Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

8 thajských dezertů, které musíte vyzkoušet

Khanom Chan

Khanom Chan

Dovolená v Thajsku je neodmyslitelně spojená s místní výtečnou kuchyní. Díky svým exotickým chutím a nápaditým kombinacím jsou thajské pokrmy známé po celém světě. Mezi skutečné gurmánské lahůdky patří místní sladkosti, jejichž sláva ovšem v konkurenci s ostatními jídly bohužel trochu zaniká.

V nabídce pouličních prodejců, jejichž stánky denně zaplňují ulice thajských měst, přitom dezerty nesmí chybět. Pojďme si představit ty nejznámější – a dle mnohých i nejchutnější – dezerty, na které v Thajsku narazíte.

1. Khao Niew Mamuang

Khao Niew Mamuang

Khao Niew Mamuang

Pokud hledáte nejtypičtější thajský dezert, tady je! Pomalu uvařená sladká lepkavá rýže podávaná s kokosovou smetanou a kousky čerstvého manga – to je kombinace, kterou si zamilujete na první ochutnání.

2. Khao Lam

Khao Lam

Khao Lam

Sladkou pochoutku v podobě lepkavé rýže s černými fazolemi a kokosovým sirupem dostanete naservírovanou ve stonku rozseknutého bambusu, ve kterém se tato sladká směs předtím opékala. 

Sladké thajské mámení: Vyberte si z nejširší nabídky zájezdů

3. Luk Chup

Luk Chup

Luk Chup

Oku lahodící dezert zvaný Luk Chup se vyrábí ze směsi mungo fazolí, cukru a kokosového mléka. Podobně jako náš marcipán se pak i tato hmota modeluje do nejrůznějších tvarů. Hotové figurky se polévají barevnou želatinou.

4. Thong Yip

Thong Yip

Thong Yip

Buddhistická víra v Thajsku se promítá do všech aspektů běžného života, včetně jídla. Aby si Thajci (nejen) při významných životních událostech zajistili štěstí a prosperitu, vyrábějí dezerty z vaječných žloutků. Zlatavá barva totiž symbolizuje hojnost. Ze stejných surovin – žloutků a cukru se kromě Thong Yip dělá ještě Thong Yod a Foi Thong, jejichž jediný rozdíl spočívá ve výsledném tvaru (Thong Yip jsou květiny, Thong Yod kuličky a Foi Thong provázky).

Nejkrásnější pláže v Thajsku

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže v Thajsku

5. Khanom Bueang

Khanom Bueang

Khanom Bueang

Až se vám zasteskne po oblíbených francouzských palačinkách, zkuste jejich thajskou obdobu, Khanom Bueang. Tyto křupavé palačinky se podávají se sladkým krémem z bílků a žloutkovou sladkostí Foi Thong navrch.

6. Roti

Roti

Roti

Tento velmi oblíbený sladký dezert si rozhodně nenechte ujít! Na másle smažené hutnější těsto, které je plněné banány, ananasem nebo jiným ovocem a na povrchu přelité sladkým kondenzovaným mlékem, je pro milovníky sladkostí skutečným nebem na zemi.

Nechte se zlákat exotikou: Nejvýhodnější zájezdy do Thajska

7. Khanom Chan

Khanom Chan

Khanom Chan

Pokud máte rádi želé, pak musíte ochutnat jeho thajskou verzi. Směs cukru, kokosového mléka a mouky se zahřívá na pánvi tak dlouho, dokud nevznikne hmota podobná želé. Střídáním dvou odstínů (nejčastěji) zelené barvy se na řezu Khanom Chun vytvoří celkem devět proužků – devítka je totiž pro Thajce šťastným číslem.

8. Itim Kati

Itim Kati

Itim Kati

V horkých dnech člověka nejvíc potěší dobrá zmrzlina. A co jiného ochutnat v Thajsku, než zmrzlinu plnou kokosu? Itim Kati je zmrzlina z dužiny mladého kokosu a kokosových hoblin podávaná v kokosové skořápce spolu s kousky sladké dýně, arašídy nebo kokosovým želé.

Tajemství dlouhověkosti odhaleno: 5 lokací, kde žijí století mladíci a mladice

Čtěte také:

Tajemství dlouhověkosti odhaleno: 5 lokací, kde žijí století mladíci a mladice

26.08.2019 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín