Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 nejlepších lyžařských středisek v Rakousku

Nejlepší lyžařská střediska v Rakousku

Nejlepší lyžařská střediska v Rakousku Shutterstock

O Rakousku je známo, že je kolébkou alpského lyžování. Se svými 7 200 km sjezdových tratí a osmi ledovci patří rakouská střediska mezi nejlepší na světě. Lyžování u našich sousedů je pro české turisty lákavé kvůli blízké dojezdové vzdálenosti, přijatelným cenám a kvalitním svahům všech stupňů obtížnosti.

Skicirkus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

Skicirkus, Salcbursko

Skicirkus, Salcbursko Shutterstock

Skicirkus je perfektně propojená síť 270 km sjezdovek mezi čtyřmi kvalitními středisky v oblasti Salcburska. Celý komplex patří mezi tři největší v Rakousku. Čekají na vás široké nekonečné sjezdovky a pohádková panoramata. I přesto, že nadmořská výška vrcholů dosahuje sotva 2000 m n. m., kvalita sjezdovek je udržována výkonným zasněžováním. Nejspokojenější tu budou středně nároční i nároční lyžaři. Region nenabízí pouze klasickou dovolenou na lyžích, ale i skvělé horské zážitky, na které nikdy nezapomenete.

Mrkněte na naši nabídku zimní dovolené v Rakousku

Schladming Dachstein

Schladming Dachstein, Rakousko

Schladming Dachstein, Rakousko Shutterstock

Středisko Schladming Dachstein se nachází ve spolkové zemi Štýrsko a spadá do komplexu Ski Amade. Tato největší rakouská lyžařská oblast nabízí například jednu permanentku, která zpřístupňuje 270 lanovek i vleků a 860 km sjezdovek. Centrem lyžařské oblasti Schladming Dachstein je středověké městečko Schladming, které je srdcem lyžařské houpačky přes čtyři vrcholy (Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm). Nadšeným lyžařům nabízí areál 235 km sjezdových tratí a 490 km tratí běžeckých, na své si tak přijdou všichni milovníci zimních sportů.

Nejzajímavější zimní destinace: Kde si letos skvěle zalyžujete?

Čtěte také:

Nejzajímavější zimní destinace: Kde si letos skvěle zalyžujete?

Nassfeld

Nassfeld, Rakousko

Nassfeld, Rakousko Shutterstock

Lyžařská oblast Nassfeld je největší a nejmodernější středisko v Korutanech a nachází se téměř na hranicích s Itálií. Na 110 km dlouhých sjezdovkách se vyřádí jak zkušení lyžaři, tak rodiny s dětmi. V Nassfeldu se jezdí převážně po travnatých pastvinách v řídkém porostu, na vrcholcích se pak sjezdovky dotýkají vápencových skal, které krásně dotvářejí krajinu. Lyžařský areál má ideální podmínky jak pro carving, freeride, tak snowboarding. Chcete si zalyžovat i v noci? Najdete tu 2,2 km osvětlený úsek sjezdovky Carnia.

Zajímavosti:

  • Koncem 19. století si Mathias Zdarsky nechal ve Vídni patentovat svůj vynález – pevné vázání
  • První známý lyžařský závod v Rakousku se konal v roce 1893
  • V roce 1904 byla pro veřejnost otevřena nedaleko Arlberského průsmyku vůbec první sjezdovka na světě

Dachstein West

Jezero Gosausee, Dachstein West

Jezero Gosausee, Dachstein West Shutterstock

Lyžařský areál Dachstein West se nachází v Horním Rakousku. Klíčovými středisky oblasti Dachstein West jsou Gosau, Russbach a Annaberg, jenž jsou dobře propojena silniční sítí i hromadnou dopravou. I když se jedná o největší lyžařské středisko Horního Rakouska, délka sjezdovek je zhruba 85 km. Běžkaři však zajásají, čeká zde na ně přes 190 km bežkařských tras. Na vysoké úrovni je infrastruktura zaměřená na děti (výuková hřiště, školky, baby sitting, sáňkařské dráhy), a tak je Dachstein West oblíbený převážně rodinami.

Lyžovačka v Rakousku za hubičku!

Kitzbühel

Kitzbühel, Rakousko

Kitzbühel, Rakousko Shutterstock

Lyžařská oblast Kitzbühel /Kirchberg již spadá do spolkové země Tyrolsko. Vedle legendární strmé sjezdovky Streif nabízí i mnoho tratí ideálních pro začátečníky. Celková délka sjezdovek je kolem 180 km. Celý lyžařský areál je roztroušený po neuvěřitelně velké ploše (463 ha), díky čemuž je zpřístupněna obrovská plocha volného terénu. Všechny dětské vleky v údolí na okraji  Kitzbühelu jsou zdarma. Při hledání lyžařské pobytu v Kitzbühelu dávejte pozor na termín konání závodu Hahnenkamm, ubytovací kapacity jsou dlouho dopředu vyprodané a cenově je tento termín nejdražší z lyžařské sezóny.

Přemýšlíte teď o koupi nových lyží? Podívejte na aktuálně nejlepší sjezdové lyže a vyberte si.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín