Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 magických měst v Německu, která by byl hřích nenavštívit

Svět jako na dlani: nejslavnější německé metropole přitahují každým rokem milióny návštěvníků. Ti se sem vydávají nejen na služební cestu, ale také za kulturou, na nákupy či za nočním životem – a každý zde najde, co hledá.

1. Drážďany

Kulturu lze interpretovat a definovat zcela odlišnými způsoby. Stačí ale také vyslovit jediné slovo: Drážďany. Rozmanitost a nádhera drážďanských kulturních památek vyrazí svou silou návštěvníkům dech. A protože Drážďanští to vše zasadili do překrásné říční krajiny, k údivu se velmi rychle přidruží i ryzí nadšení. To je nejlépe vidět v živé čtvrti Neustadt s mnoha trendy hospůdkami, kavárnami i exotickými restauracemi. Zůstat v Drážďanech přes noc a vmísit se do víru sousedské pohody v ulicích Neustadtu se určitě vyplatí.

Drážďany

Drážďany

2. Düsseldorf

Přísně vzato neleží Düsseldorf, hlavní město Severního Porýní-Vestfálska na Rýně, jak se všichni domnívají, nýbrž na říčce Düssel. A kdo se vydá do původního jádra starého města, do míst mezi bazilikou sv. Lamberta a zámeckou věží, ten jej také objeví: malý tok s názvem Düssel, krčící se mezi uličkou Liefergasse a hradním náměstím. V dávných dobách by si vůbec nikdo nepomyslel, že zde jednou vyroste metropole ekonomiky, módy a kultury mezinárodního významu – však ta se také rozprostírá skutečně na Rýnu. Staré město je ale stále živé a právem se mu říká „nejdelší výčep na světě“, neboť tu najdete největší koncentraci hospod v Německu. Pije se tu především polotmavý svrchně kvašený Altbier – místní specialita.

Düsseldorf - čtvrť Medienhafen

Düsseldorf - čtvrť Medienhafen

3. Frankfurt

Ve Frankfurtu je ve srovnání s jinými německými městy všechno tak trochu větší: letiště, bankovní čtvrť, veletržní areál, a možná překvapivě, zelený pás obepínající město. Patřičně velká je dnes i hrdost, kterou Frankfurt své obyvatele naplňuje, vždyť co se týče kvality života, zastíní prakticky vše. Přinejmenším stínem úchvatných výškových domů a panoramatem města. Možná ale nevíte, že Frankfurt má i hezky opravené historické centrum a vyhlášenou čtvrť s hospůdkami, kde vládne tradice a domácká atmosféra.

Frankfurt nad Mohanem

Frankfurt nad Mohanem

4. Hamburk

Hamburk, brána do světa, krása a vznešenost severu: toto město překypující zelení a vodními plochami patří právem mezi turisticky nejatraktivnější německá města. Dokonce i jinak velmi zdrženliví obyvatelé tohoto hanzovního Hamburku jen těžko skrývají svou hrdost na město, jeho atmosféru a přímořské kouzlo. Každý den na vás čekají mimořádné a velkolepé objevy – na Labi, Alsteře, v Hafencity, ve čtvrti Speicherstadt, na Rybím trhu či na pověstné Reeperbahn. A spatřit Labskou filharmonii na vlastní oči? To je zkrátka zážitek. Milovníci vláčků se mohou radovat z největší modelové železnice na světě v Kouzelném světě miniatur, své příznivce si určitě najde i nedaleká továrna Airbusu, která nabízí zážitkové prohlídky.

Hamburk - Speicherstadt a Labská filharmonie

Hamburk - Speicherstadt a Labská filharmonie

5. Hannover

Existují města, o kterých se mluví. I když tam člověk ještě ani nebyl. Hannover je v tomto ohledu trochu z jiného soudku: námětem k rozhovoru se stane, až když se tam začnete chystat. Za to však o to vydatnějším, neboť v Hannoveru se toho dá neuvěřitelně hodně objevit, což by člověk za poměrně novou fasádou města z časů poválečné obnovy vůbec nečekal. Hannover je tak oblíbeným cílem i napodruhé či dokonce napotřetí – protože se to vždycky jistým způsobem vyplatí. Veřejný prostor i výstavní sály překypují uměním, zahradní mistři se zas vyřádili v zámeckých zahradách Herrenshausen.

Hannover - zahrady Herrenshausen

Hannover - zahrady Herrenshausen

6. Kolín nad Rýnem

Do Kolína, historického města nad Rýnem, proslulého svým chrámem, se můžete těšit na umění a kulturu, karneval a Kolínským. A samozřejmě na to, že se sem jednou vrátíte. Kolín je totiž spíše srdeční záležitostí, spíše něco jako pocit či přístup k životu. A vše se tu točí kolem celosvětově proslulého chrámu, dominanty a srdce tohoto města na Rýnu, nad kterým trůní jako gigantický strážce. Hned za ním se rozeseté kolem náměstí Alter Markt a Heumarkt nacházejí hospůdky, kde návštěvník zakusí tradiční atmosféru a ochutná nefalšovaný Kölsch. K nejlepším pivovarským hostincům patří Päffgen, Gaffel Haus a Malzmühle – kdo je nenavštíví, v Kolíně jako by ani nebyl.

Kolín nad Rýnem

Kolín nad Rýnem

7. Lipsko

Lipsko, pestré, veselé a otevřené všemu novému, je balzámem pro všechny smysly. Tato dynamická univerzitní a veletržní metropole, město knih a Johanna Sebastiana Bacha na severozápadě Saska, překypuje životem. Lipsko se však také těší velkému renomé coby město hudby – a srdnaté dějiště pokojné revoluce: právě na lipský kostel sv. Mikuláše, kterým se nesly modlitby za mír, se v roce 1989 upíraly zraky světové veřejnosti. Místní i návštěvníci ale čím dál více tráví čas na okraji města, kde začíná jedinečná jezerní krajina. Kdo chce, může na loďce vyplout už z centra. Velké oblibě daleko za hranicemi se těší i místní zoologická zahrada.

Lipsko

Lipsko

8. Mnichov

Mnichov, moderní kosmopolitní město srdce a dlouhé tradice. Mezi BMW a pivními zahrádkami, mezi uměním, kulturou, kreativitou a malebnými zákoutími, mezi barokem a modernismem: to nejsou žádné protiklady, nýbrž typický rys Mnichova. Hlavní město Bavorska nabízí tolik skvostných pamětihodností, že člověk ani neví, čím začít. Nejdůležitější tedy je, abyste si na cestu do Mnichova přibalili především dostatek času.

Mnichov

Mnichov

9. Norimberk

Kupci, vynálezci a učenci: ti všichni Norimberk ve středověku proměnili v jedno z nejpřepychovějších měst celé širé země. Pod ochranou hradu, kde pobýval i Karel IV. a dnes tu můžete sehnat výhodné ubytování pro mladé, rozkvétalo řemeslo a umění, město ožilo svobodným, novým duchem, a málokde jinde se žilo tak dobře – a bylo možné tak hodně zbohatnout. Zda je tomu tak dodnes, to už by bylo z jiného soudku. Ale dobře se zde žije jako dřív, jak ctěný návštěvník hravě zjistí.

Norimberk - hrad

Norimberk - hrad

10. Stuttgart

Dějiště lidových slavností a domov michelinských restaurací, automobilových muzeí a zoologické zahrady Wilhelma, pulzujícího nočního života a fantastických výstav: Stuttgart je doslova nabitý napínavými protiklady. Hlavní město Bádenska-Württemberska nadchne svou nádhernou polohou uprostřed jednoho z největších německých vinařských regionů, pěknými náměstími, přepychovými zámky a stavbami nejrůznějších architektonických slohů.

Stuttgart - Porsche Museum

Stuttgart - Porsche Museum

Další inspiraci najdete na: www.germany.travel

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín