Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 nejkrásnějších přírodních bazénů ve světě

Toužíte po romantickém plavání v tajemných azurových lagunách a svěžích smaragdových jezírkách? Pak je náš seznam deseti nejhezčích světových přírodních bazénů přesně pro vás!

1. Bimmah Sinkhole (Omán)

Jezírko s osvěžujícími tyrkysovými vodami je hluboké asi 20 m a nalézá se přibližně 600 m od moře, mezi pobřežními městy Ḑibāb (Thibab) a Bimmah. Zdejší obyvatelé věří, že bylo vytvořeno meteoritem „Hawaiyat Najm“, odtud pochází arabský název místa. Kolem se rozkládá oplocený Hawaiyat Najm Park, udržovaná zelená oáza v jinak pouštní krajině.

Bimmah Sinkhole (Omán)

Bimmah Sinkhole (Omán)

2. Enchanted River (Filipíny)

Řeka Hinatuan protéká druhým největším filipínským ostrovem Mindanao. Říká se jí kouzelná, poněvadž se zdá, jako by neměla žádný pramen. Navíc je slaná a poměrně krátká. Vytéká z nádrže hluboké cca 15 m nedaleko oceánu. Slaná voda z moře proniká do řeky spodními tunely a jeskyněmi na místo, odkud je zásobováno jezírko. To bývá pokládáno za jednu z nejhezčích turistických atrakcí Filipín.

Enchanted River (Filipíny)

Enchanted River (Filipíny)

3. Erawan Falls (Thajsko)

Vodopád Erawan je největší atrakcí stejnojmenného národního parku v západním Thajsku v provincii Kanchanaburi. Pyšní se sedmi patry, z nichž druhé tvoří jezírko vhodné ke koupání. Cesta k vodopádu není zvlášť náročná, po dešti ale může být kluzká.

Erawan Falls (Thajsko)

Erawan Falls (Thajsko)

4. Gunlom Plunge Pool (Austrálie)

Užijte si relaxační koupání v křišťálově čistém přírodním bazénu v Národním parku Kakadu. Gunlom Plunge se nachází na vodopádu, představuje tedy kouzelnou kombinaci sezónního vodopádu a klidného ponořeného jezírka s piknikovými plochami. Na vrcholu vodopádu Gunlom budete odměnění rozsáhlými výhledy na lesy a pobřeží. Ubytovat se můžete např. v oblíbeném kempu nedaleko bazénu a vodopádu.

Gunlom Plunge Pool (Austrálie)

Gunlom Plunge Pool (Austrálie)

5. Hamilton Pool Preserve (Texas)

Hamilton Pool Preserve je přírodní koupaliště nacházející se asi 37 km západně od Austinu. Od roku 1960 je oblíbeným letním plaveckým místem pro turisty i obyvatele Austinu a v roce 1990 bylo označeno za přírodní rezervaci. Jedná se tedy o chráněné prostředí. Do zeleného jezírka, obklopeného zhroucenou jeskyní, proudí patnáctimetrový vodopád.

Hamilton Pool Preserve (Texas)

Hamilton Pool Preserve (Texas)

6. Havasu Falls (Arizona)

Vodopády Havasu nedaleko městečka Supai jsou jednou z nejnavštěvovanějších oblastí Grand Canyonu a patří k nejfotografovanějším vodopádům na světě. Vychutnejte si pohled na přírodní bazének, do nějž z výše 37 m padá hlavní vodopád. Studená voda tu má úchvatnou azurovou barvu. V okolí se nicméně nalézá mnoho dalších kouzelných jezírek.

Havasu Falls (Arizona)

Havasu Falls (Arizona)

7. Ik Kil (Mexiko)

Cenota Ik Kil není ani jezírko, ani jeskyně. Vypadá spíše jako veliká díra do země. Snad by se ale přece jen dala označit za jeskyni, v níž se kdysi částečně propadl strop. Zespoda lze vidět oblohu, po stěnách až k vodě visí všelijaké liány. Ze stropu dokonce teče voda, takže můžete očekávat menší osvěžující spršku. Dole v čisté vodě plavou krotké rybky, potápět se tu ale příliš nedá kvůli tmě. Přesto si relativně velkou plochou můžete spokojeně proplavat.

Ik Kil (Mexiko)

Ik Kil (Mexiko)

8. Kuang Si (Laos)

Vodopády Kuang Si Falls či Kuang Xi najdete přibližně 29 km jižně od historického města Luang Prabang v Laosu, zapsaného na seznamu UNESCO. Vodopád začíná v mělkých tyrkysově modrých bazénech na vrcholu strmého svahu. K hlavnímu proudu padajícímu z výše 60 m lze dojít stezkou po levé straně. Otevřená je většina bazénků, jsou však mezi nimi i posvátná místa, kde se koupat nesmí.

Kuang Si (Laos)

Kuang Si (Laos)

9. Semuc Champey (Guatemala)

Semuc Champey je jeden z vyhledávaných turistických cílů Guatemaly a v překladu znamená „místo, kde se řeka ztrácí v hoře“. Řeč je tu o řece Cahabón, jež si klestí cestu kopcovitým terénem a v jednom místě s rachotem mizí v podzemní jeskyni. Dále se opět vynořuje a pokračuje ve svém putování. Na povrchu krasového mostu vznikly terasy s romantickými tůněmi, jejichž průzračná azurová až smaragdová voda láká ke koupeli.

Semuc Champey (Guatemala)

Semuc Champey (Guatemala)

10. To Sua Ocean Trench (Samoa)

Oceánský příkop To Sua na ostrově Upolu nemá pláž a do vody se musí lézt po dlouhém žebříku, přesto patří k nejlepším místům ke koupání. V jámě hluboké 30 m je jasná slaná voda, kterou obklopuje množství svěžích zelených rostlin.

To Sua Ocean Trench (Samoa)

To Sua Ocean Trench (Samoa)

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín