Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 evropských míst, která jsou hvězdami Instagramu

Ač jsem velká milovnice přírody, památek a cestování všeobecně, přiznám, že fenomén sociálních sítí mě až do nedávné doby úspěšně míjel. Cíleně jsem se vyhýbala debatám svých známých o tom, co kdo sdílí a snažila se nezatěžovat si hlavu zbytečnými informacemi.

Zlom u mě nastal ve chvíli, kdy jsem během procházky pozorovala školní mládež dovádějící v čerstvě napadaném sněhu. Na rozdíl od mé generace, která by se s rozkoší vrhala do závějí, se školáci, až na čestné výjimky, pouze snažili vyfotografovat co nejvíce cool záběry. Dala jsem si za úkol prozkoumat tajemný svět sociálních sítí. Vzala jsem Instagram na milost a zjistila jsem, že v tomto, pro mě naprosto neznámém prostoru, se dají najít skutečné fotografické skvosty.

Vyfoťte dokonalý snímek na Instagram

Vyfoťte dokonalý snímek na Instagram

Instagramoví nadšenci si stále častěji vybírají svou dovolenou právě podle toho, jak se budou vyjímat pořízené snímky na jejich profilech. O slovo se tak hlásí především méně známé turistické cíle. Cení se především originalita. Důležité je také přidat k fotografii ten správný hashtag, což je fráze označená znakem „#“. Po rozkliknutí tohoto klíčového slova se nám zobrazí stejně označené příspěvky dalších uživatelů. Můžeme tak srovnávat naše snímky s dílky ostatních uživatelů. Další nezbytností je používání filtrů, díky kterým mají naše fotografie blíže k dokonalosti.

Na fotografii z letní dovolené pak nesmí chybět póza s nafukovacím jednorožcem, snímky z exotických destinací zkrášlí fotka mladého kokosu a alpskou lyžovačku zakončíte snímkem relaxace s nezbytnou sklenkou Aperolu.

Nezbytné letní foto s jednorožcem

Nezbytné letní foto s jednorožcem

Pojďme si představit evropské destinace s nejvyšší mírou Instagrammability.

1. Troltunga, Norsko

Srdce adrenalinových nadšenců zaplesá na útesu zvaném Trollí jazyk. Skalní sráz na jihu Norska vděčí svému  jménu právě tvaru, připomínajícímu obří jazyk. Nádherná přírodní scenérie ční ve výšce 700 metrů nad nebesky modrým fjordem v pohoří Skjeggedal. Výstup ke skalnímu převisu si žádá pohodlnou turistickou obuv a dobrou fyzickou kondici. Odměnou za trochu námahy je dechberoucí podívaná. Ti největší odvážlivci si mohou sednout až na samý okraj útesu a spustit nohy do nekonečné propasti. Krásné snímky pořídíte, ale bez problémů z kterékoliv části skalního masivu. Milým bonusem je naprosté ticho, nepřerušované zvoněním mobilních telefonů. Oblast kolem Troltunga totiž není pokryta mobilním signálem.

Troltunga, Norsko

Troltunga, Norsko

2. Vodopády Bruarfoss, Island

Island se v posledních letech dostává do popředí cestovatelského zájmu. Vděčí za to především nádherné přírodě. Lovci originálních snímků zde nalézají množství dokonalých zákoutí, která nejsou notoricky známá. Island je zemí vodopádů. K těm nejkrásnějším se bezesporu řadí vodopády Bruarfoss. Dobrodružná může být již samotná cesta, která není součástí drtivé většiny turistických průvodců. Nebesky modrá řeka Bruara si v drsné krajině vyhloubila koryto ze kterého divoce spadají z výšky proudy vody. Koupelí v průzračně čisté vodě potěšíte nejen své škodolibé známé, ale především svůj imunitní systém. Toto úchvatné dílo přírody lze sledovat také z dřevěného mostu, který dal vodopádům jméno. Bruarfoss totiž v překladu znamená most přes vodopád.

Vodopády Bruarfoss, Island

Vodopády Bruarfoss, Island

3. Le Havre, Francie

Město Le Havre je vstupní branou do Normandie. Historické jádro ze 16. století bylo zničeno v průběhu druhé světové války. Díky citlivé přestavbě vedené Augustem Perretem je dnes zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Lovce výjimečných snímků sem přitahuje unikátní architektura. Vyznavači originálního designu si toto město zamilují. Moderní architektura Oscara Niemayera se zde příjemně prolíná s církevními stavbami i zelenými parky. Centrem nočního života je Bassin du Commerce – přístav s množstvím restaurací, kde život mnohdy utichá až s východem slunce.

Le Havre, Francie

Le Havre, Francie

4. Alentejo, Portugalsko

Oblast Alentejo patří k tomu nejlepšímu co můžete v Portugalsku vidět. Hrady tyčící se na vrcholcích skal, pozůstatky římských chrámů, Capela dos Ossos - kaple postavená z kostí, drsné skalnaté pobřeží, zvlněné vinice, středověké vesničky i malé restaurace s vynikající kuchyní. A to vše si můžete užít bez zástupů turistů. Lovci snímků si zde mohou své portfolio rozšířit o snímky krajiny, historických staveb, folklóru i stolu prohýbajícího se pod tíhou vybraných laskomin.

Monsaraz, Alentejo, Portugalsko

Monsaraz, Alentejo, Portugalsko

5. Brémy, Německo

Severní Německo se může pyšnit celou řadou historických měst. K těm nejkrásnějším patří Brémy. V minulosti významné obchodní centrum nabízí doslova pastvu pro oči milovníků historie. Řada památek je zapsána na seznamu UNESCO. Po stopách brémských památek vás provede speciální značení nazývané hřebová trasa. Ocelové či mosazné hřeby vás zavedou k tomu nejlepšímu co můžete v tomto kosmopolitním městě zhlédnout. Brémská radnice z 15. století se utká o vaši pozornost s 600 let starými vinnými sklepy i příjemnou promenádou podél řeky Vezery. Nezbytná je i fotografie s notoricky známými brémskými muzikanty. Socha oslíka, psa, kočky a kohouta se stala symbolem města. Nezapomeňte se dotknout oběma rukama oslíkových nohou – štěstí vás zaručeně nemine. A může z toho být i zajímavá fotka na Instagram.

Brémští muzikanti

Brémští muzikanti

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín