Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 dechberoucích míst africké přírody

Afrika je různorodý kontinent s velmi rozmanitou faunou, flórou, podnebím i lidskou společností. Co se týče přírody, může se Afrika pyšnit hned několika světovými prvenstvími – najdeme zde nejvyšší písečné duny, nejdelší řeku i největší poušť. Vyprahlé nehostinné pouště střídají rovníkové džungle bující životem nebo rozlehlé savany s nádhernými živočichy. Afrika je pro nás natolik exotický kontinent, že krásné se tu zdá být téměř všechno. Na některých místech si však matka příroda dala obzvlášť záležet a vytvořila tak pozoruhodná místa, že to až bere dech.

1. Tsingy de Bemaraha, Madagaskar

Malgašský název, který v překladu znamená doslova „místo, kde nelze chodit naboso“, je pro tento „kamenný les“ na Madagaskaru zcela příznačný. Díky vlivům dešťových srážek se zdejší vápencové skály vytvarovaly do tak ostrých tvarů, že zde dokáže žít jen několik málo živočichů v čele se vzácnými lemury.

Tsingy de Bemaraha, Madagaskar

Tsingy de Bemaraha, Madagaskar

2. Jezero Retba, Senegal

Solné jezero na západním pobřeží Senegalu uchvacuje svojí sytě růžovou barvou, kterou způsobují slanomilné mikroby a vysoká koncentrace minerálů ve vodě. I přes vysokou salinitu (dokonce o 5 % vyšší než v Mrtvém moři) se zdejšímu prostředí dokázal přizpůsobit jeden druh ryb, který udržuje vodní prostředí v rovnováze.

Jezero Retba, Senegal

Jezero Retba, Senegal

3. Bourke's Luck Potholes, Jihoafrická republika

Jen stěží možná někteří uvěří, že tyto prapodivné útvary na řece Blyde nevytvořil člověk. Ve skutečnosti však za toto vskutku pozoruhodné dílo můžeme vděčit vodě v řece, která skály kaňonu pozvolna už tisíce let opracovává.

Bourke's Luck Potholes, Jihoafrická republika

Bourke's Luck Potholes, Jihoafrická republika

4. Namaqualand, Jihoafrická republika

Že Afrika není jen vyprahlý nehostinný kontinent, bezesporu dokazuje národní park Namaqualand. Vždy na jaře, když hodně prší, totiž celou oblast rozzáří miliony nádherných lučních květin, z kterých doslova přechází zrak.

Namaqualand, Jihoafrická republika

Namaqualand, Jihoafrická republika

5. Dallol, Etiopie

Jedno z nejteplejších a nejnehostinnějších míst naší planety se nachází na dně sopečného kráteru ve výšce 45 metrů pod úrovní moře. Zdejší velmi aktivní podloží je poseté jezírky s kyselinou sírovou a gejzíry s toxickými plyny. S barvami, kterými Dallol září, lze skoro jen těžko uvěřit, že toto podivné místo skutečně leží na naší planetě.

Dallol, Etiopie

Dallol, Etiopie

6. Hora Spitzkoppe, Namibie

Jak název z dob německého kolonialismu napovídá, hora svým tvarem opravdu připomíná špičatý dóm, často přezdívaný také „namibijský Matterhorn“. Když zapadne Slunce, oblohu nad Spitzkoppe zasype takové množství hvězd, jaké v přesvětlené Evropě nemáme šanci nikdy spatřit.

Hora Spitzkoppe, Namibie

Hora Spitzkoppe, Namibie

7. Podvodní vodopád, Mauricius

Mezi všemi krásami, které Mauricius nabízí, se nachází jedno vskutku pozoruhodné místo, „Podvodní vodopád“. Přestože se o skutečný vodopád opravdu nejedná – iluzi stékající vody zde tvoří písek svažující se do hlubiny pod pobřežním šelfem – výsledný jev rozhodně stojí za to.

Podvodní vodopád, Mauricius

Podvodní vodopád, Mauricius

8. Dead Vlei, Namibie

Tato doslova „mrtvá bažina“ se nachází v části Namibské pouště zvané Sossuvlei. Uprostřed sytě oranžových dun, z nichž ty nejvyšší měří až 400 m, leží naprosto vyprahlá pustina. Stromy, které zde ještě před tisíci lety napájela voda z občasných dešťů, již dávno nežijí a dnes už jen varovně připomínají, jak nehostinná tato poušť je.

Dead Vlei, Namibie

Dead Vlei, Namibie

9. Tassili n'Ajjer, Alžírsko

Národní park Tassili n'Ajjer zdobí hluboké kaňony, vysoké pískovcové sloupy i mohutné kamenné oblouky, které se zde po tisíce let vytvářely vlivem výrazných klimatických změn. Slavné jsou také zdejší až 10 000 let staré skalní malby původních obyvatel.

Tassili n'Ajjer, Alžírsko

Tassili n'Ajjer, Alžírsko

10. Fairy circles, Namibie

Miliony těchto prapodivných kruhů, jejichž průměr se pohybuje mezi 2 až 45 metry, jsou rozesety v pouštních travinách Namibské pouště. Zajímavé je, že ani vědci dodnes nedokázali zcela vysvětlit, jak tyto kruhy vznikly – nejnovější teorie však hovoří o kombinaci termitů a sebeorganizujících se rostlin, které se shlukují do kruhů pro živiny.

Fairy circles, Namibie

Fairy circles, Namibie

23.06.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín