Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemný Drákulův hrad – rumunský klenot s temnou minulostí

Hrad Bran v Rumunsku

Hrad Bran v Rumunsku

Pravděpodobně nejznámější rumunskou pamětihodností je legendární hrad Bran, který je znám po celém světě spíše jako Drákulův hrad. Čím si právě tato památka vysloužila svoji nebývalou pozornost?

Středověký Drákulův hrad je historicky spjat s hlavní postavou románu irského spisovatele Brama Stokera, nechvalně proslulým hrabětem Drákulou. Předlohou byla autorovi s největší pravděpodobností skutečná postava, valašský kníže Vlad Tepeš „Dracula“, který se zapsal do historie Rumunska krvavým písmem. Již jeho přízvisko Tepeš – v překladu napichovač, mnohé napoví…. 

Tajná chodba hradu Bran

Tajná chodba hradu Bran

Rumunský Drákula Vlad Tepeš

Vlad Tepeš v době svého panování vedl malou válku proti osmanské expanzi. Neblaze proslulý panovník si liboval v mučení a popravách, o jeho mučicích praktikách kolují hotové legendy. Své turecké nepřátele, ale i nepohodlné lidi ze svého okolí nejčastěji zabíjel napíchnutím na kůl. Právě díky svojí nesmírné krutosti si jej spisovatel Stoker vybral jako předlohu postavy krvelačného hraběte Drákuly, byť Tepeš, paradoxně, nebyl o mnoho horší než ostatní panovníci tehdejší, temné doby.

Drákulův hrad

Drákulův hrad

O tom, zda Vlado Tepeš nějaký čas na hradě skutečně žil, se informace rozcházejí, fakticky o tom neexistují žádné písemné dokumenty. S největší pravděpodobností tudy Vlad pouze několikrát projížděl při svých taženích. Jeho skutečným sídlem a působištěm byl hrad Poienari, který se nachází dále na jih ve Valašsku. Z tohoto hradu se do současnosti dochovaly pouze trosky.

Historie Drákulova hradu

Hrad Bran se nachází na historické hranici mezi Transylvánií a Valašskem, asi 28km jihozápadně od města Braşov, na vysokém skalním masivu obklopeném hustými lesy. Postaven byl ve 14. století v gotickém stylu. Roku 1920 věnovalo město Braşov hrad rumunské královně Marii Edinburské, která jej nechala zrekonstruovat. Královna si hrad velmi zamilovala, od roku 1940 je tu dokonce na přání samotné panovnice uloženo její srdce.

Vnitřní nádvoří hradu Bran

Vnitřní nádvoří hradu Bran

Co se na hradě ukrývá dnes?

Drákulův hrad dnes slouží jako muzeum, ve kterém můžete obdivovat nábytek a další předměty z rodových sbírek Habsburků, mimo jiné i vzácné korunovační klenoty krále Ferdinanda I. Toužíte po svatebním obřadu v kulisách středověkého hradu? Nevadí-li vám lehce ponurá atmosféra s kapkou napětí a tajemna, nic vám nebrání říci si své „ano“ právě zde. Svatba v legendami opředených prostorách Drákulova hradu bude rozhodně originální a ve všech směrech nezapomenutelná. A co teprve svatební noc v některé z komnat!

Interiér hradu Bran

Interiér hradu Bran

Navštivte skanzen v podhradí

Prohlídku hradu můžete absolvovat buď s průvodcem a výkladem v několika jazycích nebo na vlastní pěst bez průvodce. Zahrady kolem hradu se spoustou květin vybízejí k procházkám, pod kašnou na nádvoří narazíte na labyrint tajných chodeb. Nechybí ani stánky s bohatou nabídkou upířích suvenýrů.

Zahrady hradu Bran

Zahrady hradu Bran

V podhradí stojí za prohlídku skanzen s ukázkami lidové architektury, zajímavé je také muzeum plné exponátů mapujících život rolníků v Transylvánii.

Ačkoliv hrad Bran pojí s hrabětem Drákulou pouze legenda, z místa se stal jeden z nejatraktivnějších turistických cílů celého Rumunska.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín