích zájezdů. Opadá největší nápor turistů, moře je stále ještě příjemně prohřáté a při prohlídkách pamětihodností se vám na rozpáleném písku neroztečou podrážky bot (ty mé jsou možná ještě stále součástí chrámu v Karnaku). Tunisko má díky své bohaté historii mnoho nádherných památek. Pojďme si představit ty nejzajímavější.

1. Kartágo (UNESCO)

Byla by veliká škoda opomenout během návštěvy Tuniska nádherné starověké město Kartágo. Leží jen 15 km od hlavního města Tunis a k vidění je tady toho doopravdy mnoho. Je jedním ze symbolů celé severní Afriky. Bylo založeno kolem roku 814 př. n. l. a stalo se živým centrem obchodu. Na obranu před nepřáteli bylo obehnáno vysokými, 34 kilometrů dlouhými hradbami, díky kterým přežilo bez úhony dvě války s římskou říší. Třetí válka byla pro město osudná, Římané jej vyplenili a srovnali se zemí. Svou zašlou slávu získalo až ve 2. století n.l., kdy se opět zařadilo mezi nejmocnější města světa. Z původního města se do dnešních dob nezachovalo téměř nic. K nejkrásnějším památkám patří Antoniovy lázně (2 st.n.l.), které jsou největšími dochovanými římskými lázněmi mimo území Říma. Jejich funkčnost byla podmíněna vystavěním 90 km dlouhého akvaduktu. V areálu lázní jsou k vidění také pozůstatky školy či nevěstince. Částečně zrekonstruované římské vily dávají nahlédnout pod pokličku života dávných obyvatel Kartága. Nezapomenutelným zážitkem je také procházka římským amfiteátrem s kapacitou až 36 tisíc míst. Nově zrekonstruované římské divadlo hostí oblíbené mezinárodní divadelní festivaly.

Kartágo

Kartágo

2. Medina ve městě Tunis (UNESCO)

Názvem medina je obecně označována stará část severoafrických měst. Obvykle ji tvoří spleť úzkých uliček, mešity, fontány a nezbytný bazar. Medina v metropoli Tunis je opravdovým městem ve městě. Jedinci s méně vyvinutým orientačním smyslem zde mohou velmi snadno zabloudit. Během procházky budete míjet nádherné paláce v nichž sídlí významná muzea (archeologické, vlastivědné), zastřešené pasáže s tradičními čajovnami i rušné trhy. Není mnoho míst, kde na vás dýchne 500 let historie s takovou intenzitou. Skutečným skvostem je úchvatná mešita Zitouna, postavená roku 732 n.l., která svou širokou věží připomíná spíše křesťanskou katedrálu. Věřím, že po návštěvě tohoto krásného místa pochopíte, proč jsou na své staré město místní obyvatelé tak hrdí.

Medina ve městě Tunis

Medina ve městě Tunis

3. Koloseum v El Jem (UNESCO)

Když se před vámi po cestě vyprahlou krajinou náhle objeví téměř dokonale zachovalý římský amfiteátr, možná budete mít stejně jako já problém zavřít údivem otevřená ústa. V dobách jeho největší slávy pojal až 35 tisíc diváků, nadšeně sledujících souboje udatných gladiátorů. Nádherná třípatrová stavba byla postavena kolem roku 230 a pyšní se stěnami dosahujícími výšky 38 metrů a 68 arkádami. Ideální dobou pro návštěvu je brzké ráno. Osvícené ranním sluncem a bez davů turistů působí koloseum skutečně mysticky.

Koloseum v El Jem

Koloseum v El Jem

4. Kairouan (UNESCO)

Jen 70 km od turistického ráje v Sousse se nachází svaté město Islámu Kairouan (čtvrté nejvýznamnější po Mekce, Medíně a Jeruzalému). Nechte se okouzlit velkou mešitou Zaouia de Sidi Sabab s rozlehlým čtvercovým nádvořím a vysokou věží i starou částí města, připomínající dávný Babylon.

Kairouan

Kairouan

5. Synagoga La Ghriba

Zdánlivě nenápadná bílá budova s modrými dveřmi ukrývá dokonalý klenot. Jen kilometr od Houmt Souk - hlavního města ostrova Djerba, leží stavba, postavená na místě, kam podle legendy dopadl svatý kámen z nebes. Původní synagoga byla vystavěna v roce 586 př. n.l. a jedná se tak o nejstarší stavbu svého druhu v severní Africe. Po vstupu do svatostánku si všichni návštěvníci musí zout boty a ženy ještě navíc zahalit ramena šátkem. Barevná skla oken vytvářejí v potemnělém interiéru mystickou atmosféru,  ještě umocněnou modlitbami pronášenými starými kmety s jarmulkami na hlavách. Dvanáct oken v modlitebně symbolizuje dvanáct izraelských kmenů. Nachází se zde také schrána na Pět knih Mojžíšových, považovaných za jeden z nejstarších svitků světa. El Griba znamená zázrak, zkuste si tady zapálit svíčku s vírou, že nějaký ten zázrak potká i vás.

Synagoga La Ghriba

Synagoga La Ghriba IssamBarhoumi

6. Dougga (UNESCO)

Významné archeologické naleziště je jednou z nejzachovalejších římských lokalit v Africe, ležící jen 100 km od hlavního města Tunis. Féničané zde zanechali řadu obdivuhodně zachovalých staveb. Za zmínku stojí Attebanovo mauzoleum, chrám zasvěcený Diovi, Juoně a Minervě či obrovské římské divadlo v němž jsou dodnes pořádány kulturní programy. Město bylo vystavěno v mírném kopci a tak dnes můžeme obdivovat nejen kýčovitě dokonalé ruiny, ale i nebývale úrodnou krajinu.

Dougga

Dougga

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín