Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

9 tipů, na co si dát pozor při půjčení auta v zahraničí

Půjčení auta v zahraničí a naše tipy

Půjčení auta v zahraničí a naše tipy

Jste zvyklí na dovolené procestovat okolí po vlastní ose? Zvolili jste letos leteckou dovolenou a nejste ten typ, co stráví celý pobyt jen u moře? Nezoufejte, vždy si můžete půjčit v zahraničí auto a ostrov či okolí vašeho letoviska poznat na vlastní pěst.

Jednou z nejlepších destinací, kde si půjčit auto na dovolenou, jsou řecké ostrovy. Nejsou tak velké, a tudíž z nich můžete vidět opravdu všechno. Každý den můžete lenošit na jiné pláži, někdy zajet prozkoumat vnitrozemí, jindy vyrazit na nákupy či do vyhlášené restaurace na druhé straně ostrova. Nemusíte se na nikoho vázat a svobodně si užít každou chvíli. 

Trendy ostrovy

Mezi nejžádanější řecké ostrovy patří Rhodos a Zakynthos. Obě lokality zaujmou jak rodiny s dětmi, tak dobrodružnější cestovatele, gurmány, lovce historie i ty, kteří vyhledávají bohatý noční život. Zakynthos vás svými smaragdovými a tyrkysovými odstíny očaruje a o zážitky nebudete mít nouzi.

Zařaďte do svého itineráře záliv Laganas, kde v období od května do září hnízdí karety obrovské.
Na Rhodosu na vás dýchne historie. Prohlédnout si můžete hned několik akropolí (opevněná starověká řecká města s palácem) – Lindos, Lyssos nebo hlavní město Rhodos. Rozhodně vyjeďte k majáku Prasonisi, kde se setkává Středozemní moře s Egejským.

Co byste při pronájmu auta neměli podcenit? 

1. Pojištění

Ujistěte se, že máte pojištění vozidla na cestu do zahraničí. Nemějte mylné představy, že vám případnou škodu pokryje cestovní pojištění. Na zapůjčená vozidla se odpovědnost za škodu nevztahuje. Platí pravidlo, že na pojistku, zahrnutou v ceně půjčovného, se příliš spoléhat nedá a je lepší se připojistit.

2. Smlouva

Smlouvu si vyžádejte v jazyce, kterému rozumíte (AJ, NJ...). Pokud toto půjčovna neumožňuje, nekompromisně vyberte jinou. Nikdy nepodepisujte žádné dokumenty, kterým nerozumíte.

3. Stav nádrže

Ve smlouvě by mělo být uvedeno, jestli máte auto vrátit s plnou nebo prázdnou nádrží. Pokud máte vrátit vozidlo s plnou nádrží a palivo chybí, budete ho muset uhradit. Jestli vůz dotankovávat nemusíte, za případný přebytek paliva si nemůžete nárokovat kompenzaci.

4. Věk řidiče

Pokud je vám do 26 let, některé půjčovny si mohou účtovat tzv. mládežnický příplatek. Počítejte také s možností, že vám auto odmítnou pronajmout v případě, že je vám méně než 21 let.

5. Stav vozidla

Než vozidlo převezmete, zkontrolujte jeho technický stav (blinkry, brzdy, světla, ale také případné kosmetické vady exteriéru i interiéru). Vyhnete se tak případným nepříjemnostem při vracení automobilu. Praktické také je si vše nafotit, veškeré vady sepsat a nechat si je podepsat.

6. Kauce

Téměř všechny autopůjčovny vyžadují složit kauci – ve většině případů se blokuje částka na platební kartě, hotovost je zcela výjimečná. Například v Itálii si auto bez kreditní karty v drtivé většině případů nezapůjčíte. A pozor debetní karty neakceptují.

7. Řidičák

S českým řidičským průkazem je možné po Evropě cestovat bez omezení, pro jistotu je ale lepší vyřídit si mezinárodní řidičský průkaz (stojí kolem 50 Kč a vystaví vám ho na požádání).

8. Dopravní předpisy

Předtím, než se vydáte na cestu, prostudujte si dopravní předpisy dané země. Neplatí, že to, na co jste zvyklí u nás, bude stejné i v zahraničí.

9. Vlastní vůz

Pokud budete cestovat vlastním autem, platí i pro vás některé zmíněné body, například dopravní předpisy či havarijní pojištění. Lepší je auto na cestu připojistit už jen proto, že většinou máte omezené kilometry na odtah a každý kilometr navíc zaplatíte.

15.03.2019 Invia

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín