Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

8 méně známých evropských měst, kde se barev nebojí

Užíváte si poklidnou dovolenou, ale máte pocit, že jí něco chybí? Koupání v moři vás omrzelo a notoricky známé památky rovněž? Rádi byste svému volnému času dopřáli zkrátka trochu veselých barev? Vydejte se do měst, která se zatím drží stranou většího turistického zájmu, a přitom mají co nabídnout. Především pak kouzelné stavby, krásné na pohled!

1. Júzcar, Španělsko

Španělská šmoulí vesnička Júzcar se nachází 113 km od Málagy, v autonomní provincii Andalusie. V roce 2011 výrazně změnila vzhled, její domečky se převlékly z tradičních bílých kabátů do modrých. Stala se tak první i jedinou oficiální vesnicí šmoulů na světě. Tento kreativní nápad zahájila studia Sony Pictures jako součást kampaně na podporu filmu Šmoulové.

Júzcar, Španělsko

Júzcar, Španělsko

2. Longyearbyen, Norsko

Longyearbyen je hlavní a největší město na Špicberkách (norsky Svalbard), postavené v podstatě na kůlech a tvořené pestrými dřevěnými domky. Půda zde bývá zmrzlá celoročně a preferovaný způsob dopravy představují sněžné skútry. Při procházce okolím můžete potkat zajímavé kolemjdoucí – soby.

Longyearbyen, Norsko

Longyearbyen, Norsko

3. Menton, Francie

Menton je krásný starý přístav, jedno z nejpůsobivějších měst na Azurovém pobřeží. Je to, dá se říci, plejáda pastelově zbarvených budov. Přidejme ještě několik výtečných restaurací nebo muzeum věnované významnému umělci a režiséru Jeanu Cocteauovi a báječný turistický zážitek je zaručen!

Menton, Francie

Menton, Francie

4. Ostrov Procida, Itálie

Nejmenší ostrov Neapolského zálivu je také jeho nejlépe střeženým tajemstvím. Malebné domy v jemných odstínech naštěstí zatím ještě stojí stranou masového cestovního ruchu. Procidu je nejvýhodnější objevovat pěšky a pozvolna, tak se člověku nejlépe odhalí všechny její krásy.

Ostrov Procida, Itálie

Ostrov Procida, Itálie

5. Whitby, Spojené království

Whitby je starobylý přístav s fascinující historií. Naleznete tu ruiny opatství, písečné pláže i skalní bazény. Opatství, farní kostel Panny Marie a půvabné „staré město“ leží na východě. Na západní straně pak stojí historické rybářské chaty. Dál od ruchu přístavu si lze prohlédnout mnoho krásných gruzínských domů.

Whitby, Spojené království

Whitby, Spojené království

6. Costa Nova, Portugalsko

Costa Nova je malá rybářská vesnice na severním pobřeží Atlantiku. Portugalské rodiny s dětmi zde tráví dovolené již od 19. století. Místo je populární pro své dřevěné domky, pomalované veselými barevnými pruhy, a rovněž pro čerstvé mořské plody podávané ve zdejších restauracích.

Costa Nova, Portugalsko

Costa Nova, Portugalsko

7. Poznaň, Polsko

Poznaň je město plné možností, jak uspokojit touhu po kultuře a historii. Může se pyšnit pestrobarevným náměstím, řadou zajímavých muzeí a navíc i dobrým dopravním spojením, takže se klidně vydejte prozkoumat i poklidnější okolní krajinu.

Poznaň, Polsko

Poznaň, Polsko

8. Sighisoara, Rumunsko

Nad krásou pastelově zbarvených budov, kamenných uliček a středověkých věží města Sighisoara si budete nevěřícně mnout oči. Opevněné hradby obklopují obchodní domy skrývající kavárny, hotely i řemeslné obchůdky. Prodej suvenýrů s tematikou upírů podnítil Vlad III., známý coby Dracula, jenž se tu narodil v domě, který je dodnes hojně navštěvován.

Sighisoara, Rumunsko

Sighisoara, Rumunsko

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín