Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 nejkrásnějších muzeí světa

Není nad to potěšit ducha kulturními zážitky a oko zase krásnou podívanou. Proč byste nemohli navštívit muzeum, které vás očaruje nejen zajímavými exponáty, ale i samotnou svojí budovou, ohromující už od pohledu? Takových neobyčejných muzeí vám teď představíme rovnou deset!

1. Přírodovědné muzeum, Londýn, Anglie

Pohled na nádhernou budovu s terakotovou fasádou vrací návštěvníka do časů viktoriánské Anglie. Přírodovědné muzeum by stálo za zhlédnutí i bez svých lákavých expozic, divize savců a slavné kostry Diplodoca. Sama vstupní hala je uměleckým dílem nezměrné krásy.

Vstupní hala Přírodovědného muzea, Londýn

Vstupní hala Přírodovědného muzea, Londýn Mdbeckwith

2. Uměleckohistorické muzeum, Vídeň, Rakousko

O nic méně úchvatná je hlavní budova Uměleckohistorického muzea ve Vídni, které patří k nejvýznamnějším muzeím umění v Evropě. Hala se schodištěm, vykládaná mramorem a zdobená zlatem, vzbuzuje úžas. Stejně tak obdivuhodné jsou jednotlivé expozice a sály.

Uměleckohistorické muzeum, Vídeň

Uměleckohistorické muzeum, Vídeň

3. Musée d'Orsay, Paříž, Francie

Pařížské muzeum na levém břehu Seiny se nachází jen co by kamenem dohodil od dalšího zdejšího skvostu, slavného Louvru. Bylo zřízeno v historické nádražní budově, díky čemuž působí jedinečným dojmem jak jeho exteriéry, tak samozřejmě i interiéry. Láká především sbírkou impresionistů, k nimž patří mj. Claude Monet a Paul Gauguin.

Musée d'Orsay, Paříž

Musée d'Orsay, Paříž

4. Museo di Palazzo Vecchio, Florencie, Itálie

Na náměstí Piazza della Signoria se krom Neptunovy fontány a haly Loggia dei Lanzi nalézá Palazzo Vecchio (Starý palác) s replikou Michelangelova Davida u vchodu. Jedná se o jednu z nejatraktivnějších florentských budov. Prohlídka muzea, zahrnující Sál pěti set s krásnými freskami, luxusní pokoje a halu s mapami, je nezapomenutelným zážitkem.

Museo di Palazzo Vecchio, Florencie

Museo di Palazzo Vecchio, Florencie

5. Státní historické muzeum, Moskva, Rusko

Pompézní muzeum ruské historie stojí na Rudém náměstí. Bylo oficiálně založeno roku 1872. Veřejnosti se otevřelo v roce 1883. Mezi nejpozoruhodnější položky, které má muzeum k dispozici, patří rukopisy ze 6. století, ruská lidová keramika, různé dřevěné předměty a nábytek, drahé kovy aj.

Státní historické muzeum, Moskva

Státní historické muzeum, Moskva

6. Ermitáž, Petrohrad, Rusko

Ermitáž náleží k největším muzeím v Rusku. Kolekce jsou umístěny v komplexu historických budov, jejž tvoří Malá Ermitáž, Stará (Velká) Ermitáž, Nová Ermitáž, Ermitážské divadlo, Menšikův palác, budova generálního štábu a v neposlední řadě monumentální Zimní palác, bývalé sídlo ruských carů a architektonický skvost představující elegantní pomník barokního stylu ruského umění z poloviny 18. století.

Ermitáž, Petrohrad

Ermitáž, Petrohrad

7. Muzeum Kariye (Kostel Chora), Istanbul, Turecko

Turecký výraz Kariye je odvozen od starověkého řeckého slova Chora, což znamená „mimo město“. Mozaiky a fresky na Choru představují překrásné památky z posledního období byzantské malby (14. století). Po dobytí Istanbulu roku 1453 byl kostel přestavěn na mešitu, jež byla v roce 1945 přeměněna na muzeum.

Muzeum Kariye, Istanbul

Muzeum Kariye, Istanbul

8. Palác Potála, Lhasa, Tibet

Velkolepý palác Potála byste našli na Červené hoře v tibetském městě Lhasa. Roku 1994 byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Obrovské množství památek a fresek odhaluje všední život obyvatel i základy tibetského buddhismu. Stavba se dělí na Červený palác, jenž slouží čistě náboženským účelům, a Bílý palác, postavený pro zájmy světské a coby rezidence dalajlámy.

Palác Potála, Lhasa, Tibet

Palác Potála, Lhasa, Tibet

9. Muzeum Erawan, Samut Prakan, Thajsko

Stavba, dokončená roku 2002, byla nazvána podle bájného tříhlavého slona boha Indry, jehož obrovská měděná socha stojí přímo na ní. V muzeu jsou umístěné neocenitelné sbírky starobylých náboženských objektů patřících Khun Lek Viriyapantovi, majiteli muzea.

Muzeum Erawan, Samut Prakan, Thajsko

Muzeum Erawan, Samut Prakan, Thajsko

10. Muzeum umění v Tigre, Buenos Aires, Argentina

Tigre je od centra Buenos Aires vzdálené asi 30 km. Museo de Arte Tigre (MAT), budova francouzsko-italského stylu, se vedle dechberoucích exteriérů může chlubit bohatou sbírkou věnovanou argentinskému figurativnímu umění 19. a 20. století.

Muzeum umění v Tigre, Buenos Aires

Muzeum umění v Tigre, Buenos Aires fnervi

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín