Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

6 krásných pouští, o kterých jste nikdy neslyšeli

Pouště, o kterých jste nikdy neslyšeli

Pouště, o kterých jste nikdy neslyšeli

Život v poušti je drsný. Delší pobyty v nehostinném prostředí jsou přípustné pouze pro aklimatizované obyvatele, přizpůsobivé rostliny a živočichy. Avšak s tím, jak turisté postupně zdolávají stále více a více neobvyklých destinací, vcházejí pozvolna ve známost i dosud utajené kouty. Na všech sedmi kontinentech se nacházejí pozoruhodné a jedinečné pouště, takže cestující, kteří hledají mír a klid, nebudou mít problém nalézt, co potřebují. Tady vám představujeme šest méně známých pouští ideálních pro dobrodružné povahy.

1. Dasht-e Lut, Írán

Oblast Dasht-e Lut, známá též coby pouštní krajina, je považována za jedno z nejžhavějších a nejsušších míst na Zemi. Povrchová teplota v poušti může dosahovat až 159° F. Jedná se rovněž o jedno z nejméně navštěvovaných míst na světě, což ovšem neznamená, že by se mu nadšení cestovatelé měli vyhnout. V zimě teploty klesají pod nulu, což paradoxně činí zdejší pobyt zvládnutelnějším. Neplodná krajina je posetá fascinujícími skalními útvary, solnými pláněmi, masivními dunami, vytrvalými rostlinami i volně žijícími zvířaty. Je tedy vskutku pozoruhodná.

Dasht-e Lut, Írán

Dasht-e Lut, Írán

2. Rangipo, Nový Zéland

Pustina Rangipo na Novém Zélandu každoročně obdrží přiměřené množství srážek, takže vlastně nesplňuje definici pouště, ale špatná kvalita půdy v důsledku vulkanických výbuchů před 20 000 lety a přetrvávající suchý vítr z ní činí anomálii ve všeobecně svěží zemi. Většina je neobývaná vzhledem k neplodné půdě a extrémnímu klimatu. Sněhová pokrývka hor nádherně kontrastuje s krajinou dole, která je natolik impozantní, že posloužila jako pozadí pro scény ve filmové trilogii Pán prstenů. Díky tomu se pochopitelně stal z oblasti populární turistický cíl.

Rangipo, Nový Zéland

Rangipo, Nový Zéland

3. Bílá poušť, Egypt

Ačkoli leží Bílá poušť jen několik hodin od egyptského hlavního města Káhiry, budete si na ní připadat, jako byste se nacházeli na jiné planetě. Je totiž domovem zvětralých křídových skalních útvarů, které působí velmi zvláštně. Mnohé z nich dokonce dostaly jména týkající se jejich vzhledu, často podle potravin – zmrzlinový kužel, houba apod. Poušť je z velké části prosta vegetace, což také dopomáhá dojmu jiného světa, je ovšem překvapivě přístupná pro návštěvníky. Nejbližší město Farafra se nalézá pouhých 28 mil odtud. Na poušti lze i tábořit přes noc, aby bylo možné spatřit měnící se barvy krajiny během setmění a úsvitu.

Bílá poušť, Egypt

Bílá poušť, Egypt

4. Tankwa Karoo, Jižní Afrika

Oblast Tankwa Karoo v Jihoafrické republice je pro své úchvatné přírodní krásy a křehký ekosystém od roku 1986 národním parkem. Ačkoli je každý rok v dubnu dějištěm oblíbeného festivalu Afrika Burn, zůstává region převážně mimo turistický radar, a to i navzdory poměrně dobré silniční síti. Velká část země hraničící s pouští byla kdysi využívána k chovu ovcí. V posledních letech se však chráněná oblast rozrostla.

Tankwa Karoo, Jižní Afrika

Tankwa Karoo, Jižní Afrika

5. Kyzylkum, Uzbekistán

Kyzylkum (česky Červená poušť) se rozprostírá ve Střední Asii v meziříčí Amudarji a Syrdarji a je jedenáctou největší pouští světa. Červená se jí nepřezdívá kvůli barvě písku, nýbrž pro zdejší rychle schnoucí trávu a keříky, které způsobují temné zbarvení krajiny. Rostliny slouží jako pastvina pro domácí zvířata, především koně, ovce a velbloudy patřící k nomádským kmenům pohybujícím se přes poušť. Kolem oáz se vyskytuje několik malých sídel. Směrem na jihozápad na levém břehu Amudarji leží poušť Karakum.

Kyzylkum, Uzbekistán

Kyzylkum, Uzbekistán

6. Taklamakan, Čína

Čínská pustina Taklamakan je jednou z největších písečných pouští na světě. Táhne se přes Tarimskou pánev v autonomní oblasti Sin-ťiang v západní části země. Obklopují ji velká pohoří Ťan-šan, Kchun-lun-šan a Pamír, zatímco menší vrcholy se dotýkají západní části. Poušť Taklamakan je poněkud mírná, ale srážky jsou tu značně nízké, což v kombinaci s převládajícími větry často vede k prachovým bouřím o síle hurikánu. Není divu, že zde nežije žádná trvalá populace a ve středu se vyskytuje jen málo živočichů a rostlin. Množství divoké zvěře narůstá směrem k okraji, kde lze pozorovat vlky, lišky, gazely i vzácné sibiřské jeleny.

Taklamakan, Čína

Taklamakan, Čína

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín