Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 přírodních krás Severní Ameriky, které vám vezmou dech

Vyhlídka Horseshoe Bend v NP Grand Canyon

Vyhlídka Horseshoe Bend v NP Grand Canyon

Co se vám vybaví, když se řekne Severní Amerika? Obrovská velkoměsta s mrakodrapy až do nebe? Akční hollywoodské filmy? Nebo snad velká politická i ekonomická síla na světové úrovni? Jistě, to vše k severoamerickému kontinentu neodmyslitelně patří. Na co už se ale poměrně často zapomíná, to je zdejší překrásná příroda.

Pokud máte pocit, že Grand Canyon, Niagarské vodopády a slunné pláže v Mexiku jsou bezkonkurenčně tím „nej“ ze Severní Ameriky, nenechte se mýlit.

Severní Amerika je kontinentem kontrastů – vyprahlé pouště střídají stálezelené krajiny, ledovcové oblasti zase rozsáhlá místa s aktivním geotermálním podložím. Ve všech těchto místech přitom mnohdy zůstává až rozum stát nad tím, jaké krásy dokáže Matka příroda vykouzlit. Pojďte se s námi podívat na deset přírodních krás Severní Ameriky a sami si zkuste udělat obrázek o tom, zda už všechna „nej“ tohoto světadílu skutečně znáte.

1. Bryce Canyon, Utah

Kaňon Bryce, nazývaný také „kamenný les“ nebo „jeskyně beze střechy“ je rozsáhlý národní park, na jehož panoramata by se člověk vydržel dívat hodiny. Pozoruhodné kamenné útvary, zvané také hoodoos, vznikly důsledkem mrazového zvětrávání a vodní eroze před více než 60 miliony lety.

Bryce Canyon, Utah

Bryce Canyon, Utah

2. Ledové jeskyně Mendenhall, Aljaška

Jeskyně Mendenhall, právem považované za jedny z nejkrásnějších ledových jeskyní světa, se nachází pod 19 km dlouhým ledovcem v Tongasském národním lese na Aljašce. Odtávající led na dně ledovce tvoří nádherné jeskynní útvary, z nichž doslova přechází zrak.

Ledové jeskyně Mendenhall, Aljaška

Ledové jeskyně Mendenhall, Aljaška

3. Morning Glory Pool, Yellowstonský NP, Wyoming

Jedna z mnoha krás Yellowstonského národního parku, jezírko Morning Glory Pool, uchvátí svými nádhernými barvami. Duhové zbarvení je způsobeno různými druhy mikroorganismů, které vždy dokáží žít jen v určitých teplotách vody.

Morning Glory Pool, Yellowstonský NP, Wyoming

Morning Glory Pool, Yellowstonský NP, Wyoming

4. Antelope Canyon, Arizona

Bezesporu jeden z nejkrásnějších kaňonů světa se nachází v americké Arizoně. Nádherně zvlněné tvary vznikly působením vody a větru, které tyto pískovcové skály neustále, zrnko po zrnku, pomalu opracovávají.

Antelope Canyon, Arizona

Antelope Canyon, Arizona

5. Spotted Lake, Britská Kolumbie, Kanada

V létě, když se většina vody v tomto kanadském „skvrnitém“ jezeře vypaří, začnou se na jeho dně tvořit malé laguny se slanou vodou. Díky vysokému obsahu minerálů (především hořčíku, vápníku a sodíku) jsou voda i bahno z jezera velmi ceněny pro své léčivé účinky.

Antelope Canyon, Arizona

Antelope Canyon, Arizona

6. Fly Geyser, Nevada

Gejzír samotný sice kdysi vytryskl omylem při kopání studny, ovšem pozoruhodný kamenný monument, který gejzír obklopuje, je už jen a pouze dílem přírody. Mohou za to minerály obsažené ve vodě, které se kolem gejzíru neustále usazují.

Fly Geyser, Nevada

Fly Geyser, Nevada

7. Devil's Tower, Wyoming

Tento pozoruhodný skalní útvar, jehož původ nebyl doposud zcela objasněn, se majestátně tyčí uprostřed wyomingské krajiny. Díky svému unikátnímu vzhledu se skála stala v roce 1906 vůbec prvním národním monumentem USA. 

Devil's Tower, Wyoming

Devil's Tower, Wyoming

8. Hierve el Agua, Oaxaca, Mexiko

Tento zdánlivě „zamrzlý“ vodopád je ve skutečnosti skalní útvar, který vznikl přetékáním horké geotermální vody po skalách. Onu pozoruhodnou podívanou má na svědomí vápenec obsažený ve vodě, který se zde již více než 2 500 let usazuje.

Hierve el Agua, Oaxaca, Mexiko

Hierve el Agua, Oaxaca, Mexiko

9. Horsetail Fall, Yosemitský NP, Kalifornie

Každý rok během několika únorových dní se návštěvníkům Yosemitského národního parku naskýtá pohled na unikátní přírodní jev. Jindy „obyčejný“ vodopád totiž při západu slunce zalije úzký pruh červánkových paprsků, a vodopád tak náhle vypadá, jako by z něj stékala žhavá láva.

Horsetail Fall, Yosemitský NP, Kalifornie

Horsetail Fall, Yosemitský NP, Kalifornie

10. Bisti Badlands, Nové Mexiko

Jako na jiné planetě to vypadá uprostřed pouště na severozápadě Nového Mexika. Zdejší skalní útvary vskutku prapodivných tvarů vznikly působením vody a větru na tyto pískovcové a břidlicové skály.

Bisti Badlands, Nové Mexiko

Bisti Badlands, Nové Mexiko

28.06.2017 Leona Tomšů

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín