Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výlety na Mallorce – kam se vydat, když Vás moře omrzí

Turistika na Mallorce

Turistika na Mallorce

Vybrali jste pro letošní rok dovolenou na největším ostrově Španělska - Mallorce? Na dovolené poznáváte rádi také přírodu, památky a kulturu dané země? Připravila jsem pro Vás pár tipů na výlety, v případě, že nebudete chtít trávit celou dovolenou na pláži u moře.

Historické památky

Nejbohatší na památky je jistě hlavní město Palma de Mallorca, které Vás hned při příjezdu uchvátí pískovcovou gotickou katedrálou La Seu, která je dominantou města (vstupné 6 €). S katedrálou sousedí maurský palác Almudia, který je v současnosti historickým muzeem. Dříve byl sídlem maurských vezírů, mallorských panovníků či sídlem guvernéra. Za zmínku také stojí muzeum Pueblo Espanol, komplex budov je vystavěn jako středověké opevněné město. Jedná se o muzeum tzv. miniatur, nalezneme zde zmenšené nejslavnější španělské stavby (budovy, náměstí či ulice), součástí prohlídky je i ukázka lidových řemesel. (cena cca 4 €)

La Seu, Palma de Mallorca

La Seu, Palma de Mallorca

Za hlavním městem se na vrcholu tyčí středověký gotický hrad Bellver. Hrad býval královskou rezidencí, později sloužil jako vězení příslušníků královského rodu (do roku 1915). Dnes je zde historické muzeum zaměřené na hlavní město a je možné si prohlédnout i sály hradu. (cena cca 2.60 €)

Hrad Bellver, Mallorca

Hrad Bellver, Mallorca

Na severovýchodě ostrova najedeme poloostrov Formentor, uvidíme zde kontrast vysokých útesů a mořské hladiny. Nalezneme zde i maják Far de Cap Formentor, s krásným výhledem na okolí, fungující od roku 1863 kam se dostanete z městečka Pollença.

Far de Cap Formentor, Mallorca

Far de Cap Formentor, Mallorca

Dalšími oblíbenými památkami (městečky) je například Deia – malá pobřežní vesnice se strmými křivolakými uličkami. Andratx – oblast oblíbená filmovými hvězdami. Jedná se o starobylé město, kde najdeme spoustu starých kostelů nebo ruiny hradu Andratx. Alcudia – mimo nádhernou písčitou pláž zde můžeme najít dochované městské hradby a domy ze 13. století.

Uličky starobylé Alcudie, Mallorca

Uličky starobylé Alcudie, Mallorca

Přírodní památky

Po ostrově je rozseto mnoho přírodních jeskyní, které jsou otevřeny veřejnosti. Nejnavštěvovanější je jeskyně Cuevas del Drach (Dračí jeskyně) s podzemním jezerem. Jeskynní systém se nachází na okraji města Porto Cristo. Na konci prohlídky Vás čeká zhruba desetiminutový koncert vážné hudby. Cena za dospělého je cca 15 €.

Dračí jeskyně, Mallorca

Dračí jeskyně, Mallorca

Pohoří Serrada Traumuntana podél severního pobřeží je zapsáno na seznamu UNESCO a je spojené právě s již zmiňovaným mysem Formentor. Pohoří zadržuje mraky a tím pádem zde prožijete ničím nerušené putování či odpočinek na některé z pláží.

Přírodní park s´Albufera na severovýchodě ostrova v oblasti Can Picafort je jedním z nejdůležitějších mokřad na ostrově. Najdete zde více než 200 druhů ptáku, kteří zde hnízdí. Nejvzácnější rostlinou, která se zde nachází, je luční orchidej.

Pro děti

Marineland – zábavní park, který nabízí vystoupení lachtanů, delfínů či papoušků v Portals Nous.
Cena vstupného:
dospělý 24 €,
dítě 1.10 – 1.40 m 15 €  
dítě 90 cm – 1.10 m 10 €

Delfíní show

Delfíní show

Aqualand El Arenal – vodní ráj plný tobogánů a vodních atrakcí.
Cena vstupného:
dospělý 28 €,
děti 5-10 let 19 €  
děti 3-4 roky 10 € .

Western Park – vodní park ve stylu „Tenkrát na západě“ v Magallufu.
Cena vstupného:
dospělý 27 €
děti 5-10 let 18 €
děti 3-4 roky 10 €.

Při zakoupení vstupenek on line je možná sleva cca 3-4 €.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín