Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Solnohradská jezera

Solná komora (Salzkammergut)

Solná komora (Salzkammergut)

Solná komora (Salzkammergut) je oblast ve středním Rakousku, jejíž jižní část v okolí Dachsteinu a Hallstatu byla roku 1997 zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO. Poznejte tuto výjimečnou krajinu s mimořádnou historií, její svěží louky, lesy, tradice a hlavně průzračná jezera.

Solnohradská jezera

Solnohradská jezera tvoří Almsee, Altausseer See, Attersee, Elmsee, Fuschlsee, Gosauseen, Grundlsee, Hallstätter See, Hintersee, Irrsee, Kammersee, Lahngangsee, Langbathseen, Laudachsee, Mondsee, Nussensee, Offensee, Ödensee, Ödseen, Schwarzensee, Toplitzsee, Traunsee, Wildensee a Wolfgangsee.

Nejteplejším z nich je Mondsee, jehož voda dosahuje v létě 27 °C.

Mondsee

Mondsee

Nejhlubším (200 m) je Traunsee, na jehož severním konci leží centrum turistiky Gmunden.

Zámek Ort v Gmundenu na jezeře Traunsee

Zámek Ort v Gmundenu na jezeře Traunsee

Za nejkrásnější lze považovat Hallstätter See, jehož okolí je oblíbeným cílem milovníků potápění.

Hallstätter See

Hallstätter See

Za návštěvu stojí i romantické Wolfgangsee, největší jezero v Salcbursku.

St. Gilgen a jezero Wolfgangsee

St. Gilgen a jezero Wolfgangsee

Solná komora na kole

Solná komora nabízí více než čtyřicet různých cyklistických výletů pro každý typ kola. Jmenujme např. cyklostezku vedoucí údolím Almtal. Výchozím bodem je traunská cyklostezka u Welsu a cílovým Grünau im Almtal a jezero Almsee. Trasa dlouhá asi 57 km zabere přibližně 4 hodiny a 7 minut, povrch cesty tvoří asfalt a štěrk. Nejvhodnějšími obdobími pro její zdolání jsou jaro a podzim. V prvním úseku vede cyklostezka údolím Almtal přes Eberstalzell a Pettenbach do Scharnsteinu. Doporučuje se návštěva Sensenmuseum v Geyerhammeru.

Cyklostezky kolem Solnohradských jezer

Cyklostezky kolem Solnohradských jezer

Cyklostezka Salzkammergut vede napříč Solnou komorou. Během cesty budete mít mnoho příležitostí k zajímavým zastávkám. Stezka vás provede kolem třinácti jezer a také nejhezčími místy, k nimž patří např. město festivalů a rodiště W. A. Mozarta Salzburg, Mondsee s farním kostelem, císařské městečko Bad Ischl, solivar v Ebensee, termální lázně v Bad Aussee a Bad Mitterndorfu, Mozartova vesnička St. Gilgen, oblast světového dědictví Hallstatt a jiné. Některé etapy lze zdolat autobusem, vlakem či lodí. Cyklostezka dlouhá 345 km je okružní trasou a vstup na ni je možný téměř na kterémkoli z uvedených míst. Většina tratě je asfaltovaná, výjimku představují lesní cesty v Bad Mitterndorfu – Gössl/Grundlsee a Blaa Alm – Rettenbachalm – Bad Ischl. Na celou cestu je zapotřebí přibližně týden. Jako nejvhodnější měsíce pro tento výlet se jeví květen, červen, září a říjen. A jaké kolo potřebujete? Ideálně horské s jednadvaceti převody. Cestovní či městská kola s méně převody jsou kvůli obtížnosti terénu nevhodná. Co se týče ubytování, to je možné téměř po celé trase, kromě července a srpna by neměl být problém najít ubytování i na jednu noc. V létě si ho ale raději rezervujte předem.

Cyklostezka Salzkammergut

Cyklostezka Salzkammergut

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín