Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Astana, moderní srdce Kazachstánu

Astana

Astana

V roce 1997 se Astana, ležící uprostřed nehostinných stepí, stala hlavním městem Kazachstánu. V posledních letech tu roste počet obyvatel i moderních staveb, především prosklených mrakodrapů a kancelářských budov. Vznikají nové ulice, rezidenční čtvrti i parky. Staré budovy, z nichž dýchá historie, byste tady hledali marně. Na Astaně se podepsal vliv sovětské éry, pročež v ní převažuje architektonický styl let šedesátých a sedmdesátých minulého století. Přesto je zde k vidění mnoho zajímavých věcí…

Prezidentský palác Ak Orda

Ak Orda je 80 m vysoký prezidentský palác, v němž se prezident věnuje pracovním povinnostem a jedná s představiteli jiných zemí. Stavba byla zahájena roku 2001. Autoři se zaměřili na vytvoření neopakovatelného, ​​jedinečného komplexu, který by symbolizoval sílu a dynamiku rychle se rozvíjející země. Na projektu se podíleli známí architekti nejen z Kazachstánu, ale i z Evropy. Byli mezi nimi renomovaní návrháři M. Gualazzi a A. Molteni. Interiéry v národním stylu byly vyrobeny podle odborného posudku akademika K. Montakhajeva. Odborníci a pracovníci 26 národností z deseti zemí světa pracovali na výstavbě hlavní státní budovy, jejíž základní barvou je zlatá.

Prezidentský palác Ak Orda

Prezidentský palác Ak Orda

Věž Bajterek

Jedinečná vyhlídková věž ve tvaru topolu se zlatou koulí na vrcholu byla postavena roku 1997 a je nepřehlédnutelná. S výškou 105 m, přičemž vyhlídková plošina byla umístěna příznačných 97 m nad zemí, slouží jako dobrý orientační bod. Připomíná báji o ptáku Samrukovi, jenž položil své vejce do posvátného stromu života a je symbolem štěstí. Bajterek (v překladu přímo „vysoký topol“) je tedy vlastně takovou spojnicí mezi starým a moderním světem, mezi tradicí a pokrokem.

Věž Bajterek

Věž Bajterek

Islámské centrum

Islámské centrum bylo postaveno roku 2005 a sponzorováno katarským emírem Hamádem Ibn Chalífem al-Sáním. Sestává z knihovny, madrásy (náboženské školy) a Mešity Nur Astana, která má čtyři minarety měřící 63 m. Právě v tomto věku zemřel prorok Mohamed. Mešita je druhou největší v zemi a pojme až pět tisíc osob. Její modlitební sál, určený pouze mužům (ženy používají horní galerii), je nádherným vícepodlažním prostorem s nápisy a geometrickým vzorem v modré, bílé, zlaté a červené barvě.

Mešita Nur Astana

Mešita Nur Astana

Pyramida míru a souladu

Veliká pyramida, navržená britským architektem Sirem Normanem Fosterem, byla otevřena v září roku 2006. Na slavnostním zahájení vystoupila světová operní hvězda Montserrat Caballe. Pyramida je symbolem přátelství, jednoty a míru v Kazachstánu. Je domovem křesťanství, islámu, judaismu, buddhismu, hinduismu a dalších náboženství. Sám název dává znát, že budova představuje snahu o náboženské porozumění a rovnost, život v harmonii a bez násilí. Areál zahrnuje též operní sál, výstavní síně, galerii, etnické kulturní středisko, Mezinárodní centrum kultury a náboženství, knihovnu ad. Prosklený vrchol pyramidy nabízí působivý výhled na město. Horní část je zdobným dílem umělce Briana Clarkea, 130 holubic na obraze představuje 130 národností žijících v Kazachstánu.

Pyramida míru a souladu

Pyramida míru a souladu

Chan Šatyr

Ohromný průhledný stan Chan Šatyry byl otevřen roku 2010 jako moderní centrum zábavy, navržené tak, aby poskytovalo celou řadu kulturních a společenských aktivit. Přitom je chráněn obalem a vytváří „svět uvnitř“, nabízející příjemné klima po celý rok bez ohledu na počasí. Zabírá plochu, na kterou by se vešlo více než deset fotbalových stadionů. Projděte se po místních parcích, náměstích a dlážděných ulicích. Chvíle volna vám zpestří obchody, umělá řeka s loďkami, pláž nebo minigolf.

Chan Šatyr

Chan Šatyr

Praktické informace pro cestu do Astany

Než vycestujete do Astany, věnujte pozornost několika základním informacím. Přímý let z Prahy bohužel není možný, zrušeno bylo rovněž spojení přes Vídeň, a tak se jako nejvýhodnější jeví Lufthansa přes Frankfurt nad Mohanem, Aeroflot / Air Astana přes Moskvu či Ukraine Air přes Kyjev. Cesta trvá minimálně 8 h.

Od ledna 2017 si občané Evropské unie, a tedy ani Češi, nemusejí pro vstup do země obstarávat vízum, pokud délka pobytu nepřesáhne 30 dní. Oficiálním jazykem je zde kazaština, ale běžně se používá i ruština.

Astana Opera

Astana Opera

V Kazachstánu není zaveden letní čas, rozdíl mezi Českou republikou a Astanou je v létě +4 hodiny a v zimě +5 hodin. Co se týče klimatických podmínek, jsou pro Astanu typické velké teplotní rozdíly. V letních měsících může teplota dosáhnout 30 °C a v zimě naopak pod 30 °C klesnout. Období jara a podzimu trvá krátce.

Oficiální měnou je zde tenge (KZT). Co se týče bezpečnostní situace, platí Kazachstán za jednu z nejbezpečnějších zemí Střední Asie s nízkou kriminalitou.

Pohled z minaretu mešity Hazrat Sultan

Pohled z minaretu mešity Hazrat Sultan

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín