Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Užijte si prázdné pláže a hezkou krajinu chorvatského ostrova Čiovo

Ostrov Čiovo, Chorvatsko

Ostrov Čiovo, Chorvatsko

Ostrov Čiovo leží ve střední Dalmácii a je administrativně rozdělen mezi města Split, Trogir a Okrug. Nachází se na něm obce Okrug Donji, Okrug Gornji, Arbanija, Slatine, Žedno a Čiovo. Od pevniny na východě (mys Marjan) je vzdálen asi 2 km. Jeho jižní strana je spíše neobydlená. Klidné a hezounké Čiovo je skvělým prázdninovým tipem pro rodiny a milovníky prostorných oblázkových pláží.

Krásy a zajímavosti ostrova Čiovo

Ostrůvek láká zejména na kouzelnou přírodu a božský klid, pokud vám tedy zrovna neproletí nad hlavou nějaké letadlo. Ta se totiž často snášejí proklatě nízko nad Trogirem a někdy je to skoro až děsivý pohled. Také počasí je tu spíše nevyzpytatelné. Sluníčko se může nečekaně prostřídat s padajícími kroupami. Náhlé letní bouřky nejsou ničím výjimečným. Turistů je tady nicméně poměrně málo, hlavně před začátkem prázdnin. Naplánujte si dovolenou raději ještě koncem června a budete mít zdejší oblázkové pláže jen pro sebe. Voda je zde poměrně čistá, ale pod hladinou se ukrývá množství pichlavých ježků i krabů, nezapomeňte se proto před vstupem do moře obout. Ostrov Čiovo je ideální pro rodiny s dětmi a návštěvníky, kteří mají rádi procházky mezi svěží zelení. A kdybyste snad zatoužili po větším vzrušení a živějším městě, známý turistický cíl Split naleznete prakticky hned vedle, jen kousek jízdy autem od ostrova.

Pohled na Trogir a ostrov Čiovo

Pohled na Trogir a ostrov Čiovo

Ne že by se Čiovo nemohlo blýsknout několika vlastními zajímavostmi a památkami. Na jihovýchodní straně ostrova najdete kostel Panny Marie Prizidnické s poustevnami, vybudovaný roku 1546 uprostřed útesů. V zátoce Supetarska stával starochorvatský kostelík sv. Petra. Vesnice Žedno ve vnitrozemí se zase pyšní kostelem sv. Mavra v poli, kde se shromažďovali poustevníci. V centru vesnice stojí navíc ještě kostel Ivana Trogirského.

Ubytování na ostrově Čiovo

Řadu možností ubytování v klasických apartmánech nabízí samozřejmě i Trogir, ale z vlastní zkušenosti mohu doporučit možná výhodnější, pohodlnější a jednodušší cestu. Záleží na tom, co který turista preferuje. Pokud chcete mít v noci klid na spánek a celkově upřednostňujete tiché prostředí, ubytujte se třeba v Mastrince přímo na ostrůvku Čiovo, jenž je s Trogirem spojen pohyblivým můstkem. Tamní majitelé apartmánů jsou velice milí a vstřícní, ochotně zodpoví všechny vaše dotazy. Obydlí stojí blízko moře, mnohdy stačí jen sejít z kopce a jste na pláži, kde vás nikdo neruší. V apartmánech si musíte vařit i uklízet sami, ale celodenní program můžete uzpůsobit jen sami sobě a rozvrhnout si čas dle vlastních potřeb. Obchůdky se základními potřebami a potravinami máte navíc jen co by kamenem dohodil. Cesta do Trogiru, vzdáleného pár kilometrů, může posloužit jako příjemná procházka, ačkoli je pravda, že velká část stezky vede podél prašné silnice. Buďte proto obezřetní, nebo využijte hromadnou dopravu.

Ubytujte se třeba v soukromých apartmánech

Ubytujte se třeba v soukromých apartmánech

Malebné historické městečko Trogir

Pokud hledáte méně známé místo pro letní dovolenou, spíše menší, ale pěkné a se vším, co člověk potřebuje, vydejte se do Trogiru. Klenot dalmatského pobřeží má nádherné historické centrum, kde si budete připadat jako v letním romantickém filmu. Zájemci o kulturu si mohou prohlédnout velkolepou katedrálu nebo pevnost Kamerlengo.

Pevnost Kamerlengo v Trogiru

Pevnost Kamerlengo v Trogiru © Simona Michálková

Pěkný výhled na ni se nabízí z pobřežní promenády, která je plná restaurací, pizzerií a kaváren. Potěší také sbírky městského muzea. To je poněkud menší a nezabere vám mnoho času, proto jeho návštěvu spojte s další prohlídkou města. Prozkoumejte malebné uličky a obchůdky se suvenýry či značkovou módou. Osvěžte se výtečnou zmrzlinou nebo se jděte podívat na tržnici a nechte na sebe působit osobitou atmosféru místa. Kousek odtud máte k dispozici také menší supermarket a rybí trh. Trogir je plný života za dne i večer. Večeře na nábřeží, kdy je všechno krásně osvětleno, vám přinese nevšední zážitek. Z venkovních zahrádek je hezky vidět na lodě kotvící v přístavu.

Trogir

Trogir

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín