Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skopje, multikulturní metropole Evropy

Turecká pevnost Kale

Turecká pevnost Kale

Skopje je hlavní městem Makedonie, země, která je sousedem bájemi opředeného Řecka, a právě s touto zemí ji také mnohé spojovalo. Ve starověku Makedonci přejímali řeckou kulturu, uctívali stejné bohy, a dokonce se účastnili o řeckých olympijských her. V roce 338 př.n.l. za Krále Filipa II. získali nadvládu nad celým Řeckem. Po smrti jeho syna Alexandra Makedonského se tato velkolepá říše zahrnující i Egypt a Persii bohužel rozpadla.

Od této chvíle byla země stále pod nadvládou velkých impérií, což se dodnes projevuje v kultuře i architektuře země. V dávných dobách byla součástí říše Římské, Byzantské, Bulharské, a nakonec až do 19.století zůstala pod nadvládou říše Osmanské čili Turků.

Obecně o Skopje

Město je rozděleno řekou Vardar na dvě části, které jsou odlišné převážně architekturou a původem obyvatel. Historicky bylo město důležitým obchodním uzlem. Leželo na křižovatce cest z Bělehradu k Egejskému moři a z Dubrovniku do Konstantinopole. Počátky Skopje sahají do doby říše Římské, kdy se zde nacházel hrad Scupi (bohužel zničen při zemětřeseních). Jak už bylo zmíněno v úvodu, vládci se v tomto městě po mnoho staletí střídali. V roce 1991 se již stává hlavním městem samostatného státu Makedonie.

Kamenný most přes řeku Vardar

Kamenný most přes řeku Vardar

Severní část Skopje

Na sever od řeky se město pyšní starou muslimskou částí s minarety a mešitami, jehož nejstarší součásti pochází ze 14.století. Staré město, jinak také Čaršija je skvostem pro oko Evropana. I přesto, že město zasáhlo velké zemětřesení, tuto část příliš nepostihlo. Najdeme zde krásné staré domky plné obchůdků se suvenýry, zlatem a stříbrem či malinkých kaváren a čajoven. V srdci se ukrývá velký bazar s orientálním kořením, zeleninou a ovocem či sýry. V roce 2008 byl prohlášen za kulturní památku zvláštního významu. Dominantou města je turecká pevnost Kale vybudována v 6.století. Nejkrásnější mešita, kterou zde najdeme pochází z konce 15.století – mešita Mustafa Pasha. Z křesťanských památek stojí za vidění klášter a kostel Sveti Spas, podstatná část kostela se nachází v podzemí, Osmané totiž v té době zakazovali, aby jakýkoliv kostel stavbou převýšil místní mešity. Nezapomeňte také navštívit nejstarší dům ve městě Stara Kukja s restaurací.

Mešita Mustafa Paši

Mešita Mustafa Paši

Jižní část Skopje

Přes řeku se klene nejstarší kamenný most v Makedonii a zavede Vás na jižní břeh řeky, kde na Vás dýchne již moderní doba – křesťanská část s pravoslavnými kostely. Zde můžeme navštívit Makedonské náměstí se sochou Alexandra Velikého (Makedonského), které je centrem celého města. Skopje se taktéž stala rodištěm Matky Terezy, jejíž muzeum najdeme poblíž náměstí. Mezi pamětihodnosti patří i muzeum města Skopje, které sídlí ve staré nádražní budově. Všimněte si na budově obrovských hodin, na kterých je navěky čas 5:17. Dne 26. července 1963 zasáhlo město právě v této době obrovské zemětřesení a ručičky na hodinách se zastavily.

Makedonské náměstí ve Skopje

Makedonské náměstí ve Skopje

Okolí Skopje

Pokud Vás omrzí městský shon a ruch, můžete si půjčit v centru města kolo a vydat se ke starému římskému Akvaduktu z 15.století. Jedná se o jediný zachovalý akvadukt v Makedonii, který se skládá z 55 podloubí a měří 388 metrů. Kolem města se v kopcích také nachází několik starých klášterů, celé údolí je nazýváno Kaňon Matka a nachází se cca 15 km od města. Za návštěvu stojí ženský klášter Sv. Bogorodica nebo kostel Sv. Andreje, který leží u přehrady. Vedle něj můžete ochutnat typickou makedonskou kuchyni v místní restauraci. V údolí si mimo jiné můžete sjet divokou řeku či si zalézt po skalách.

Římský akvadukt nedaleko Skopje

Římský akvadukt nedaleko Skopje

Jak se do Skopje dostanete?

Ve Skopje se nachází mezinárodní letiště. Přímé spojení sem nabízí například Vídeň, z Prahy se sem dostaneme s jedním přestupem v Záhřebu, Bělehradu či Lublani. Pro větší dobrodruhy se nabízí cesta vlakem, zde si ale vyhraďte minimálně 3 dny. Z Prahy se projedete do Linzu, Villachu, Bělehradu a nakonec úspěšně zakončíte cestu ve Skopje.

Kaňon Matka v okolí Skopje

Kaňon Matka v okolí Skopje

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín