Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 ztracených měst, která vás nadchnou

Svět je plný tajemství, záhadných míst a ztracených měst, která by ale rozhodně neměla být zapomenuta, protože nám stále mají co říct o své pohnuté historii. Kromě toho jsou úchvatná na pohled. A která že to jsou? Uveďme příkladem deset nejpůsobivějších.

1. Machu Picchu, Peru

Tajemné ruiny Machu Picchu se řadí k novým sedmi divům světa. Majestátní město stojí nad řekou Urubamba, na kopci mezi pohořím Andy 7000 stop nad hladinou moře. Mnozí turisté a průzkumníci se shodují, že v nich vyvolalo magické emoce. Pohleďte na zdejší chrámy, pole, terasy i lázně a budete si připadat, jako byste odcestovali do jiných časů.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, Peru

2. Angkor, Kambodža

Angkor, jedno z nejvýznamnějších starověkých míst na světě, je pozemskou reprezentací hory Meru, což je v podstatě Olymp hinduistické víry a příbytek bohů. Chrámy jsou dokonalým spojením tvůrčích ambicí a duchovní oddanosti. Kambodžští „bohové-králové“ usilovali vždy o překonání svého předchůdce ve velikosti, rozsahu a symetrii, což nakonec vyvrcholilo v největší světovou církevní stavbu, Angkor Wat. Chrámy jsou zdrojem inspirace a národní hrdosti a dnes také poutním místem.

Angkor, Kambodža

Angkor, Kambodža

3. Tikal, Guatemala

Národní park Tikal zahrnuje 575 km2 pralesa a tisíce zničených konstrukcí. Centrální část starobylého města obsahuje 3 000 budov a pokrývá asi 16 km2. Tikal dorostl do významného slavnostního, kulturního a obchodního centra v průběhu staletí. Většina městských chrámů byla postavena během 8. století n. l., kdy se Tikal stal největším mayským městem na světě.

Tikal, Guatemala

Tikal, Guatemala

4. Petra, Jordánsko

Skalní město Petra je jedním z nejznámějších archeologických nalezišť na světě. Nachází se 240 km jižně od hlavního města Ammánu. Je nepochybně nejcennějším pokladem Jordánska a jeho největší turistickou atrakcí. Petra je známá jako růžové, respektive červené město, kteroužto přezdívku jí dala nádherná barva skály, z níž byly vytesány zdejší budovy.

Petra, Jordánsko

Petra, Jordánsko

5. Teotihuacan, Mexiko

Tento komplex úžasných pyramid je jedním z nejnavštěvovanějších míst v regionu. Nachází se přibližně 50 km severovýchodně od Mexico City. Je znám především svými dvěma masivními pyramidami, Pirámide del Sol (Pyramida slunce) a Pirámide de la Luna (Pyramida měsíce), které dominují pozůstatkům metropole.

Teotihuacan, Mexiko

Teotihuacan, Mexiko

6. Pompeje, Itálie

Pompeje byly před téměř dvěma tisíci lety pohřbeny pod spalujícím prachem a popelem z Vesuvu. Dnes sem turisté přijíždějí, aby si prohlédli netknuté chrámy, zachovalé malby na zdech, působivý kamenný amfiteátr, ale především fascinující zakonzervovaná těla obětí.

Pompeje, Itálie

Pompeje, Itálie

7. Vijayanagara, Indie

Zříceniny Vijayanagara v malé vesnici Hampi v okrese Ballari patří k nejoblíbenějším destinacím v Karnataku. Památková rezervace byla roku 1986 prohlášena za světové kulturní dědictví. Tato skupina památek, rozprostírající se na ploše asi 26 km2 s více než tisíci stojících a částečně zničených struktur, dnes existuje jako pozůstatek slavného středověkého hlavního města Indie.

Vijayanagara, Indie

Vijayanagara, Indie

8. Mesa Verde, Colorado, USA

Národní park Mesa Verde v dnešní době zahrnuje přes 4000 chráněných archeologických nalezišť, včetně šesti set skalních obydlí. Ohromující krajina jihozápadního Colorada v blízkosti Čtyř rohů (tj. bodu, v němž se setkávají hranice čtyř států) dotváří působivé pozadí při procházce parkem.

Mesa Verde, Colorado, USA

Mesa Verde, Colorado, USA

9. Timgad, Alžírsko

Timgad leží na severních svazích hor Aurès, 480 km jihovýchodně od Alžíru, a je dokonalým příkladem římské vojenské kolonie vytvořené ex nihilo (tj. z ničeho) císařem Trajanem kolem roku 100 n. l. Ruiny představují jeden z nejlepších existujících dokladů toho, jak pozoruhodné bylo římské plánování měst.

Timgad, Alžírsko

Timgad, Alžírsko

10. Sukhothai, Thajsko

Království Sukhothai vzkvétalo od poloviny 13. století do konce 14. století. Toto období je často vnímáno jako zlatý věk thajské civilizace. Náboženské umění a architektura éry jsou považovány za nejklasičtější thajský styl. Částečně přestavěné ruiny tvoří jedno z nejvíce navštěvovaných starověkých míst v Thajsku.

Sukhothai, Thajsko

Sukhothai, Thajsko

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín