Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zažijte Mauricius jako místní aneb Lekce radosti ze života v ráji

Dovolená na ostrově Mauricius

Dovolená na ostrově Mauricius Shutterstock

Napadlo vás někdy, jak prožívají školní léta děti z nejexotičtějších koutů světa? Jedno je jisté, učebnice přírodopisu na Mauriciu dozajista hýří pestrými barvami, svačinovou superstar je některý ze 16 druhů manga, seznamu povinné literatury vévodí romány zdejší rodačky Sabah Carrim a cílem školních výletů je ikonická hora La Morne Brabant nebo Palmplemousses – nejstarší botanická zahrada na jižní polokouli. O poznání jednodušší, než naši školáci mají malí ostrované hodiny dějepisu. Před rokem 1505 se tu historie lidstva zkrátka nepsala. Bělostné pláže tohoto jedinečného ostrova ještě čekaly na své objevitele...

Ostrov nebývalé krásy, jehož divoká příroda zčásti ustoupila políčkům cukrové třtiny, vás přivítá slunečným počasím a místní s vámi pohovoří učebnicově dokonalou angličtinou. Mauricius pro vás vykouzlí nádherné scenérie pro slastný odpočinek na bělostných plážích, průzračně čisté vody Indického oceánu s pestrobarevným životem korálových lagunách i špičkové služby v luxusních hotelových resortech. Nabízí však mnohem více – toulky exotickou krajinou plnou plantáží, sopečných skalisek, vodopádů, koloniálních vilek, romantických zákoutí i omamně vonících rumových destilérií.

Zájezdy na Mauricius

Ostrovní poklady 

Chamarel, Mauricius

Chamarel, Mauricius Shutterstock

Právě mauricijský rum je jedním z nejoblíbenějších turistických suvenýrů. Ten nejvyhlášenější pochází z Rhumerie de Chamarel. K jeho výrobě je využívána výhradně místní cukrová třtina, na jazyku vám rozehraje dokonale jemnou symfonii a vašemu vánočnímu cukroví dodá příchuť dálek. Překvapivě dobré je i osvěžující mauricijské pivo a trojici tradičních nápojů uzavírá černý čaj. Ten se tu pěstuje na 700 hektarech plantáží a je považován za jeden z nejkvalitnějších na světě. Velmi oblíbené jsou čaje dochucované kardamomem, vanilkou, kokosem nebo karamelem.

Nejkrásnější pláže ostrova Mauricius

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže ostrova Mauricius

Gurmánské orgie

Dholl puri, street food, Mauricius

Dholl puri, street food, Mauricius Shutterstock

O tom, jakým tempem se ubírá život na ostrově se přesvědčíte na velkém trhu v metropoli Port Louis. Časně zrána, ještě dříve než ulice sežehnou sluneční paprsky, se tu vzduchem nese vůně smažených jídel, chilli papriček, kari, čerstvě sklizeného ovoce i ryb a mořských plodů všech tvarů a velikostí. Svět gastronomické hojnosti vás pohltí a nechá vás nahlédnout pod pokličku francouzské, indické, čínské, anglické i kreolské kuchyně. Hitem školních jídelen tu tak s největší pravděpodobností je biryani – směs rýže, masa, brambor a koření nebo pšeničné placky s curry a hráškem zvané dholl puri.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Život v rytmu vln 

Božské pláže na ostrově Mauricius

Božské pláže na ostrově Mauricius Shutterstock

Dokonalý odpočinek si po vzoru místních užijete jak jinak než během pikniku na pláži. Bílý písek poslouží malým i velkým jako dokonalý stavební materiál, se síťkou v ruce se můžete vydat na lov pestrobarevných rybek a špetku adrenalinu si užijete při kitesurfingu. Po západu slunce můžete rozvlnit své tělo v rytmu Sega. Tento tradiční tanec dokonale vyjadřuje živelnou energii, která vás bude na ostrově provázet na každém kroku. Vítejte v ráji a nezapomeňte si dělat poznámky – právě začíná lekce radosti ze života.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín