Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 tipů na báječnou podzimní dovolenou v Evropě

Podzimní dovolená v Evropě

Podzimní dovolená v Evropě Shutterstock

Zábava v Evropě s létem nekončí. I na podzim si můžete užívat nepřeberné množství aktivit a dopřát si báječnou dovolenou. Přinášíme vám přehled toho nejzajímavějšího, co podzim v evropských zemích nabízí.

Lázně v Maďarsku

Termály v Budapešti

Termály v Budapešti Shutterstock

Když se řekne maďarské lázně, většině lidí se vybaví Budapešť. Právě tam můžete navštívit nejrozsáhlejší léčebné lázně Evropy,  Széchenyiho termální lázně se 3 venkovními a 15 vnitřními bazény. Téměř polovina z 500 registrovaných minerálních pramenů v Maďarsku náleží k Budapešti, není to však pouze hlavní město, kam jedinečné kouzlo termálních vod láká návštěvníky. Mezi hlavní lázeňské oblasti v zemi se řadí i Balaton, Velká maďarská nížina, jezero Tisza nebo třeba Zadunají. Mezi nejnavštěvovanější lázně patří Hévíz (s druhým největším termálním jezerem na světě), Hajdúszoboszló, Bükfürdő, Sárvár a Zalakaros.

Zájezdy do Maďarska

Moře v Bulharsku

Podzim v Bulharsku

Podzim v Bulharsku Shutterstock

Prosluněná přímořská letoviska v Bulharsku nabízejí zlatavý písek, příjemné zátoky s průzračnými vodami, zkrátka ideální lokaci, kde si užijete krásné babí léto v rytmu vlnění moře. Jedním z nejvýznamnějších letovisek u Černého moře je Slunečné pobřeží. Největším letoviskem na severním pobřeží Černého moře jsou Zlaté písky. Mezi vyhledávané destinace patří také Balčik, Obzor, Primorsko či Sozopol. A všude se můžete těšit na množství atrakcí pro děti i dospělé. 

Zájezdy do Bulharska

Wellness v Polsku

Wellness v Polsku

Wellness v Polsku Shutterstock

Prvotřídní wellness centra v Polsku rostou jako houby po dešti. Možná vás překvapí, že solný důl Wieliczka nedaleko Krakova zahrnuje také zdravotní komplex, kde se můžete zapojit do dechových cvičení nebo si dopřát relaxační masáž. Nedaleko města Toruň na vás čeká wellness Ciechocinek s okouzlujícími scenériemi. Jednoho z nejčistších ovzduší v Evropě se nadechnete v luxusním horském středisku Jelenia Struga kousek od Kowar. Největším lázeňským střediskem v Polsku je ovšem Krynica-Zdrój, kam se v zimě jezdí lyžovat. Nezapomeňte ani na kouzelná Mazurská jezera.

Zájezdy do Polska

Vinice v Rakousku

Wachau, Rakousko

Wachau, Rakousko Shutterstock

Vinicemi proslul např. jižní region Štýrsko. Ve zdejších vinařstvích můžete ochutnat regionální kuchyní a ochutnat místní lahodné vinné moky. K nejkrásnějším oblastem Rakouska patří Wachau, domov nejslavnější rakouské bílé odrůdy Grüner Veltliner. Doporučujeme zastávku ve vinařství Weingut Nikolaihof Wachau, které je jedním z nejstarších v zemi. Hrozny se tu dodnes sklízejí ručně a skladují se ve starodávných dubových sudech. Mimochodem, ve Vídni a okolí najdete téměř 200 vinných hostinců...

Zájezdy do Rakouska

Cyklistika v Německu

Cyklo dovolená v Německu

Cyklo dovolená v Německu Shutterstock

Německo je s více než 70 000 km rozmanitých cyklostezek splněným snem pro všchny příznivce bicyklů. Cyklostezka na pobřeží Baltského moře se vine z Kielu na ostrov Fehmarn a láká bílými písečnými plážemi, strmými útesy a úchvatnými výhledy. Labská cyklostezka, opakovaně zvolená za nejoblíbenější, vede z Hamburku do Drážďan a nabízí cestu přes Německo prakticky bez stoupání do kopců. Naopak horští cyklisté s lýtky ze železa, kteří vyhledávají výzvy, si užijí Brocken Rocken. Další populární cyklotrasou je Bodensee-Königssee vedoucí po strmých svazích milosrdně posetých vesničkami s cukrárnami. Vhodná pro rodiny je trasa Oder-Neisse se zastávkami, jako je Zhořelec nebo park Muskau u města Bad Muskau. Také Rýnská cyklostezka se těší značné oblibě. Aby ne, když řeku lemuje množství hradů a paláců.

Zájezdy do Německa

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín