Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sydney – ikonické město všech měst

Sydney

Sydney

Tak jako je poznávacím znamením Paříže Eiffelovka, hlavním znakem a dominantou Ostrova svobody u New Yorku Socha Svobody, tak i Sydney v Austrálii má svůj symbol. Není jím nic jiného než architektonický klenot, světoznámá budova Opery.

Od trestanecké osady po metropoli světového formátu

Největší a nejlidnatější australské město Sydney nacházející se na pacifickém pobřeží, je nejčastějším cílem turistů, kteří do prosluněné Austrálie zavítají. Více, než čtyřmilionové velkoměsto Sydney bylo založeno roku 1788 britskými námořníky jako osada trestanců, kteří sem byli deportování z Anglie. V průběhu následujících let a staletí došlo k obrovskému kulturnímu, hospodářskému i ekonomickému rozmachu, díky čemuž se Sydney stalo jednou ze světových metropolí, jedním z nejkrásnějších míst na planetě Zemi.

Hyde Park v Sydney

Hyde Park v Sydney

Proč vidět a zažít Sydney?

Čemu vděčí Sydney za svoji oblíbenost, čím je pro turisty tak atraktivní? Tak třeba pro svůj kosmopolitismus, uvolněný životní styl, přívětivé a přátelské prostředí, díky kterému každoročně přiláká tisíce turistů, a to i z řad studentů, celoročně příznivé klima, překrásné bílé pláže, nekonečný záliv či botanické zahrady s bujnou vegetací. Sportovci tělem i duší si určitě nenechají ujít návštěvu olympijského parku, kde se v roce 2000 konaly jedny z nejkrásnějších olympijských her vůbec, milovníci bujné vegetace zase nepohrdnou návštěvou zahrady Royal Botanic Garden lemující moderní budovy Sydney, kde se na ploše 30ha nachází cca 7500 stromů.

Pláž Bondi, Sydney

Pláž Bondi, Sydney

Největším lákadlem však bezesporu zůstává symbol města i celé země, kterým je úchvatná budova Opery (Sydney Opera House). Za podrobnější prohlídku stojí i neméně známý a neméně fascinující ocelový most Sydney Harbour Bridge.

Sydney Opera House

Jedny z prvních kroků většiny turistů vedou ke zmiňované budově Opery, která se nachází v zálivu Port Jackson. Budova připomínající svým tvarem bílé lodní plachty, lastury či kůži pásovce patří mezi poměrně novodobé stavby, dokončena byla roku 1973.

Sydney Opera House

Sydney Opera House

V tomto obrovském kulturním stánku se nachází 5 hlavních sálů, nahrávací studio a výstavní síň, dále restaurace, bary a knihovna. Kapacita všech hledišť je úctyhodných 5467 míst. Díky počtu představení, která přesáhnou číslovku 1500 a počtu návštěvníků více než milion ročně se řadí k nejrušnějším centrům kultury na celém světě. Pakliže budete mít štěstí a absolvujete v budově Opery nějaké to hudební, operní nebo divadelní představení, odnesete si zážitek na celý život.

Střecha, respektive pomyslné plachty tvořící střechu budovy slouží každý rok jako plocha pro různé světelné show. Kdo by neznal záběry z novoročních oslav v Sydney, které každoročně přenáší televize. Ovšem vidět tuto úchvatnou světelnou podívanou na vlastní oči, to je úplně jiná kategorie.

Světelná show na Sydney Opera House

Světelná show na Sydney Opera House

Harbour Bridge

Kolosální, 502m dlouhý a 134m vysoký spojovací most mezi centrem a severní částí Sydney byl postaven v době Velké hospodářské krize. Tento ocelový velikán měří více než kilometr, vede jím osmiproudá dálnice, dvě železnice, chodníky pro pěší i cyklostezky.  Po vystoupání na vrchol mostní konstrukce nebo jeden z pilířů se vám naskytne výhled na město a přístav, který bere dech.

Harbour Bridge v Sydney

Harbour Bridge v Sydney

Rybí trh v Sydney

V Sydney se nachází největší rybí trh na jižní polokouli. Do centra dění vás zavezou trajekty vyjíždějící přímo od budovy Opery. Neopakovatelnou atmosféru rybího tržiště se všemi jeho pachy, vůněmi, křikem, dohadováním a všeobecným halasem si ihned po příjezdu zamilujete.

Rybí trh v Sydney

Rybí trh v Sydney

Být na největším rybím trhu a neochutnat nic z rybích specialit? To by byl vážně hřích. Koupit si přímo na trhu živého humra a nechat si jej připravit v některém ze stánků, tomu se přece nedá odolat.

Trh v Sydney denně zásobuje čerstvými rybami a mořskými plody celé město, s nabídkou vynikajících pokrmů z ryb se proto velmi často setkáte i na místních plážích. O ryby a jiné mořské potvůrky tu skutečně není nouze.

V Sydney můžete studovat, pracovat, cestovat, žít. Právě proto a nejen proto je australský velikán mezi městy považován za jedno z nejlepších míst pro život na světě.

Sydney v Austrálii

Sydney v Austrálii

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín