Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 nejkrásnějších míst Jižní Ameriky

Jižní Amerika je velkým kontinentem rozprostírajícím se od oblastí horkého rovníku a až po mrazivou Patagonii na samém jihu zeměkoule. Nachází se zde celkem 12 států a v každém z nich by se dal najít nespočet překrásných míst, která stojí za to vidět. Se změnami zeměpisné šířky i délky se dramaticky mění také charakter krajiny, který náhle nabízí jiná, ovšem neméně pozoruhodná, panoramata. Vybrat z tohoto kontinentu jen pár nádherných míst proto není vůbec jednoduché.

Přesto je ale v Jižní Americe několik míst, která – co do krásy i zajímavosti – značně převyšují všechna ostatní. Podívejte se na obrázky 10 nejkrásnějších míst Jižní Ameriky a přesvědčte se sami, jak fascinující tento kontinent je.

1. Cuevas de Mármol, Chile

Takzvané Mramorové jeskyně leží v chilské Patagonii. Nad břehy jezera Generála Carrery se tyčí několik skal z čistého mramoru, do kterých voda během 6 000 let své existence vyhloubila tyto nádherné jeskyně. Modré zbarvení jeskyní má na svědomí tyrkysově modrá voda, která se o jejich stěny odráží.

Cuevas de Mármol, Chile

Cuevas de Mármol, Chile

2. Vinicunca, Peru

Vysoko v peruánských Andách leží tato překrásně duhová hora, která v původním jazyce Kečuů znamená „Hora sedmi barev“. Protože díky tenké vrstvě ledu byly její skutečné barvy po dlouhé věky skryty, zůstává dodnes i přes svou krásu stále málo známým turistickým místem.

Vinicunca, Peru

Vinicunca, Peru

3. Lençóis Maranhenses, Brazílie

Jako trpaslík na dně písečné louže si člověk připadá uprostřed národního parku  Lençóis Maranhenses. Písečné duny, které jsou ve skutečnosti vysoké až několik metrů, střídají laguny s průzračně čistou vodou, která sem napadla z četných srážek v období amazonských dešťů.

Lençóis Maranhenses, Brazílie

Lençóis Maranhenses, Brazílie

4. Torres del Paine, Chile

Tento patagonský národní park bývá pro svou dechberoucí krásu často nazýván osmým divem světa – a nutno říci, že se nejedná o nikterak přehnané pojmenování. Zdejší nádherné řeky, jezera s tyrkysově modrou vodou a hory, které se majestátně tyčí do nebes, si získají prostě každého.

Torres del Paine, Chile

Torres del Paine, Chile

5. Caño Cristales, Kolumbie

Překrásnými barvami zaujme na první pohled řeka Caño Cristales. Na krátký čas v roce, když se sejdou všechny ideální podmínky, se totiž řeka díky unikátním řasám zbarví do různých odstínů červené. Spolu se žlutozeleným pískem a tyrkysově modrou vodou pak vytváří nádhernou hru barev, z které až přechází zrak.

Caño Cristales, Kolumbie

Caño Cristales, Kolumbie

6. Vale da Lua, Brazílie

Vale da Lua (v překladu Mesíční údolí) příznačně pojmenovává oblast se skalními útvary, které skutečně vypadají jako z povrchu Měsíce. Pozoruhodně zvlněné tvary má na svědomí protékající řeka, která tento kdysi lávový proud vytvarovala do současných podob.

Vale da Lua, Brazílie

Vale da Lua, Brazílie

7. Salar de Uyuni, Bolívie

Salar de Uyuni, to je místo, kde člověku až přechází zrak z té nekonečné bílé pustiny všude kolem. Tato solná plocha, která kdysi bývala dnem jezera, je dnes s rozlohou 10 500 km2 největší solnou plání na světě.

Salar de Uyuni, Bolívie

Salar de Uyuni, Bolívie

8. Vodopády Iguazu, Argentina, Brazílie

Přímo na argentinsko-brazilské hranici se nacházejí překrásné vodopády Iguazu. O vskutku spektakulární podívanou se stará až 300 vodopádů, které se mocně přelévají přes ostré skalnaté útesy o celkové délce až 2,7 km. 

Vodopády Iguazu, Argentina, Brazílie

Vodopády Iguazu, Argentina, Brazílie

9. Laguna Colorada, Bolívie

Jen těžko uvěřitelnými barvami je charakteristické bolivijské solné jezero zvané také Laguna Roja, neboli Červené jezero. Za své sytě červené barvy může vděčit červeným řasám a mikroorganismům, kteří ve vodě žijí. Dokonalé souznění barev pak doplňují desítky vzácných plameňáků, kteří v jezeře hledají potravu.

Laguna Colorada, Bolívie

Laguna Colorada, Bolívie

10. Perito Moreno, Argentina

Pozoruhodný zážitek čeká návštěvníky jezera Argentino v Patagonii, kde se rozprostírá stále rostoucí ledovec Perito Moreno. V místě, kde ledovec ústí do vody, se zhruba každých 30 minut odlamují velké kusy tajícího ledovce, které s velkou dramatičností padají do vody.

Perito Moreno, Argentina

Perito Moreno, Argentina

25.08.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín