Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 nádherných míst Evropy, o kterých jste možná ani netušili, že existují

Přestože je Evropa druhým nejmenším kontinentem naší planety, ani zdaleka se – co do přírodních krás – před ostatními světadíly nenechává zahanbit. Snad každého uchvátí nádherné pláže u Středozemního moře, majestátné vrcholky Alp, mrazivé scenérie kolem skandinávských fjordů, barevná a nádherně voňavá levandulová pole v Provence nebo malebné kopečky poseté nekonečnými lány vinic v Toskánsku.

Provence, Francie

Provence, Francie

Že těmito skvosty ovšem výčet nádherných míst v Evropě ani zdaleka nekončí, se vás pokusíme přesvědčit následujícími fotografiemi. Podívejte se s námi na 10 nádherných míst v Evropě a sami posuďte – znáte je opravdu všechna?

1. Scala dei Turchi, Sicílie, Itálie

Křídově bílý skalní útvar, který se díky erozi vytvaroval do těchto „schodů“, je nádhernou dominantou sicilského pobřeží nedaleko města Agrigento. Pojmenování „Turecké schody“ nese skála z dob, kdy právě tudy přicházeli turečtí piráti plenit ostrov.

Scala dei Turchi, Sicílie, Itálie

Scala dei Turchi, Sicílie, Itálie

2. Ledová jeskyně Skaftafell, Island

Překrásná podívaná čeká na návštěvníky ledové jeskyně Skaftafell ležící uprostřed islandského národního parku Vatnajökull. V těch nejkrásnějších místech jeskyní to vypadá, jako uprostřed obrovské, ve vteřině zamrzlé, vlny, která jako by se každým okamžikem měla znovu roztéct. 

Ledová jeskyně Skaftafell, Island

Ledová jeskyně Skaftafell, Island

3. Bahenní sopky Berca, Rumunsko

Bahenní sopky Berca, Rumunsko

Bahenní sopky Berca, Rumunsko

Skoro jako na cizím světě to vypadá v oblasti Berca na východě Rumunska. Přestože místní nazývají tyto bahenní sopky „branami do pekel“, nelze popřít, že je na těchto bublajících hromádkách bláta také něco úsměvného. Za tento prapodivný přírodní jev mohou podzemní plyny, které se skrze podzemní slanou vodu a vrstvu jílu derou na povrch.

4. Plitvická jezera, Chorvatsko

Snad každý, kdo v létě vyrazí na dovolenou do Chorvatska, by neměl vynechat výlet do tohoto nádherného národního parku. Uprostřed vápencových skal a bohaté zeleně leží celkem 16 jezer, jejichž tyrkysová voda kaskádovitě přetéká po větších či menších vodopádech z jednoho jezera do druhého.

Plitvická jezera, Chorvatsko

Plitvická jezera, Chorvatsko

5. Davolja Varoš, Srbsko

Neobvyklé skalní seskupení, které v překladu znamená doslova „Ďáblovo město“, vzniklo podle legendy jako msta ďábla, který tu nechal zkamenět celou svatební veselku. Ve skutečnosti se jedná o celkem 202 kamenných sloupů, za jejichž vznik může půdní eroze.

Davolja Varoš, Srbsko

Davolja Varoš, Srbsko

6. The Dark Hedges, Severní Irsko, Velká Británie

Je až k podivu, jak silnou atmosférou může uchvátit Dark Hedges – dubová alej, která zde vyrostla v 18. století, aby vítala návštěvníky panství. Světlo deroucí se skrz mohutné koruny buků v kombinaci s mohutnými větvemi, které se majestátně rozpínají nad cestou, vytvářejí dohromady vskutku silný dojem.

The Dark Hedges, Severní Irsko

The Dark Hedges, Severní Irsko

7. Kojašské jezero, Ukrajina

Toto slané jezero ležící na východě Ukrajiny je charakteristické nádherně růžovou barvou. Čím méně vody v jezeře je, tím sytějších odstínů přitom dosahuje. Můžou za to drobné řasy a žábronožky, které ve vodách jezera žijí.

Kojašské jezero, Ukrajina

Kojašské jezero, Ukrajina

8. Vodopád Svartifoss, Island

Na celém světě ne nachází nespočet nádherných vodopádů, avšak snad nikde není vodopád, kterému by pozadí tvořila takto spektakulární skalní scenérie. Stovky kamenných sloupů šestiúhelníkových tvarů zde kdysi vznikly při tuhnutí lávy z nedaleké sopky. Bíle zpěněná voda, černá kamenná stěna a sytě zelené okolní rostliny tvoří dohromady nádhernou hru barev, z které nelze spustit zrak.

Vodopád Svartifoss, Island

Vodopád Svartifoss, Island

9. Dead Dunes, Litva

Úzký pruh pevniny táhnoucí se mořem podél litevské pevniny je z převážné části tvořen písečnými dunami. Jedna z nich, Dead Dune, je vůbec největší migrující dunou v Evropě. Kromě nádherných přírodních scenérií jsou zde k vidění také některé chráněné druhy rostlin, kterým se ve zdejším písečném prostředí náramně daří.

Dead Dunes, Litva

Dead Dunes, Litva

10. Vulkanické kameny na ostrově Limnos, Řecko

Doslova mimozemsky to vypadá na severním pobřeží ostrova Limnos díky zdejším prapodivným kamenným útvarům. Podle pověsti kdysi právě na Limnu sídlil řecký bůh kovářství a ohně Héfaistos – a nutno uznat, že na tom asi něco bude. Všechny tyto kamenné kopečky, spirály i rýhy má totiž na svědomí žhavá sopečná láva, která svého času po ostrově proudila téměř denně.

Vulkanické kameny na ostrově Limnos, Řecko

Vulkanické kameny na ostrově Limnos, Řecko

05.10.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín