Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 faktů o pláži Navagio, nejkrásnější pláži Zakynthosu

Pláž Navagio, Zakynthos

Pláž Navagio, Zakynthos

Pláž Navagio se nachází v severozápadní části řeckého ostrova Zakynthos. Toto nejznámější místo, které je právem nazýváno dominantou či perlou ostrova, přes sezonu poskytne útočiště i stovkám turistů dychtících po zábavě a dobrodružství!

1. Pirátská loď

První, co je třeba zmínit, je samozřejmě historie této pláže – žádné oblíbené místo nevznikne jen tak, z ničeho nic a to platí i pro Navagio. Toto nadprůměrně atraktivní místo je totiž známé hlavně díky své kriminální pověsti a staré lodi, která tento fakt neustále připomíná. Ta nejdivočejší legenda říká, že pašerácká loď jménem Panagotis, jejíž vrak zde leží a rezne již desítky let, ztroskotala roku 1980 při velké bouři. Na lodi mělo být několik tun ilegálně převážených cigaret a alkoholu, který si lidé z okolí bezprostředně po této katastrofě rozebrali – i přes konec kariéry jedné velké lodi má tedy legenda pro místní obyvatelstvo šťastný konec. Jelikož se však jedná o událost poměrně mladou, několik pracovníků onoho plavidla stále žije a tvrdí, že celý příběh je jen trik, jak na ostrov nalákat víc turistů a vrak tam narafičili sami ostrované. Ať už je pravda jakákoli, v praxi toto tvrzení rozhodně funguje, jelikož je pláž mezi turisty velmi oblíbená. Veškeré zásluhy však nemůžeme vraku přisuzovat, jelikož i bez něj se jedná o kouzelné místo.

Vrak lodi na pláži Navagio

Vrak lodi na pláži Navagio

2. Bez loďky se zážitek ruší

Stejně jako všechny skvělé příležitosti, i návštěva tohoto skvostu má jeden háček – na pláž není možné přijet vozem. Tato přibližně 220 metrů dlouhá zátoka se zářivě bílým pískem a průzračně křišťálovou vodou se totiž nachází uprostřed 200 metrů vysokých útesů, ze kterých jen tak neseběhnete. Ideální volbou je tedy účast na některém z organizovaných výletů, které se pořádají každodenně a v opravdu hojném počtu. Výlet, který můžete takto zakoupit za cca 32 euro, zahrnuje nejen návštěvu pláže a koupání, ale také další zajímavá místa. Jedná se například o Modré jeskyně plné světlých vápencových skal ideálních především při potápění, nebo sirnou pláž Xigia, úzkou zátoku s léčivými sirnými prameny. Nyní již každý čtenář odtuší, že při tomto výletu půjde především o koupání na krásných místech, ani ti aktivnější z vás by se však neměli nechat odradit, jelikož jde o nezapomenutelný zážitek.

Přístup na pláž je pouze lodí

Přístup na pláž je pouze lodí

Zkušení turisté se znalostí cizího jazyka pak mohou zájezd pořídit až o polovinu levněji a místo organizovaného výletu vyrazit na vlastní pěst. Výkladu v anglickém jazyce jistě porozumí a zajištění loďky také není problém – denně vyplouvá plno plavidel hned z několika přístavů. Z malebného přístavu Porto Vrómi například vyplouvají spíše malé výletní lodě, případně si můžete s dostatkem odvahy pronajmout plavidlo soukromě. Vyplout dále můžete také z přístavu Agios Nikolaos, nebo mysu Skinari. Jen pro představu, z hlavního města sem cesta trvá přibližně 45 minut.

Porto Vrómi, Zakynthos

Porto Vrómi, Zakynthos

3. Autem jedině na vyhlídku

Pokud přece jen trváte na cestování vlastním vozem, zdejší oblast úplně vynechat nemusíte. Nedostanete se sice na pláž, ale můžete si užít alespoň dechberoucího výhledu z útesů nad ní. Přes celou skálu vede silnice, po které se dostanete na prostorné parkoviště a odsud je to na vyhlídku jen kousek. Pokud se pak vydáte ještě dál po úzké stezce podél útesů, užijete si navíc krásy okolní přírody ve větším soukromí, než jaké kdy budete mít na vyhlídce.

Užijte si výhledy z útesu nad pláží

Užijte si výhledy z útesu nad pláží

Vzhledem k poměrně složitému terénu však na vyhlídku nezajíždí ani žádný běžný autobus – nejbližší jede do vesnice Anafonitria a odsud musíte 5 kilometrů dlouhý kopec vyjít pěšky. Další možností je využití TAXI služeb, ale připravte se na to, že nepůjde o nic levného. Nejlepší variantou je tedy právě pronájem vozu nebo skútru, který za menší cenu poslouží stejně dobře.

4. Ideální místo pro fotografy

Nyní zpozorněte především pokud patříte mezi příznivce instagramového vystavování. Lepší místo pro fotografii z dovolené hodnou závisti totiž jen tak nenajdete. A s tímto tvrzením souhlasí také statistiky – dle výzkumu se dlouhodobě jedná o nejfotografovanější pláž vůbec. A pro dokonalý snímek si nemusíte jít nutně až na pláž, překrásné fotky vznikají také o 200 metrů výš, na vyhlídce. Pokud chcete jedinečnou fotografii v soukromí, vydejte se na pláž hned po ránu nebo naopak později odpoledne. Zátoka je mezi turisty tak oblíbená, že na prázdné místo především po dvanácté hodině hned tak nenarazíte, právě naopak – kameramani zachycující pláž pro některý ze svých dalších snímků, či páry pořizující předsvatební fotografie, nic z toho zde není neobvyklé.

Navagio - nejfotografovanější pláž světa

Navagio - nejfotografovanější pláž světa

5. Ostrov jiné památky nenabízí

Ve světě je pláž Navagio známá jako nejzajímavější památka celého ostrova. Pravdou však je, že se jedná zároveň o památku jedinou. To, že je Zakynthos jinak památkově dost chudé místo, však nijak nezkracuje seznam aktivit, které zde můžete vyzkoušet. Zdejší bohatá příroda přímo vyzývá k turistice, pláže svádí k lenošení a relaxaci, na moři pak místní obyvatelé nabízí mnoho vodních sportů a adrenalinových zážitků. Krom běžných plážových aktivit si zde můžete například skočit s padákem z vysokého útesu, jedná se o tzv. Rope jumping.

Příroda Zakynthosu láká k turistice

Příroda Zakynthosu láká k turistice

Při koupání na pláži Navagio rozhodně nezapomínejte na obuv do vody a ručník na pláž, jelikož dokonale bílý písek připomínající spíše Karibik než Řecko ve skutečnosti není tak úplně písek, ale drobné bělavé kamínky, které se dostanou opravdu všude. Připravte se zde také na studenější vodu, vzhledem ke strmému mořskému dnu, a větší hloubku, díky níž si zase skvěle zaplavete.

Oblázky pláže Navagio

Oblázky pláže Navagio

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín