Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky metrů nad zemí - vyhlídkové věže a plošiny v Rakousku

Vyhlídkové věže a plošiny v Rakousku

Vyhlídkové věže a plošiny v Rakousku

Hledáte způsob jak zkombinovat poznávací a dobrodružnou dovolenou? Vydejte se do sousedního Rakouska, kde si na jedné z mnoha plošin a vyhlídkových věží vychutnáte skvělý výhled i neobyčejnou architekturu. Víkend pro dva, rodinný výlet, aktivní dovolená pro seniory – rakouské Alpy jsou vhodné pro všechny turisty.

Airwalk

Přehlídku plošin můžeme začít v Korutanech, na nejvyšší přehradní hrázi Rakouska - Kölnbreinsperre. Na úplném konci vysokohorské silnice leží ve výšce 1 933 metrů nad mořem plošina se skleněnou podlahou, přes kterou vidíte až na dno stovky metrů hluboké propasti. Kovová konstrukce, sklo a stupňovitá posezení uprostřed už od roku 2010 přímo svádí k zastavení a alespoň chvilkovému porozhlédnutí.

Airwalk na přehradě Kölnbrein

Airwalk na přehradě Kölnbrein

Pyramidenkogel

Tato dřevěná rozhledna ležící na stejnojmenné hoře v Korutanech je se svými sto metry nejvyšší svého druhu. Díky spirálové konstrukci má každý turista při stoupání možnost pozorovat přírodu ze všech úhlů. A rozhodně je na co koukat – překrásná členitá krajina, hory a jezero Wörthersee. Pokud chcete mít ještě větší rozhled, vyjeďte panoramatickým výtahem o 70 metrů výš a vychutnejte si pohled na okolí z té nejvýše položené vyhlídkové plošiny. Po takovém rozhledu si rozhodně zasloužíte také stylovou cestu zpátky – speciální atrakcí je totiž nejvyšší evropská vnitřní skluzavka, po které sjedete dolů rychlostí až 30 kilometrů za hodinu.

Pyramidenkogel u jezera Wörthersee

Pyramidenkogel u jezera Wörthersee

5 fingers

V horském masivu Dachstein naleznete na 400 metrů vysoké skalní stěně celkem 5 konstrukcí připomínajících pět prstů. Každý prst, tedy každá lávka, je v jiném provedení – jedna podlaha je ze skla, jiná zase neprůhledná. S výhledem budete spokojení ať už zvolíte kteroukoli variantu – nabízí se vám totiž skvostný pohled na město Hallstatt a Halštatské jezero.

5 fingers

5 fingers

Na vrcholu Krippensteinu, kousek nad lávkami, se pak nachází Spirála světového dědictví. Má ocelovou konstrukci, spoustu odpočívadel a možnost výhledu na celý region.

Dachstein skywalk

Pod tímto pojmem se skrývají hned tři různé atrakce – vyhlídka, visutý most a schody do prázdna. U ledovcové lanovky, ve výšce 2 700 metrů nad mořem, se nachází plošina podobná balkonu s panoramatickým výhledem do okolí, na vrcholky Alp. Schody do prázdna jsou jen pro odvážné – pokud trpíte na závratě, tohle místo není úplně pro vás. Pokud ale výšky vyhledáváte, seberte odvahu a vydejte se po 14 úzkých schůdcích vedoucích na malou plošinu. Atmosféru ještě více podtrhne zábradlí celé ze skla.

Schody do prázdna, Dachstein skywalk

Schody do prázdna, Dachstein skywalk

Stoderblick

Jestli se rozhodnete navštívit vesničku Hinterstoder, můžete se těšit na nejpodivnější objekt této oblasti – dlouhé rameno v červené ocelové kostce je hlavní dominantou krajiny.

Stoderblick v Hinterstoderu

Stoderblick v Hinterstoderu

Glocknerblick

Další podivuhodný objekt, který však rozhodně stojí za návštěvu, je tento 140 metrů dlouhý visutý most. Kulatá vyhlídková plošina z oceli a dřeva je obklopena pestře červenými rameny. Po celém obvodu je průhledná drátěná mřížka a podlaha je prosklená, můžete přes ni tedy vidět přímo do propasti.

Glocknerblick

Glocknerblick

Top of Tyrol

Plošina ze dřeva a oceli se nachází na Stubaiském ledovci ve výšce 3 210 metrů nad mořem. Cesta nahoru není nijak namáhavá, jelikož můžete využít panoramatickou kabinovou lanovku Schaufeljoch. A když už budete zde, máte to jen kousek do nejvýše položené restaurace Jochdohle.

Top of Tyrol

Top of Tyrol 準建築人手札網站

Orlí hnízdo

A na závěr nabídneme jeden zajímavý tip ležící v tyrolském Rofangebirge. Plošina tvarem připomíná hnízdo orla a nabízí skvělý výhled na pohoří Rotan, které se rozprostírá okolo jezera Achensee. Pro větší adrenalin se nechte vytáhnout lanovkou AirRofan Skyglider o dalších několikset metrů výš a po pohledu na vše, co okolní krajina nabízí, sjeďte po skluzavce až ke stanici lanovky.

Orlí hnízdo

Orlí hnízdo Gerd Fahrenhorst

Další vyhlídková místa v Rakousku

V Rakousku naleznete celé množství podobných věží a plošin různých typů. Koralle je elegantní, plošiny Big 3 jsou na třech různých vrcholcích, Top Mountain Star má na vnější straně stovky Swarovského krystalů, které se na slunci překrásně lesknou. Výběr tedy rozhodně nebude jednoduchý, ale ať už se nakonec vydáte jakýmkoli směrem, užijete si výhled, který se vám navždy vryje do paměti.

Užijte si nezapomenutelné výhledy

Užijte si nezapomenutelné výhledy

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín