Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte, jaké netradiční nástrahy vás mohou na dovolené potkat!

Každá cesta do zahraničí vyžaduje pečlivou přípravu. Řeč je nejen o balení potřebných věcí, či nezbytných léků a dokumentů. Krom mapy, pasu či pojištění je dobré vždy splnit ještě několik dalších často i zákonem daných opatření – například seznámit se s místní kulturou. To zahrnuje základní znalost práva cizí země, zákonů, jazyka, měny, ale také tradic a zvyklostí, se kterými se na dovolené zajisté setkáte. Ve většině států jsou místní obyvatelé shovívaví k turistům a neznalost zvyků se stane pouze vtipnou historkou pro příbuzné, může se však jednat i o něco závažnějšího. Aby dovolená probíhala bez zbytečných přešlapů a nedorozumění, pojďme se s těmi nejzvláštnějšími zvyky seznámit.

Velká Británie

Při hledání nemusíme ani chodit daleko – i když bychom si řekli, že jakožto Evropany nás nic nepřekvapí, i v těch nejblíže situovaných zemích najdeme něco, co u nás rozhodně nepovažujeme za běžné. Například britské pití čaje. Snad každý ví, jak významnou roli hraje tato činnost v rámci zdejší kultury, nicméně přesná pravidla ovládá jen málokdo. Při míchání tohoto nápoje se lžíce ani na chvíli nedotýká šálku a vše tak probíhá v naprostém tichu. Po promíchání čaje je pak samozřejmé, že se lžíce ihned vyndává a čaj se nikdy nepije se lžičkou v šálku. Ať vás však ani nenapadne lžičku před položením na talířek olíznout, jednalo by se o vrchol nevkusu.

Pití čaje je pro Brity událostí

Pití čaje je pro Brity událostí

Ještě zvláštnější jsou zvyky na britském venkově – panuje zde pověra, že setkání se strakou nosí vždy smůlu. Pokud se však do takové situace Brit dostane, stále není vše ztraceno a smůly se lze poměrně snadno zbavit. Stačí za vránou pomalu přijít, velice mile a slušně se s ní přivítat a prohodit s ní pár slov o zdraví její ženy.

Itálie

Nikoho nejspíš nepřekvapí, že se v zemi pizzy, špaget a zmrzliny bude většina tradic vztahovat právě ke kuchyni. Zlaté pravidlo zní „buran je ten, kdo si dovolí dát kečup na špagety“. Pokud máte navíc ve zvyku těstoviny krájet, setkáte se s nechápajícím výrazem ve tváři nejednoho Itala. A se stejným překvapivým pohledem se setkáte, objednáte-li si kapučíno po šesté hodině odpolední – to se zde pije výhradně ke snídani, nejpozději v dopoledních hodinách.

Špagety s kečupem? V Itálii NE!

Špagety s kečupem? V Itálii NE!

Španělsko

V této zemi má zvláštní tradice dokonce i své vlastní pojmenování – San Fermin festival. Jednou do roka se v poklidném historickém městečku Pamplona vytvoří trasa, kterou mladí chlapci utíkají před rozzuřenými býky. Přestože se jedná o zvyk poměrně nebezpečný, každý rok se dobrovolně přihlásí mnoho odvážlivců a jedná se tak o velkolepou podívanou. Nejedná se o žádný rozmar moderní doby, nýbrž o tradici pocházející z dávné historie. V letošním roce se tento festival uskuteční od 6. do 14. července.

San Fermin festival

San Fermin festival

Egypt

V posledních letech jedna z nejvyhledávanějších destinací vyznává tradice, o kterých se ve světě téměř neví. Podle Egypťanů se například levá ruka pojí s ďáblem a používá se tak jen k podřadnějším činnostem. Na poušti třeba pravou rukou jíte a sbíráte věci, zatímco levou ruku používáte výhradě na toaletě. U rukou ještě chvíli zůstaneme, jelikož přílišná gestikulace při rozhovoru s místními také není dobrý nápad - lidé v Egyptě věří na uhranutí rukama. Vzhledem ke společenským zvyklostem pak není dovoleno, aby se na veřejnosti líbali či objímali lidé různého pohlaví.

Egypt

Egypt

Portugalsko

I zde se opět setkáme s mnoha zajímavými tradicemi, z nichž se většina pojí s kuchyní. Pokud si v Portugalsku v restauraci přisolíte oběd, je to pro kuchaře znamení, že něco není v pořádku a vám jídlo nechutná. Co by pro nás dále mohlo být velmi šokující je fakt, že Portugalci večeří velmi brzy. Pokud tedy patříte mezi noční strávníky, rozhodně si odpoledne zajděte do obchodu a udělejte si zásoby, než abyste se spoléhali na místní restaurace. Většina bude mít totiž zavřeno již před desátou hodinou večer.

Portugalci večeří velmi brzy

Portugalci večeří velmi brzy

Rusko

Je to velice drsná země a rozhodně je dobré znát i tuto skutečnost. Pokud se například budete bavit s Rusem, není vhodné se příliš usmívat, jelikož úsměv v Rusku neznačí zdvořilost, tak jako u nás. I přes to jsou však Rusové velmi pohostinní - pokud vás některý z nich pozve k sobě na návštěvu, od rána raději držte půst. I menší rodinná sešlost se zde dá přirovnat ke královské hostině a odmítnutí jídla je naprosto nemyslitelné.

Rusko - drsná země s drsnými lidmi

Rusko - drsná země s drsnými lidmi

USA

Samozřejmě nesmí chybět ani oblíbená Amerika, i zde mají obyvatelé jisté zvyky, se kterými se jen tak nesetkáme. Například zouvání na návštěvách rozhodně není nutné, pokud nás o to hostitel přímo nepožádá. Pokud se však setkáváte raději v restauracích, mějte se na pozoru při zadávání objednávky. Hranolky se dají objednat pouze jako příloha k jídlu, ale samostatně je zde téměř neseženete. Do konečné ceny na účtence je pak automaticky započteno dýško ve výši 20% z celkové útraty a z tohoto dýška je pak placen číšník.

V USA hranolky jedině jako příloha

V USA hranolky jedině jako příloha

Japonsko

A u stravovacích návyků ještě chvíli zůstaneme – velice zvláštní jsou totiž v Japonsku, kde například v restauracích platíte účet ještě před tím, než jídlo dostanete. Dále pak pokud si po jídle neříhnete, dáváte tím kuchaři najevo, že vám nechutnalo. Japonci jsou si navíc v rodině velmi blízcí, proto je zde zvykem, že se celá rodina ve vaně koupe v jedné vodě bez výměny. Turistu by pak mohlo překvapit, že na ulicích nejsou odpadkové koše. V zemi totiž platí, že si každý nese své odpadky domů a zde je náležitě roztřídí.

Japonská kultura se od naší velmi liší

Japonská kultura se od naší velmi liší

Někde vadí žvýkačky, jinde doteky

Čím dál od Evropy budeme, tím zvláštnější tradice můžeme najít. V Thajsku není zcela běžné jíst vidličkou, ta zde slouží pouze k nandání jídla na lžíci, Dominikánská republika si zakládá na své víře a věří, že Ježíš je příčinou mnoha věcí v jejich životech – nápisy typu „Ježíš mne naučil vařit“ nejsou nic neobvyklého. V Singapuru je něco tak obyčejného jako žvýkačka pouze na předpis a zakoupíte ji jen v lékárně. Dovoz tohoto zboží je striktně kontrolován a při odhození žvýkačky na zem vás čeká vysoká pokuta. Na severu Indie lidé při souhlasu otáčí hlavou zleva doprava a při nesouhlasu kývou nahoru a dolu, tedy zcela opačně, než jsme my zvyklí. Brazílie vás může překvapit hned několika různými přílohami k hlavnímu jídlu a v Nepálu se vždy dívejte, co pijete – rituálem pro udržení zdravého těla je zde pití jačí krve, která je vzhledem ke stravě Jaka velice výživná a plná tělu potřebných látek.

Ať už se země snaží působit sebevíc moderně, nejlépe její kulturu a tradice odhalíme během svátků. Pokud chcete například oslavit Vánoce nějak netradičně, zajeďte si do Indie ozdobit vánoční banánovník, nebo se stavte v Austrálii, kde si můžete v oblečku Santy užívat surfování. Velmi oblíbené jsou Vánoce také ve Finsku, kde je běžnou tradicí v tento krásný svátek relaxovat a většinu obyvatel tak najdete v saunách. Milovníci nezdravého jídla pak ocení tradici z Japonska, kdy se na Vánoce večeří výhradně kuře z KFC. Nakonec, některé dříve zvláštní tradice se dostávají pomalu i do naší země – strašidelní Krampusové vycházející každý prosinec z Alp do ulic se z Rakouska pomalu přesunují i k nám, kdy v posledních letech můžeme navštívit přehlídky těchto děsivých masek hned v několika městech. A návštěvu této i dalších tradic ve světě mohu jen doporučit, protože pak alespoň lépe vidíme, k čemu se můžeme vrátit sem k nám.

Vánoční surfování v Austrálii

Vánoční surfování v Austrálii

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín