Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Voda z kohoutku na dovolené: Pít, či nepít?

Kohoutková voda

Kohoutková voda Shutterstock

Voda z kohoutku nemá všude na světě takovou kvalitu, na kterou jsme zvyklí v našich luzích a hájích. Přinášíme vám přehled destinací, ve kterých je možné bez obav otočit kohoutkem a svlažit si hrdlo, i těch, kde uděláte lépe, když koupíte vodu balenou.

Při plánování dovolené, zejména pokud se chystáte do zemí mimo Evropskou unii, je dobré si dopředu zjistit kvalitu místní vody. Vyhnete se tak riziku zkažené dovolené, kterou místo na lehátku na pláži strávíte na toaletě, či nedejbože v nemocnici.

Voda v zemích EU

Kohoutková voda v EU

Kohoutková voda v EU Shutterstock

Dovolenou v rámci Evropské unie lidé volí ze spousty důvodů, ať už jsou to benevolentní vstupní podmínky, krátká doba letu, nebo dojezdová vzdálenost autem. Další výhodou je i vyšší pravděpodobnost kvalitní kohoutkové vody. Členské státy EU musí dodržovat směrnice ohledně její kvality a obecně tak platí, že by měla být pitná, ať už vaše kroky povedou v rámci těchto zemí kamkoliv. I tady však existují výjimky.

Objevujte s námi svět

Jak jsou na tom některé konkrétní země EU?

Evropská unie

Evropská unie Shutterstock

Kvalitou vody se pyšní Německo, Rakousko, Švýcarsko, Francie a samozřejmě i Česká republika. Dánsko má údajně nejlepší kohoutkovou vodu na světě za což vděčí procesu provzdušňování a filtrování podzemní vody před distribucí.

V zemi tulipánů Nizozemsku se také setkáte s velmi chutnou kohoutkovou vodou. A stejně dobrou zkušenost pravděpodobně zažijte při návštěvě Lucemburska a Belgie. V Polsku možná narazíte na malý problém-voda je zde ve své podstatě v pořádku, nicméně kvůli zhoršenému potrubnímu systému zde hrozí riziko kontaminace. Pro jistotu se zde doporučuje ji nejdříve převařit, nebo se jejímu pití úplně vyhnout.

Vysokou kvalitu můžete očekávat i při cestách do vzdálenějších evropských destinací. Švédská kohoutková voda by svou neutralitou neměla žádného turistu urazit. A dobrý standard si udržuje i Chorvatsko a Slovinsko.

V Řecku je konzumace vhodná spíše ve velkých městech. V odlehlejších oblastech a na menších ostrovech se jí raději vyhněte. A podobně jako Řecko je na tom Itálie a Španělsko, kde se kvalita liší v závislosti na tom, v jakém regionu se zrovna nacházíte. Obecně platí, že čím víc jste na jihu, tím je úroveň nižší. Při dovolené na Baleárských či Kanárských ostrovech nebo na Sardinii doporučujeme balenou vodu. U Portugalska platí, že voda je horší podél pobřeží a chcete-li mít jistotu, pijte ji raději pouze ve vnitrozemí. V některých částech se také používá voda chlorovaná.

Africká divočina ve stínu Kilimandžára aneb 7 důvodů, proč vyrazit do Tanzanie

Čtěte také:

Africká divočina ve stínu Kilimandžára aneb 7 důvodů, proč vyrazit do Tanzanie

Kohoutková voda ve zbytku světa

Rodina na dovolené v Asii

Rodina na dovolené v Asii Shutterstock

V Anglii je voda z kohoutku převážně bezpečná, pozor ale na některé oblasti se starým potrubím a armaturami. Občas se zde můžete setkat s příměsí chlóru. Norsko pak disponuje tak kvalitní vodou, že se používá jako základ některých slazených nápojů. Ničeho se nemusíte obávat ani v Kanadě, Austrálii nebo na Novém Zélandu. V zemích Jižní Ameriky se pití z kohoutku vyvarujte, až na některé výjimky jako je Chile nebo Uruguay. Podobně jako v Řecku je kohoutková voda zpravidla nejlepší v okolí velkých měst. V Asii jsou pouze dvě destinace, kde je voda z vodovodu vhodná k pití a těmi jsou Japonsko a Singapur.

Zájezdy k moři

A kde se vodě z kohoutku rozhodně vyhnout?

Safari v Africe

Safari v Africe Shutterstock

Nápad natočit si bez rozmyslu vodu z kohoutku přímo do sklenice by se vám mohl v některých částech světa pořádně vymstít! Pozor si dávejte zejména na Afriku, kde může být přístup k pitné vodě dokonce velmi omezený. Cestujete do oblíbené Jihoafrické republiky nebo Namibie? Stále pijte pouze balenou vodu.

Až na Japonsko a Singapur pijte balenou vodu, ať už se v Asii nacházíte kdekoliv. Názory na kvalitu vody v Hongkongu se liší, ale zlaté pravidlo zní, že pokud si nejste jistí, jestli je konzumace bezpečná, kupte si vodu balenou. Risku, že z kohoutku poteče kontaminovaná voda jste vystaveni i při návštěvě Indie, Číny, Indonésie a Ruska.

A jak už bylo zmíněno výše, při plánování cesty do oblíbené jihoamerické Brazílie či Argentiny, si do rozpočtu započítejte i finance na pitný režim skládající se z balené vody. To samé bohužel platí i o Turecku, kam každé léto vyráží mnoho českých turistů toužících po slunci a šplouchání moře.

4 důvody proč Portugalsko změní váš pohled na dovolenou

Čtěte také:

4 důvody proč Portugalsko změní váš pohled na dovolenou

Chlorovaná voda z kohoutku

Tančící dívka s americkou vlajkou

Tančící dívka s americkou vlajkou Shutterstock

Mimo rozdíl v čistotě a kvalitě, se po světě setkáme také s různou chutí. Může to být odlišným přírodním minerálním složením, ale také příměsí chlóru, který je do ní přidáván. Jeho přidáním se kvalita zpravidla nezmění, ale některým lidem pak může být její chuť tak trochu proti srsti. Nejčastěji se s ní setkáme ve Spojených státech amerických. Přestože není pro většinu lidí nijak škodlivá, nedoporučuje se konzumace většího množství pro těhotné a kojící ženy.

S chlorovanou vodou z kohoutku se můžete setkat i v Evropě. Například v Belgii a některých oblastech Portugalska. 

Často kladené otázky

Nákup balené vody

Nákup balené vody Shutterstock

Co je příčina nekvalitní vody?

Místní podmínky v některých destinacích příliš nedovolují úpravu a čištění vody na takové úrovni jako je tomu v zemích Evropy. Dalším problémem jsou pak škodlivé látky jako například pesticidy, které nejsou filtrovány, a proto zůstávají ve vodě přítomné. V některých jihoasijských zemích se dokonce můžete setkat s kontaminací arzenem. Voda také může obsahovat bakterie, které se často nachází ve studnách a starých potrubích. V některých zemích je možný i výskyt odpadních produktů zemědělské a průmyslové výroby.

Jaké jsou rizika konzumace znečištěné vody?

Vzhledem k možné přítomnosti bakterií jako Legionella nebo Pseudomonadas, jsou na místě obavy z vážných zdravotních komplikací. Legionella může způsobit zápal plic a Psedomonadas je typická pro infekce močových cest. Zbavit se jich není tak jednoduché, jelikož jsou považovány za bakterie se silnou resistencí proti antibiotikům. Dalším nešvarem bývá bakterie E. coli, která působí na trávicí soustavu a často způsobuje silné a neústupné průjmy. Hrozí i dehydratace, obzvláště pokud je postižená osoba velmi vysokého věku nebo se jedná o malé dítě.

Po vypití vody s obsahem arzenu, se dostaví příznaky jako při otravě, jedná se o nevolnost, průjem a silné zvracení. Otrava těžkými kovy je typická pro zrezlé potrubí a může způsobit problémy s ledvinami a zažívacím traktem.

Mohu si otestovat kvalitu vody?

Informace o kvalitě a bezpečnosti vody byste si měli vždy zjistit ještě před vycestováním, ale je samozřejmě možné ji otestovat až na místě. V rámci testu lze využít testovací proužky, které bývají dostupné v lékárnách, někdy jsou ale k nalezení i jako součást lékárničky. Ale pozor! Odhalí pouze běžné nečistoty a nemůžete si tak nikdy být zcela jisti. Pokud jste stále na vážkách, jestli je voda v pořádku, raději si zakupte balenou.

Poznáme kvalitu vodu pouhým okem?

Toto možné bohužel není. I přes nepřítomné prvotní varovné signály jako změna zabarvení či neobvyklý zápach, může být voda silně kontaminovaná.

Jak se vyhnout znečištěné vodě?

Konzumace pouze balených nápojů není dostatečná prevence proti potenciální nákaze. Ve spoustě tropických zemí se totiž využívá pro výrobu kostek ledu do vašich oblíbených nápojů právě voda z kohoutku. Dopřejte si tak osvěžující koktejl nebo jiný nápoj raději bez ledu. Během dentální hygieny se také držte nejlépe balené vody.

Bude voda vhodná k pití po převaření?

Tímto způsobem vodu zbavíte pouze bakteriálních nečistot. Jakékoliv další nečistoty v ní ale nadále zůstanou. Ať už se ji chystáte pít nebo s ní vařit, raději si to dvakrát rozmyslete.

Mohu přibalit nápoje do letadla z domu?

Nějaký ten oblíbený nápoj si samozřejmě přibalit s sebou můžete. Každá letecká společnost má však jiné předpisy a je dobré si tyto informace zjistit předem, abyste se vyvarovali zbytečným komplikacím na letišti. Obecně platí, že množství dovolených nápojů na palubě letadla je poměrně malé, ale můžete si přibalit další do odbaveného zavazadla, opět dle přepravních pravidel konkrétní aerolinie.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

19.01.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín