Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 nejhezčích evropských městeček

Pojďte se s námi podívat do méně známých evropských měst, která jsou sice malá, ale zato nádherná a plná pamětihodností.

1. Bibury, Anglie

Bibury je kouzelná historická vesnička v chráněné oblasti Cotswolds, kousek od města Cirencester ve východním Gloucestershire. Wiliam Morris ji kdysi popsal jako „nejkrásnější vesnici v Anglii“. Chalupy z cotswoldského kamene v Arlington Row jsou vyhledávaným cílem turistů, zajímajících se o tradiční venkovské vesnice a historické oblasti.

Bibury, Anglie

Bibury, Anglie

2. Colmar, Francie

Colmar, hlavní město alsaských vín, se nachází na východě Francie. Návštěvníkům nabízí pohled na tisícileté evropské dějiny díky svému výjimečnému dědictví. Jeho historické centrum je klasifikováno jako chráněná oblast. Nenechte si ujít romantickou procházku světově proslulou čtvrtí Malé Benátky. Město s pestrobarevnými domy je také rodištěm sochaře Bartholdiho, slavného tvůrce sochy Svobody v New Yorku.

Colmar, Francie

Colmar, Francie

3. Grožnjan, Chorvatsko

Grožnjan je středověké město, nalézající se na poloostrově Istria, jehož původní krása zůstala zachována dodnes. „Město umělců“ láká na staré pevnosti, kostely a další památky, stejně jako na bohatství četných galerií a jazzové koncerty. Populární umělci předvádějí svůj talent ale i přímo v kamenných ulicích.

Grožnjan, Chorvatsko

Grožnjan, Chorvatsko

4. Manarola, Itálie

Manarola je obec v Cinque Terre, skalnaté pobřežní oblasti Italské riviéry, a spolu s dalšími zdejšími obcemi je zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO. Je to malé městečko, ale hojně navštěvované turisty a proslavené zejména sladkým vínem Sciacchetrà.

Manarola, Itálie

Manarola, Itálie

5. Cochem, Německo

V nejromantičtější části údolí řeky Mosely leží staré město Cochem, pozoruhodná perla krajiny, jíž vysoko na skále dominuje velkolepý hrad Reichsburg. Samotné městečko okouzluje křivolakými uličkami, historickým trhem, středověkými branami, kostely a láskyplně zrestaurovanými roubenými domy s typickými břidlicovými střechami.

Cochem, Německo

Cochem, Německo

6. Giethoorn, Nizozemí

Malebné a poklidné městečko Giethoorn, stojící na malých vodních kanálech, bývá označováno jako „holandské Benátky“. V této kouzelné vodní vesničce je tím nejhlasitějším zvukem, jenž by vás mohl vyrušit, cvrlikání ptáků. Stezky podél kanálů jsou ideální pro pěší nebo cykloturistiku.

Giethoorn, Nizozemí

Giethoorn, Nizozemí

7. Gdaňsk, Polsko

Gdaňsk patří k nejstarším polským městům s tisíciletou historií. V polském povědomí má významné místo jako bod vzniku druhé světové války a počátku pádu komunismu ve střední Evropě. Spolu s městy Gdyně a Sopoty tvoří metropolitní oblast zvanou Trojměstí. Je velmi bohaté na kulturní a architektonické památky.

Gdaňsk, Polsko

Gdaňsk, Polsko

8. Hallstatt, Rakousko

Hallstatt je idylické městečko u jezera s množstvím historických budov, jež právem patří ke světovému dědictví UNESCO. Cestovatel Alexander von Humboldt jej kdysi  nazval „nejkrásnějším jezerním městem na světě“. Romantické uličky, útulné kavárny a četné obchůdky se suvenýry ocení domácí i návštěvníci ze zahraničí.

Hallstatt, Rakousko

Hallstatt, Rakousko

9. Portree, Skotsko

Portree, hlavní město ostrova Skye, je rušným přístavem i prosperujícím kulturním centrem, jejž obklopuje přírodní park a útesy. Je oblíbenou základnou pro objevování zbytku ostrova. Mnozí turisté jsou fascinováni velkolepou scenerií v nejsevernější části na Trotternish, kde obdivují divokou přírodu a nádherné skalní útvary.

Portree, Skotsko

Portree, Skotsko

10. Albarracín, Španělsko

Španělský Albarracín leží v Teruelu, provincii Aragonie na severovýchodě země. Je hlavním městem hornatého kraje Sierra de Albarracín a od roku 1961 národní kulturní památkou. Středověká architektura a úzké uličky jednoho z nejhezčích městeček ve Španělsku byly navrhnuty také k zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO.

Albarracín, Španělsko

Albarracín, Španělsko

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín