Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydejte se za přírodními krásami chorvatského ostrova Vis

Ostrov Vis, Chorvatsko

Ostrov Vis, Chorvatsko

Dalmatský ostrov Vis patří ke skutečným perlám jižního Jadranu. Pojďme si tento, pro mnohé možná neznámý ostrůvek plný přírodních krás, historických památek, dobrého jídla a především pak nefalšované středomořské atmosféry, představit. Možná budete překvapeni, co všechno můžete na tomto nevelkém ostrově vidět a zažít.

Ostrov s bouřlivou minulostí a bohatou historií

V dobách socialistické Jugoslávie byl ostrov Vis turistům z cizích zemí nepřístupný, protože sloužil výhradně jako vojenská základna nazvaná Stupišće. Místní se tu pohybovat mohli, avšak platila pro ně různá omezení. Z ostrova se stala obří pevnost, kde sloužilo na dva tisíce vojáků a tři tisíce civilních zaměstnanců. Dnes již účelům armády neslouží, po roce 1989 byl opět zpřístupněn turistům. Pozůstatky vojenské činnosti jsou tu však patrny dodnes. Většina vojenských objektů, ať už bunkrů či podzemních prostor je přístupna veřejnosti. Vzhledem k tomu, že objekty nejsou příliš udržovány, je vstup do nitra většiny z nich pouze na vlastní nebezpečí.

Titova jeskyně z 2. sv. války

Titova jeskyně z 2. sv. války

Krásy ostrova Vis

Členité pobřeží ostrova tvoří malebné zátoky, které jsou lemovány průzračným mořem, ostrůvky a především nádherné, skryté pláže jako stvořené pro trávení klidné, romantické dovolené. Údajně žádný z jadranských ostrovů nemá pláže tak různorodé jako právě Vis.

Pláž Stinva na ostrově Vis

Pláž Stinva na ostrově Vis

Na ostrově se nachází 11 osad a dvě malá přístavní městečka a zároveň hlavní centra ostrova, Vis a Komiža s kouzelnou architekturou a výborným zázemím v podobě komfortních ubytovacích zařízení, skvělých restaurací a celé řady snadno dostupných pláží.

Komiža, Vis, Chorvatsko

Komiža, Vis, Chorvatsko

Ve městě Vis se nachází archeologická lokalita antické Issy, která zaujme především milovníky historie, Komiža se může pochlubit zajímavou expozicí rybářského muzea.

Archeologické muzeum ve městě Vis

Archeologické muzeum ve městě Vis

Najděte si svoji pláž

Toužíte-li po větším soukromí, zajeďte si autem či vodním taxi na některou z kouzelných pláží mimo tato města. Je více než pravděpodobné, že zde budete úplně sami. Jen vy, váš protějšek, šumící moře, skály, oblázky, slunce a božský klid. Kdo by odolal….

Najděte si své skryté místo na ostrově Vis

Najděte si své skryté místo na ostrově Vis

Potápění k vrakům starých lodí

Moře kolem ostrova Vis je učiněným rájem pro potápěče. Jeho hlubiny ukrývají skutečné poklady. Pod hladinou vás čekají staré vraky dávno potopených lodí a samozřejmě pestrobarevná podmořská fauna i flóra. Nemáte-li s potápěním příliš mnoho zkušeností, můžete absolvovat potápěčský kurz na pobřeží.

Potápění kolem ostrova Vis

Potápění kolem ostrova Vis

Aktivní dovolená ve vnitrozemí

Nepatříte-li mezi typicky plážové turisty, potěší vás nabídka výletů ve vnitrozemí. Příroda ostrova Vis je nádherná, díky mnohaletému zákazu vstupu turistů na ostrov i téměř neporušená. Hornatý reliéf ostrova je příležitostí pro milovníky pěší turistiky, kteří si mohou zvolit některou ze značených tras. Ale ani cyklisté nepřijdou zkrátka. A vůbec nevadí, že jste svoje kolo nechali doma, půjčoven je na ostrově hned několik.

Olivovníkový háj ve vnitrozemí

Olivovníkový háj ve vnitrozemí

Lahodná kuchyně ostrova Vis

Jelikož je ostrov Vis považován za kolébku rybářství, nikoho nepřekvapí, že většina místních restaurací nabízí především pokrmy z čerstvých ryb a mořských plodů. K přípravě a dochucení lahodných jídel se nejčastěji používají čerstvé bylinky a kvalitní olivové oleje, ochutnat můžete také různé sýry, olivy, kapary, zeleninové saláty, domácí med a další vynikající pochoutky bohaté středomořské kuchyně.

Lahodná kuchyně ostrova Vis

Lahodná kuchyně ostrova Vis

Ochutnejte skleničku vína z místních vinohradů

Samostatnou kapitolou jsou lahodná vína s plnou chutí, která pocházejí z místních vinic rozptýlených po celém ostrově. Vůbec neznámějším ostrovním vínem a také symbolem všech místních vinařů je proslulá bílá Vugava, na kterou budete narážet doslova na každém kroku. V restauracích, ve vinných sklípcích, kde můžete víno nejen ochutnat, ale nějakou tu lahvinku i zakoupit nebo třeba u pohostinných místních obyvatel.

Vinice na ostrově Vis

Vinice na ostrově Vis

Na ostrov Vis se dostanete pouze trajektem či na člunu ze Splitu, které vyjíždějí jen párkrát za den. Za přibližně dvě a půl hodiny jste u cíle a vaše klidná, romantická dovolená plná sluníčka, koupání a zážitků může začít.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín