Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tipy na jednodenní adventní zájezdy 2018

Vánoční trhy

Vánoční trhy

Patříte mezi ty, kteří rádi chodí na vánoční trhy? Nasbíráte nějaké tipy na Vánoce, prohlédnete si stará řemesla a na zahřátí si dáte svařák nebo medovinu? Tak to jste tu správně. Přinášíme Vám tipy na zájezdy do nejkrásnějších „vánočních měst“ ve střední Evropě, kam Vás cestovní kanceláře dopraví autobusem.

Původně se vánoční trhy pořádaly k tomu, aby se lidé před zimou zásobili potravinami a teplým oblečením.  Dnes jsou již trhy nedílnou součástí vánočních tradic a jsou pořádány během adventu (4 týdny před Štědrým dnem). Jejich historie sahá až do středověku, kdy se z Rakouska a Německa rozšířili do celého světa. Například první trhy ve Vídni se konali již roku 1294, v Drážďanech až v roce 1434.

Všude dobře, doma nejlíp

V každém městě u nás se pořádají adventní trhy a není tajemstvím, že jsou hojně navštěvovány i zahraničními turisty. Ne jenom o Vánocích je Praha nejnavštěvovanějším městem v naší republice. Patří mezi ně ale i další města jako je Brno, Ostrava, lázeňské město plné kolonád – Karlovy Vary, Olomouc, pohádkový Český Krumlov nebo Znojmo. Jedním z netradičních míst je ale také Babiččino údolí, kde je připraven taktéž pestrý program, jako je živá výstava na zámku Ratibořice či ukázka venkovského života na Starém bělidle.

Adventní Praha

Adventní Praha

Advent na Slovensku

I hlavní město Slovenska – Bratislava nám má co nabídnout. Vánoční atmosféru si tu naplno užijete a navíc se spolehlivě domluvíte. Historické centrum je malé, ale nabídne Vám toho mnoho. Pokud by vás přeci jen omrzelo, můžete se vydat na Bratislavský hrad, kde stojí i Vánoční strom a můžete se pokochat krásným výhledem na vyzdobené město. Jedním z dalších měst, které můžete navštívit je Rájecká Lesná. Spojte návštěvu Slovenského Betléma a relaxu v luxusních lázních Rájecké Teplice.

Adventní Bratislava

Adventní Bratislava

Vánoční atmosféra polských měst

Wroclaw (Benátky severu) není jen město zapsané na seznamu UNESCO, ale také další místo, kam se můžete o Vánocích podívat. Na cestě k vyhlášeným vánočním trhům (na Solném náměstí či Vratislavském rynku) vás bude provázet na 200 sošek trpaslíků. Ochutnejte speciality jako grilované sýry, bramborové placky či pitný med, jehož výroba je podobná té u vína. Dalším krásným městem je Krakov se svým královským hradem Wawel. Probíhá tu soutěž o nejkrásnější tradiční krakovský betlém, nebo můžete ochutnat tradiční klobásy či věhlasný prejt. Navíc budete mít jedinečnou možnost navštívit solné doly Wieliczka.

Adventní Wroclaw

Adventní Wroclaw

Kouzlo Vánoc v Německu

Jedním z nejoblíbenějších měst k návštěvě jsou Drážďany. Najdete zde nejstarší vánoční trh Striezelmarkt či slavnou vánoční pyramidu. Neměli byste si ani nechat ujít festival štol, jenž se koná v sobotu před druhým adventem. V tento den jede městem průvod, jenž začíná na náměstí Schlossplatz a končí na náměstí Altmarkt. Největším lákadlem průvodu je cca čtyřtunová štola, kterou vezou městem a na konci cesty je porcována a nabízena návštěvníkům. Návštěvu Drážďan je možné spojit i s pohádkovým zámkem Moritzburg, na kterém se natáčely Tři oříšky pro Popelku. Probíhá zde i obnovená výstava k této pohádce.

Adventní Drážďany

Adventní Drážďany

Další města, kde můžete navštívit předvánoční trhy je Pasov, kde se každou středu a sobotu koná v Dómu sv. Štěpána varhanní koncert. Weiden, jenž je proslulé porcelánem a sklem. Pevnost Königstein, jenž byla dlouho v držení českých králů. Naleznete zde mnoho stánků s ukázkou starého umění a řemesel, trhy se nacházejí i v podzemních kasematech. Můžete si také vyrobit trdelník, který si poté upečete nad ohněm, vyrobit dárek v trpasličí dílně nebo navštívíte Betlém s živými zvířaty. Jistě Vás okouzlí i historické město Norimberk, kde na trzích ochutnáte bavorské speciality. Nebo méně známý Ingolstadt, kde je nákupní outletová vesnička s mnoha obchody (slevy až 60%). Dále pro Vás město připraví vánoční vesničku a výstavu jesliček.

Adventní Norimberk

Adventní Norimberk

Rakouské vánoční trhy

Nejznámějšími jsou dozajista trhy v historickém centru Vídně či Salcburku. Ve Vídni zavítejte mimo jiné k zámku Schönbrunn. V Salcburku zase ke středověké pevnosti Hohensalzburg. V nádherně vyzdobených stáncích najdete tradiční pochoutky jako jsou jablka v cukrové polevě na špejli, ručně vyrobené betlémy, koncerty a zahřejete se výborným punčem. Chtěli byste svůj výlet spojit s bruslením na zamrzlém jezeře? Navštivte adventní trhy v městečku Hallstatt, které leží u stejnojmenného jezera, či tradiční trhy u jezera Wolfgangsee, uprostřed něhož svítí velká lucerna. I známé poutní místo Mariazell vás ohromí vánoční atmosférou. Mimo jiné živými jesličkami, perníkovou chaloupkou, či největším adventním věncem na světě.

Adventní Vídeň

Adventní Vídeň

Chystáte se na výlet s dětmi? Vydejte se do Lince, kde vás Vánoční expres proveze světem pohádek, skřítků a čarodějnic až do Dračí jeskyně. Píši-li vaše děti stále dopisy Ježíškovi, zajeďte do Štýru, kde naleznete vánoční poštovní úřad nebo jedny z největších jesliček na světě. Milovníci sladkého nesmí vynechat návštěvu Grazu, kde se nachází i proslulá čokoládovna.

Tradiční jablka na špejli

Tradiční jablka na špejli

Adventní trhy v Maďarsku

Jako poslední zbývá nádherná Budapešť. Předvánoční výlet do tohoto romantického města bude krásnou vzpomínkou. Na Vörosmártyho náměstí najdete hlavní vánoční strom nebo ručně vyřezávaný betlém. Můžete navštívit parlament, budapeštský hrad či rybářskou baštu, ze které je nádherný výhled. Váš výlet můžete spojit i s návštěvou některých termálních lázní.

Adventní Budapešť

Adventní Budapešť

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín