Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 nejpůsobivějších hradů Irska

Irsko - svěží zelený ostrov obestřený mlhami a tajemstvími se může pochlubit bohatstvím vznešených hradů. Zde je výběr těch nejhezčích, z nichž mnohé lze navštívit i zevnitř. Jeden z nich je dokonce luxusní hotel!

1. Hrad Ashford

V jednom z nejpozoruhodnějších hradů Evropy můžete i přespat. Nalézá se na západě v hrabství Mayo, nedaleko místa, kde byl natočen film Tichý muž (The Quiet Man). Vaše královské dobrodružství začne ve chvíli, kdy vstoupíte velkou kamennou branou do 800 let starého hradu. Je členem organizace The Leading Hotels of the World a byl majetkem rodiny Guinnessových. Objevíte zde nádherné interiéry, lahodnou irskou kuchyni i nejmodernější lázně. Pro ty, kdo chtějí zůstat ve spojení se světem, je v celém hotelu bezplatné vysokorychlostní wifi.

Hrad Ashford, Irsko

Hrad Ashford, Irsko

2. Hrad Blarney

Návštěva nejznámějšího hradu Irska se považuje za nutnost. Ano, je velmi turistický a ke slávě mu navíc dopomáhá legenda o líbání zdejšího kamene (Blarney Stone). Ale teď vážně, pohádkový hrad je vskutku fascinující a pokud vylezete až na střechu, naskytne se vám dechberoucí výhled na nádhernou zalesněnou krajinu. Hned vedle stojí romanticky působící osamocená věž a okolo se můžete pokochat hezkými zahradami. Jen kousek od nich se nachází výstavní palác Blarney House.

Hrad Blarney, Irsko

Hrad Blarney, Irsko

3. Hrad Bunratty

Vkusně obnovený středověký hrad na řece Shannon doplňuje sympatická replika tradiční irské vesnice – areál parku Bunratty Folk Park sloužící jako skanzen. Můžete si tam prohlédnout domky řemeslníků s doškovými střechami, dobovou hospodu nebo třeba dům lékaře. Interiér hradu překypuje rozsáhlými sbírkami tapisérií, obrazů a zdobných plastik z celé Evropy. Z věží se nabízí úžasný výhled na řeku a širé okolí.

Hrad Bunratty, Irsko

Hrad Bunratty, Irsko

4. Hrad Cahir

Monumentální irský hrad Cahir, postavený ve stejnojmenném městě, je bezesporu jedním z největších. Kouzelný utajený kout v hrabství Tipperary vás jistě uchvátí. Navíc k němu přiléhá hezky upravené golfové hřiště. Při cestě z Corku do Dublinu se tady určitě nezapomeňte zastavit alespoň na kávu a rychlý pohled na toto malebné místo.

Hrad Cahir, Irsko

Hrad Cahir, Irsko

5. Hrad Classiebawn

Úchvatný hrad je bohužel v soukromém vlastnictví (dobře, štěstí pro majitele!) a není možné jej navštívit, ale pokud se ocitnete v zasněném severozápadním Irsku, tento venkovský dům s výhledem na vesnici Mullaghmore stojí rozhodně za váš okouzlený pohled. Jeho současná podoba vznikla z velké části v pozdním 19. století.

Hrad Classiebawn, Irsko

Hrad Classiebawn, Irsko

6. Hrad Johnstown

Hezký hrad ve Wexfordu v jihovýchodním Irsku pochází z roku 1800 a stojí uprostřed nádherných zahrad a lesů. Nelze jej navštívit, ale můžete si prohlédnout velkolepé okrasné zahrady obývané vznešenými pávy. Projděte pozemky zahrnující přes 200 druhů stromů a keřů, relaxujte u jezera s gotickými věžemi, vodopády a sochami. Vychutnejte si piknik v italské zahradě nebo na nádvoří muzea. Podívejte se i na zříceninu hradu Rathlannon a nezapomeňte navštívit fascinující irské zemědělské muzeum (Irish Agricultural Museum).

Hrad Johnstown, Irsko

Hrad Johnstown, Irsko

7. Hrad Kilkenny

Jedno z oblíbených irských měst je také domovem jednoho z nejpěknějších hradů. Mohutný zachovalý hrad Kilkenny z 12. století je příkladem několika fází vývoje irského architektonického stylu. S krásnými přilehlými zahradami a parkem představuje hlavní atrakci turisticky oblíbeného města. Za zhlédnutí stojí rovněž městské hradby, radnice, kamenné mosty a kostely.

Hrad Kilkenny, Irsko

Hrad Kilkenny, Irsko

8. Hrad Lismore

Ohromující pohádkový hrad je irským domovem vévody z Devonshiru. Překvapivě není na hlavní turistické trase, a díkybohu za to. Nachází se na jihovýchodě země, poblíž Corku a Waterfordu. V polovině 19. století byl z velké části přestavěn v gotickém stylu Williamem Cavendishem, vévodou z Devonshiru. Je bezpochyby jedním z nejkrásnějších hradů v Irsku, ne-li celé Evropě. Zdejší úchvatné zahrady jsou přístupné veřejnosti.

Hrad Lismore, Irsko

Hrad Lismore, Irsko

9. Hrad Rock of Cashel

Rock of Cashel, známý také jako Cashel of the Kings, je hrad v jižní části hrabství Tipperary (10 km severně od města a hradu Cahir). Náleží mezi nejvýznamnější a nejstarší irské hrady i mezi nejhezčí hrady Evropy. Byl místem, kde pobývalo mnoho králů. Jeden z nich, Aengus, byl kolem roku 450 pokřtěn sv. Patrikem, patronem Irska. Kromě samotného krásně opevněného hradu se zde nalézají i ruiny velké katedrály.

Hrad Rock of Cashel, Irsko

Hrad Rock of Cashel, Irsko

10. Hrad Ross

Mohutný hrad Ross náleží k typickým irským věžovým hradům s opevněnou dominantní věží z 15. století, jež zároveň sloužila jako obytný palác. Vlastně se jedná o nejvýznamnější palác v oblasti Národního parku Killarney. Hrad stojí hned u jezera Leane, a když se tak na něj člověk dívá, nemůže se ubránit představě Excaliburu stoupajícího z vody. Ostatně, celá tato část hrabství Kerry je přímo magická. Na hradě si pak můžete prohlédnout expozici nábytku z 16. a 17. století.

Hrad Ross, Irsko

Hrad Ross, Irsko

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín