Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

7 tipů na zážitky v turecké Antalyi, kromě božského jídla a plážového povalečství

Zážitky v turecké Antalyi

Zážitky v turecké Antalyi Shutterstock

Chcete vidět a zažít v Antalyi něco zajímavého? Už vás omrzely vodní radovánky a plážové povalečství? Představíme vám atraktivní místa v okolí a zábavné aktivity, kterými si báječně zpěstříte svou tureckou dovolenou. 

Projděte se ruinami Phaselis

Rozvaliny řeckořímského města

Rozvaliny řeckořímského města Shutterstock

Rozvaliny řeckořímského přístavního města představují pěkný výlet nabízející nejen historii a kulturu, ale i osvěžení v mělkém moři. Udělejte si příjemnou procházku mezi ruinami a představujte si, jaký asi byl život pod vládou Alexandra Velikého. K nejpůsobivějším místním památkám patří zbytky akvaduktu a amfiteátr. Zajímavá je rovněž hlavní tržní ulice spojující dva přístavy. Dnes se oblast nalézá v národním parku, kde najdete krásné pláže. Nablízku sice nejsou restaurace, ale můžete si třeba naplánovat příjemný piknik a budete mít zaručené nádherné odpoledne.

Vyberte si zájezd do Antalye

Udělejte si piknik u vodopádů Duden

Čarokrásné vodopády Duden

Čarokrásné vodopády Duden Shutterstock

Okolí Antalye je bohaté na krasové vodopády, jeskyně a prameny. Od pohoří Taurus ke Středozemnímu moři teče řeka Duden, která podél cesty vytváří dvě kaskády vodopádů. Ty jsou známé jako Horní a Dolní Dudenské vodopády. Oblíbené místo, obklopené zahradami, využívají k pikniku turisté i místní. Horní Dudenský vodopád je s výškou 15 m téměř součástí nebes a najdete ho 10 km severně od centra Antalye. Skrývá se za ním přírodní jeskyně, kde je možné posedávat a sledovat kaskády. Dolní Dudenský vodopád se nachází 8 km od centra směrem na východ.

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Čtěte také:

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Navštivte archeologické muzeum

Archeologické muzeum v Antalyi

Archeologické muzeum v Antalyi Shutterstock

Archeologické muzeum v Antalyi je jedním z nejlepších v Turecku. Stojí u útesu nad pláží Konyaalti. Provede vás zábavnou a poutavou formou po historii Antalye. Vystavuje impozantní sbírku artefaktů (od doby bronzové až po byzantské období) a nalezených archeologických vykopávek především ze starořeckých a římských lokalit. Nejvýznamnějšími muzejními exponáty jsou sochy bohů z naleziště Perge a mozaiky ze starodávného města Seleukeia. 

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

Čtěte také:

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

Prozkoumejte Kaleiçi

Staré město Kaleiçi

Staré město Kaleiçi Shutterstock

Díky tomu, že má Antalya krásné historické pamětihodnosti a zároveň příjemné pobřeží, představuje ideální turistické letovisko. Mezi přístavem a žijícím centrem se nachází staré město Kaleiçi, kde můžete obdivovat směs římské a osmanské architektury. Po vstupu do starého města projdete Hadriánovou bránou (Üçkapılar, v tureckém překladu to znamená „Tři brány“), trojitým obloukem postaveným ve 2. století a chránícím vchod do Kaleiçi. Nablízku se nachází další význačný symbol Antalye, 40 metrů vysoký Flétnový minaret (Yivli Minare). Byl postaven společně se seljukskou tureckou mešitou ve 13. století, z níž dnes bohužel zbyly pouhé trosky.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Relaxujte v parku Karaalioğlu

Římská pevnost Hidirlik

Římská pevnost Hidirlik Shutterstock

V jednom z hlavních parků Antalye můžete odpočívat ve stínu za horkých dnů nebo se projít. Na okraji stojí starodávná římská pevnost Hidirlik s výhledem na starý přístav, jenž vás okouzlí zejména v zapadajícím slunci. Věž, vysoká 14 m, poskytuje vskutku úchvatné panoramatické výhledy na město i záliv. Park je také skvělým místem pro piknik, přístupným vždy a zdarma.

10 nejkrásnějších pláží Turecka

Čtěte také:

10 nejkrásnějších pláží Turecka

Prohlédněte si Useknutý minaret

Useknutý minaret Kesik Minare

Useknutý minaret Kesik Minare Shutterstock

Useknutý nebo také rozbitý minaret (Kesik Minare) mešity Korkut stojí zhruba uprostřed starého města. Půvabná budova byla v 19. století zničena požárem a rozbité zříceniny jsou vše, co zbylo. Nejprve tu byl římský chrám, postavený ve 2. století a následně převedený do podoby byzantského kostela. Ten se posléze stal mešitou a minaret, jemuž dnes chybí špička, byl k němu přidán.

Čím vám učaruje Antalya?

Nechte se okouzlit jeskyní Karain

Jeskyně Karain

Jeskyně Karain Shutterstock

Jeskyně Karain na úbočí hory je tvořena několika velkými jeskyněmi. Všechny jsou otevřené pro veřejnost. Výkopy v jeskyni vedly k objevům z období paleolitu, včetně možných fragmentů neandrtálské lebky. Některé z artefaktů jsou vystaveny v malém muzeu přímo na místě, další lze nalézt v Archeologickém muzeu Antalya. Doporučujeme spojit výlet do jeskyně Karain s návštěvou monumentálního kamenného města Termessos.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín