Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznáte evropskou zemi podle chutí jejích obyvatel?

Zamýšleli jste se někdy během toulek cizími zeměmi, že každý z vašich méně či více exotických cílů je zajímavý nejen díky krásným památkám a divům Matky přírody? Velkou inspiraci nám mohou přinést i chuťové preference domorodců. Choutky Slováků, Italů nebo Maďarů jsou všeobecně známé. Halušky, pizzu a guláš uhodne většina z nás na první dobrou. Zkuste se mnou uhodnout evropský stát, kam se nejezdí za gastronomickými zážitky, ale spíše za uměním a uvolněnou atmosférou.

1. Lékořice

Možná jste v dětství také rozdělovali své kamarády na ty, kteří jedí lékořicové bonbóny celé a na ty, okusující jen sladké barevné okraje. Já jsem se řadila spíše do druhé skupiny. V naší tajemné zemi lékořici doslova zbožňují. Průměrná roční spotřeba lékořicových bonbónů na jednoho obyvatele je tady 2 kilogramy. To řadí tuto zemi mezi světové lékořicové velmoci. Existují tady stovky druhů lékořicových bonbónů s různými příchutěmi. Od eukalyptové, medové, ovocné až po slané speciality. Velmi pestrá je i paleta tvarů zahrnující zvířátka, autíčka, mince či pohádkové postavičky. Typickou trpkou chuť dodává cukrovinkám kyselina lékořicová, která má kromě známých léčebných účinků na svědomí i vliv na zvyšování krevního tlaku. Může tak nahradit i tolik oblíbenou kávu.

Lékořicové bonbóny

Lékořicové bonbóny

2. Sleď obecný

Sleď obecný, zvaný také herinek, je nejhojnější rybou naší planety. Hledaná země má bohatou koloniální historii a je tady rozšířená indická či asijská kuchyně. Právě herinek však srdnatě odolal všem módním vlnám. Je to prostě klasika a můžete si jej vychutnat v rušných ulicích metropole, ve venkovské hospůdce i v té nejluxusnější restauraci. Sleď je těsně po vylovení zbaven páteře, hlavy a vnitřností a nechá se odpočívat v nálevu ze soli a cibule. Sezóna této pochutiny začíná v červnu, kdy můžete vidět desítky místních i turistů s papírovými tácky, obloženými houskou, syrovou rybkou a cibulí. Tuzemci berou zkušeně celou rybu, zakloní hlavu a pochutnají si na intenzivní chuti moře a cibule. Turisté si mohou objednat naporcovaného herinka, vloženého do čerstvé housky.

Sleď obecný

Sleď obecný

3. Sýry

Nejen lékořicí je proslulá tato malebná země. V jednom ze zdejších městeček se konají od začátku dubna do září proslulé sýrové trhy. Jedná se sice spíše o divadlo pro turisty, ale to nic nemění na faktu, že zdejší sýry vynikají skvělou chutí i kvalitou. Mezi velkými bochníky sýry se tady procházejí ochutnavači s vývrtkami, kterými kontrolují, zda je sýr dostatečně uleželý. Ve specializovaných obchůdcích si můžete nechat vysvětlit rozdíl mezi sýry typu gouda či eidam. Gouda je prodávána ve velkých placatých bochnících, kdežto eidam je podobný spíše kulatému bochníčku chleba. Kromě klasických sýrů jsou k dispozici i ochucené verze. Můžete vyzkoušet sýr s kmínem, kopřivami, pepřem, wasabi, arašídy nebo pistáciemi. Sýry jsou tady nedílnou součástí téměř každého jídla. Přidávají se do sendvičů, salátů, polévek i hlavních jídel.

Sýrové trhy

Sýrové trhy

4. Pivo

Právě obliba zlatavého moku nás spojuje s obyvateli tohoto státu. Pivo je v této zemi poměrně drahé a pije se většinou po menších dávkách. V restauraci dostanete běžně sklenici o obsahu čtvrt litru. Pěnivý mok má v hlavním městě dokonce i své muzeum. Velmi světlé pivo jemně hořké chuti se vyrábí ze sladového ječmene, chmele a kvasnic. Jeden ze zdejších pivovarů má své továrny rozesety po celém světě.

Pivo

Pivo

5. Chřest

Me nadarmo je chřest nazýván královskou zeleninou. Křehké zelené či bílé oddenky vynikají pikantní chutí i koktejlem vitamínů. Zatímco u nás vede co do oblíbenosti chřest zelený v naší tajemné destinaci upřednostňují ten bílý. Připravují si jej s vynikající omáčkou, připravenou ze žloutků, másla, vinného octa, soli, pepře a citrónové šťávy.

Chřest

Chřest

Poznali jste o jaké zemi je řeč? Kromě dobrého jídla tady vynikají v pěstování květin a vyrábějí zde i vyhlášené super tmavé kakao. Svou odpověď si můžete zkontrolovat ZDE.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín