Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Andělé z deštného pralesa a čerti z vulkánů: Představujeme sídla nadpozemských bytostí

Odkud přišli čerti?

Odkud přišli čerti? Shutterstock

Už zítra rozvíří poklidný prosincový večer Mikuláš, čert a anděl. Mnohým z nás se při vzpomínce na tuto trojici vybaví vůně mandarinek a čokolády, mrazení v zádech a třeba i text naučených básniček. Určitě jste neunikli zvídavým dotazům ratolestí, odkud se tu tyto nadpozemské bytosti vzali, kde bydlí a kam si odnášejí zlobivé děti? Nejednomu rodiči jde z odpovědí hlava kolem. Tak čtěte pozorně, vše se má asi takto...

Odkud přišli?

Patara, Turecko

Patara, Turecko Shutterstock

S odpovědí, že přicházejí z vedlejší ulice anebo od sousedů, u moderního dítěte nepochodíte. Mikuláš, čert a anděl se totiž sešli pouze pro tuto příležitost. Aby poukázali na dobro a zlo. Všemi dětmi oblíbený Mikuláš je zosobněním štědrosti. Svatého z něj udělala jeho celoživotní obětavost, dobročinnost a vlídnost. Rodiče by mohlo zajímat, že se narodil ve městě Patara na Turecké riviéře, působil zde jako biskup v Myře (dnešní Demra) a jeho ostatky jsou uchovány v italském městě Bari. Všechna tato poutní místa jsou krásným cílem jarní nebo letní dovolené.

Jeskyně Drach, Mallorca

Jeskyně Drach, Mallorca Shutterstock

A co čerti? Ti se mají krásně třeba na Mallorce, v jeskyním komplexu Drach. Leží na jižní straně ostrova, nedaleko přístavního městečka Porto Cristo. Pro své čertovské pikle tu mají 1,2 km dlouhý prostor s mnoha jezírky. To v jeskyni Postojnska Jama ve Slovinsku, mají podzemní útočiště čertovsky velké. Přes 20 kilometrů. Společnost jim zde dělají malí mloci. Že by potomci draků..?!

Pamukkale, Turecko

Pamukkale, Turecko Shutterstock

Andělé k nám možná přilétají z vápencových útvarů Pamukkale v Turecku. Úchvatné svahy, pokryté bělostnou horninou s romantickými kaskádovitými jezírky připomínají andělská křídla. Městem andělů je nazýván thajský Bangkok. Svatyně a chrámy ukrývají nejsvětější Buddhovy sochy. Nejvzácnější je ten smaragdový v klášteře Wat Phra Kaew. Největší je pak ležící Buddha v chrámu Wat Pho.

Objevujte s námi svět

Kde bydlí?

Sopka Kirkjufell, Island

Sopka Kirkjufell, Island Shutterstock

Protože čerti mají většinou kožich, je jasné, že bydlí v chladných jeskyních. S oblibou zapalují ohně, dělají hluk a poznáme je i podle sirného zápachu. Velká sídla mají na Islandu. Ten je doslova pokrytý sopečnými vulkány. Ti méně chlupatí přilétají z jihu Itálie. Tam sídlí v kráterech sopek Vesuv, Etna či Stromboli.

Deštný prales, Borneo, Malajsie

Deštný prales, Borneo, Malajsie Shutterstock

Křehcí andělé se k nám snášejí z bezpečí výšek. Vybírají si neposkvrněná a klidná místa. Můžete je zahlédnout v korunách mlžných deštných pralesů, zahalených bílým oparem. Svou stopu zanechávají v jedinečnosti rostlin. V nádheře každého kvítku, který pod jejich laskavou péčí rozpukne a přináší radost i obživu. Létají k ledovcům, za polární kruh. Zjevují se v polární záři. Tam se mohou setkat i s Mikulášem. Ten není vyhraněn a obchází celý svět bez rozdílu.

Silvestr u moře: 6 destinací, které vás naplní nadějí do nového roku

Čtěte také:

Silvestr u moře: 6 destinací, které vás naplní nadějí do nového roku

Kam si odnášejí zlobivé děti?

Vulkán Ijen, Jáva, Indonésie

Vulkán Ijen, Jáva, Indonésie Shutterstock

Čerti je berou zaručeně do pekla! A kde takové opravdovské peklo hledat? To nejstrašidelnější je většinou hluboko pod zemí. Pekelný přívlastek těmto místům však nedala příroda, nýbrž sám člověk. Ve vulkánu Ijen, na ostrově Jáva, zažívají peklo mladí dělníci. Zahaleni žlutým oblakem sirných výparů vynáší celý den sírové balvany ze dna kráteru. Stejně tak v čínských dolech, u města Bautau. I zde jsou v čertovsky nelidských podmínkách lidmi těženy vzácné minerály. V jižní Africe, Botswaně a Jihoafrické republice, probíhá těžební honba za diamanty. Také čerti v Austrálii a Kanadě mají své diamantové doly.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín