Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 pokladů australské přírody

Přestože je Austrálie nejmenším kontinentem na Zemi, ani zdaleka to neznamená, že s menším územím ubývají krásy, které může zdejší příroda nabídnout. Ne náhodou bývá Austrálie přezdívána nejkrásnějším kontinentem naší planety – matka příroda si zde dala opravdu záležet. Nádherné pouštní scenérie střídají pohádkové pláže a moře s úžasným podvodním životem, divoké lesy s množstvím rostlinných i živočišných druhů zase úchvatné skalní útvary, z kterých přechází zrak.

To vše doplňuje jakýsi háv mystičnosti, který se dodnes nad mnohými místy vznáší. Ať už se totiž bavíme o australských Aborigincích nebo novozélandských Maorech, jedna věc je spojuje – přírody kolem sebe si i přes veškerou kolonizaci a současnou globalizaci nesmírně váží. Obrovské množství míst (od těch zdánlivě obyčejných až například po úchvatnou horu Uluru) považují tito domorodci za posvátné a dodnes zde konají tajemné rituály spojené s jejich všedním i nevšedním životem.

1. Wave Rock, Austrálie

Až 80 metrů dlouhý a 15 metrů vysoký je tento skalní útvar, který vypadá jako obrovská písečná vlna, která ztuhla v jediné vteřině. Ve skutečnosti však trvalo tisíce let, než tento žulový masiv získal svou současnou, velmi fascinující, podobu.

Wave Rock

Wave Rock

2. Národní park Mungo, Austrálie

Když před 30 000 lety vyschla voda v jezerech, která celou tuto oblast zaplavovala, sedimenty na dně se postupně začaly měnit na zkameněliny a vytvářet tuto krásnou podívanou. Mungo je také rájem paleontologů – v oblasti se našlo mnoho vzácných fosílií, které jinde v Austrálii nemají obdoby.

Národní park Mungo

Národní park Mungo

3. Devil's Bath, Nový Zéland

Při pohledu na neonově zelenou barvu jezírka se ani nechce věřit, že takové místo na Zemi vůbec existuje. Jeho barvu má na svědomí velké množství síry, které je v celé vulkanické oblasti Wai-O-Tapu skutečně mnoho.

Devil's Bath

Devil's Bath

4. Bungle Bungle Range, Austrálie

Skály v tomto národním parku, který se v aboriginském jazyce nazývá Purnululu, vypadá jako obrovské včelí úly. Jejich vznik má s nejvyšší pravděpodobností na svědomí meteorit a následná eroze kráteru, který po něm zbyl.

Bungle Bungle Range

Bungle Bungle Range

5. Shell Beach, Austrálie

Na celém světě jsou jen dvě pláže, jejichž povrch tvoří namísto písku miliony drobných mušlí. Jednou z nich je tato překrásná, až 60 km dlouhá, pláž ležící nedaleko australského Perthu. Díky velmi vysoké salinitě vody zde již tisíce let nedokáží žít prakticky žádní jiní živočichové než tyto mušle se sněhově bílými lasturami.

Shell Beach

Shell Beach

6. Tessellated Pavement, Tasmánie

Přestože lze asi jen stěží uvěřit, že tento „Mozaikový chodník“ (pojmenovaný díky nápadné podobnosti s římskými mozaikovými podlahami) nevytvořili lidé, opak je pravdou. Za jeho vznikem stojí vzácný typ přírodní eroze, který skalní masív opracoval do těchto téměř pravidelných vzorů.

Tessellated Pavement

Tessellated Pavement

7. Kata Tjuta, Austrálie

Že ikonickou australskou horu Uluru zná asi každý, o tom není pochyb. O seskupení 36 obrovských  monolitů, které přitom leží jen asi 50 km od Uluru, už ovšem slyšel málokdo. Kata Tjuta přitom bývá často považována za ještě krásnější a mystičtější místo, než její slavnější „sestra“ Uluru.

Kata Tjuta

Kata Tjuta

8. Stromatolity v Hamelin Pool, Austrálie

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak asi mohla naše planeta vypadat před třemi miliardami lety? Hamelin Pool v západoaustralské Shark Bay by mohl být dobrým příkladem. Tyto prazvláštní „kameny“ jsou totiž ve skutečnosti dodnes žijící a stále rostoucí kolonie jednobuněčných organismů, které se výrazně podílely na tvorbě kyslíku na Zemi.

Stromatolity v Hamelin Pool

Stromatolity v Hamelin Pool

9. Punakaiki, Nový Zéland

Tato pozoruhodná skalní krajina je charakteristická svým nápadným rýhováním. Vodorovné pruhy, díky kterým si Punakaiki vysloužilo přezdívku „Palačinkové hory“, vznikly před 30 miliony lety, když obrovský tlak vytvořil ze sedimentů na mořském dně vrstvy měkkého a tvrdého vápence.

Punakaiki

Punakaiki

10. Devil's Marbles, Austrálie

Obrovské balvany, které – balancujíc na skalách – jakoby popíraly veškeré zákony gravitace, jsou rozesety po krajině australského Severního teritoria. Podle aboriginské legendy jsou tyto balvany vejce bájného duhového hada, který žije na nedalekém kopci.

Devil's Marbles

Devil's Marbles

25.09.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín