Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 největších přírodních krás Asie

Asie je největším a současně nejlidnatějším kontinentem naší planety. Díky svojí velké rozloze se jedná o území s velmi rozmanitou krajinou, faunou i lidskou kulturou. V posledních letech se (především o východní) Asii mluví v souvislosti s rychlým ekonomickým rozvojem, růstem politické moci i rychle se rozvíjející infrastrukturou.

Mnozí však bohužel často zapomínají, že Asie – to je také území plné úžasných přírodních scenérií ukrývající miliony překrásných míst. Podívejte se na obrázky 10 přírodních krás Asie a nechte se nadchnout i vy.

1. Bambusový les Sagano, Japonsko

Jen kousek od japonského Kyoto se nachází překrásný bambusový les, který – když v něm zrovna není moc turistů – je dokonalou oázou klidu. Sluneční paprsky prosvitující skrz nekonečné řady vzrostlých bambusů a tichý šum listů vytváří atmosféru, která dojme každého.

Bambusový les Sagano, Japonsko

Bambusový les Sagano, Japonsko

2. Zhangye Danxia Landform, Čína

Nechce se vám věřit, že takové místo na naší planetě skutečně existuje? Ale ano. Neobvyklé zbarvení má na svědomí červený pískovec v kombinaci s dalšími minerály, které se zde usazují již 24 milionů let.

Zhangye Danxia Landform, Čína

Zhangye Danxia Landform, Čína

3. Ostrov Sokotra, Jemen

Díky tomu, že je Sokotra jedním z vůbec nejizolovanějších míst na světě, mohly se zde nerušeně vyvíjet zcela jedinečné druhy rostlin a živočichů. Zdejší fauna, z níž je až 700 druhů endemických, dosahuje takových tvarů a podob, že z toho přechází zrak.

Ostrov Sokotra, Jemen

Ostrov Sokotra, Jemen

4. Rýžové terasy v provincii Yunnan, Čína

Rozsáhlý komplex rýžových políček pokrývá strmé svahy jihočínské provincie Yunnan o celkové rozloze až 4 000 km2. Místní farmáři se pěstováním rýže živí už více než 1 200 let a za tu dobu dovedli systém navádění vody z hor přes všechna políčka až dolů do řeky k dokonalosti.

Rýžové terasy v provincii Yunnan, Čína

Rýžové terasy v provincii Yunnan, Čína

5. Kráterová jezera Kelimutu, Indonésie

Sopka Kelimutu, která kdysi vyrostla na indonéském ostrově Flores, se může pyšnit hned třemi kráterovými jezery. Přestože jsou od sebe jezera vzdálená nanejvýš jen několik desítek metrů, každé z jezer má zcela jinou barvu. Vliv na to mají změny chemického prostředí, které je v každém jezeře díky aktivnímu podloží odlišné.

Kráterová jezera Kelimutu, Indonésie

Kráterová jezera Kelimutu, Indonésie

6. Chocolate Hills, Filipíny

Filipínská legenda praví, že tyto „čokoládové kopečky“ jsou hromádky výkalů obřího buvola, který zde kdysi plenil celý ostrov. Ať už však mají pravdu Filipínci, anebo vědci, kteří hovoří spíše o zbytcích vybuchlé sopky, pohled na tuto pozoruhodnou krajinu je vskutku nádherný.

Chocolate Hills, Filipíny

Chocolate Hills, Filipíny

7. Red Beach, Čína

Jedny z největších mokřad na světě se rozprostírají nedaleko čínského Pchan-ťinu. Již odpradávna vyvolávají u všech návštěvníků neskrývaný údiv díky všudypřítomným travinám, které se svojí sytě červenou barvou spíše vyvolávají pocit, jako bychom se octli na rudém Marsu.

Red Beach, Čína

Red Beach, Čína

8. Ta Prohm, Kambodža

Jedno z nejmystičtějších míst celé Kambodže, chrám Ta Prohm, je dokonalým příkladem toho, jak mocná dokáže být příroda. Když lidé v 15. století chrám opustili, příroda si rychle začala brát zpět místo, které jí člověk kdysi vzal.

Kambodža čeká!

Ta Prohm, Kambodža

Ta Prohm, Kambodža

9. Badab-e Surt, Írán

Tyto nádherné travertinové terasy na severu Íránu patří k nejkrásnějším místům naší planety. Od ostatních terasovitých útvarů, kterých je na Zemi jen několik, se Badab-e Surt liší především svým žlutooranžovým zbarvením, které způsobují usazeniny oxidů železa.

Badab-e Surt, Irán

Badab-e Surt, Irán

10. Národní park Zhangjiajie, Čína

Pokud máte pocit, že se právě díváte na záběry ze slavného sci-fi filmu Avatar, nenechte se mýlit. Na fotografii je čínské pohoří Zhangjiajie, které tvůrcům filmu posloužilo „pouze“ jako inspirace. Právě díky filmu byla dokonce zdejší nejvyšší skála (1 080 m) přejmenována na „Avatar Hallelujah Mountain“.

Národní park Zhangjiajie, Čína

Národní park Zhangjiajie, Čína

22.06.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín