Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tipy na zajímavé evropské slavnosti a festivaly v září

Září je můj oblíbený dovolenkový čas. Moře je většinou příjemně prohřáté, pláže poloprázdné a celé léto se mám na co těšit. A není na škodu si babí léto na dovolené okořenit návštěvou zajímavého festivalu či slavnosti. Pozdní léto je časem sklizně a tu je třeba náležitě oslavit. Představím vám ty nejzajímavější zářijové slavnosti a festivaly.

Německý Oktoberfest

Třetí sobotu v měsíci září startují v Mnichově proslulé slavnosti piva – Oktoberfest. Šestnáct dní trvající veselici zahájí slavností naražení nového pivního sudu a následující dny jsou velkolepou oslavou tohoto pěnivého moku. Nemohou chybět bohaté doprovodné programy, stánky s vybranými lahůdkami i pivními suvenýry a ženy i muži v tradičních krojích. Vsup do rozlehlého areálu na Tereziánské louce je zdarma. Byla by škoda nepozvednout tuplák na největším světovém pivním festivalu.

Kypr a jeho festivaly vína

Tento malebný ostrov dal světu víno. Září je tak zasvěceno oslavám tohoto nápoje. K největším z nich patří festival vína v Limassolu (30.08.- 09.09.). Tato pocta tradičnímu vinařství (věnovaná Bohu vína Dionýsovi a bohyni lásky Afrodité) zahrnuje ukázky šlapání hroznů, výstavu historických lahví, ochutnávky vín z místních vinařství i bohatý kulturní program. Návštěvníci se mohou občerstvit v některém ze stánků s pestrou nabídkou jídel tradiční kyperské kuchyně. Oslavy se konají v městském parku. Svou slavnost má i vynikající dezertní víno Commandaria, které je považováno za nejstarší víno na světě. Koná se v romantickém prostředí středověkého hradu ve městě Paphos (01.09.-03.09.). Můžete se těšit na četné ochutnávky, vystoupení místních umělců i mnoho stánků s občerstvením i tradičními výrobky.

Wally Gobetz

Rakousko - knedlíkový festival

Pokud si nedovedete představit své oblíbené jídlo bez knedlíku, tak jste ti praví adepti na návštěvu oblíbeného festivalu knedlíků, který se koná 23.09. v městečku St. Johann. V nádherném horském středisku pro vás připraví sedmnáct festivalových kuchařů na 26 tisíc knedlík nejrůznějších tvarů a chutí (špenátové, bramborové, slaninové, sýrové, meruňkové). Zpestřením slavností jsou nejrůznější soutěže (nejdelší knedlík, největší jedlík, nejmenší knedlík) i vystoupení hudebních skupin.

Malta slaví Den nezávislosti

21. září je na Maltě ve znamení oslav Dne nezávislosti (roku 1964 získala politickou nezávislost od Británie). Ulicemi měst i vesnic procházejí početné průvody. Konají se vojenské přehlídky a není nouze ani o hudební vystoupení, stánky s občerstvením či atrakce pro děti. Bujaré oslavy zakončí světla ohňostrojů.

Slavnosti jablek na Madeiře

Příjemnou zábavu spojenou s ochutnávkou čerstvého ovoce můžete zažít na slavnostech jablek (Festa do Pero), který se uskuteční 16. září v malebné vesnici Ponta do Pargo. Sjedou se sem farmáři z přilehlých regionů a porovnávají si své výpěstky. Kvalita zdejších jablek je pověstná a tak si dozajista pochutnáte na čerstvém moštu, jablečných koláčích nebo ovocných špízech. O zábavu se postarají místní umělci. Chybět nebude ani výstava jablek, soutěž o nejlepší jablko či hod jablkem na cíl.

Španělsko - jazz i hroznová bitva

Srdce milovníků jazzu zaplesá při návštěvě Mezinárodního jazzového festivalu v Gironě. Ulice města budou od 16.9. do 30.09. patřit těm nejlepším hudebníkům ze Španělska, Evropy i Severní Ameriky. Produkce se konají ve veřejných prostorách města a vstup je zdarma. Součástí festivalu jsou i workshopy a řada doprovodných akcí pro děti. Divoké oslavy sklizně vína se konají na konci září na Mallorce . Městečko Binissalem hostí slavnosti vína. Tradiční ochutnávku vín okoření ukázky tanečního umění, tanců s ohněm a hlavně hroznová bitva, ze které nikdo nevyjde suchý.

Maďarsko miluje papriku

Celé září je ve ,,městě slunečního svitu,, Szegedu věnováno paprice. Ta zdejší má temně rudou barvu a plnou chuť. Na festivalu papriky tak nemůže chybět bohatý výběr tohoto koření, čerstvé papričky i mnoho výrobků s motivem papriky. Součástí festivalu jsou také kulturní akce, soutěže i atrakce pro děti.

Váradi Zsolt

 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín