Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 lokací, kde si zamilujete Maroko

Dovolená v Maroku

Dovolená v Maroku Shutterstock

Pokud si pohráváte s myšlenkou na cestu za dobrodružstvím orientu, neváhejte a projděte pomyslnou bránou do Afriky, kde vás s otevřenou náručí přivítá oslnivě rozmanité Maroko. Majestátní pohoří střídají pouště, okouzlující krása starobylých měst vás přenese do slávy dávné historie, opuštěné pláže lákají k odpočinku i sjíždění vln, z tržiště voní exotické koření. Vřelá pohostinnost místních lidí vás už jen utvrdí v tom, že jste s výběrem dovolené měli šťastnou ruku. Maroko je zkrátka pozoruhodnými místy doslova protkané. Podívejte se s námi na ty nejzajímavější lokality a vydejte se do míst, kde se pradávné tradice orientu mísí s výdobytky moderní civilizace. 

Barevná a voňavá Marrakéš

Náměstí  Jamaa el-Fnaa, Mararrakéš

Náměstí Jamaa el-Fnaa, Mararrakéš Shutterstock

Výlet do Marrakéše, to je jedna velká oslnivá show. Na vaše smysly zaútočí barevný a čilý ruch, vůně dávných časů i neodolatelných dobrot. Průzkum města zahajte v medině, samém srdci starého města, kde se přenesete v čase o mnoho staletí zpět. Až se za soumraku vydáte na náměstí Jemaa el-Fnaa, poznáte tu pravou rušnou autentickou atmosféru metropole. Pouliční umělci předvádí své nejlepší kousky hudební či divadelní, zaklínači hadů vábí libými tóny své plazí parťáky z proutěných košů. To vše patří k neopakovatelné podívané a tradičním zvykům, které si místní snaží uchránit před vlivem moderního světa. Ve spleti městských hradeb budete obklopeni originální orientální architekturou a také se snadno zatouláte na jedno z mnoha tržišť či bazarů. Čekají tu na vás skvosty z rukou tradičních koželuhů, pestrobarevné berberské koberce nebo originální šperky a výrobky mistrů kovářů. Ověnčeni suvenýry se vydejte obohatit o estetické poklady do zdejší botanické zahrady Majorelle. Místa jako stvořeného pro odpočinek mezi záplavou kvetoucí zeleně i řadou vodních ploch. Milovníci historie pak zaplesají nad faktem, že součástí komplexu je rozsáhlé Muzeum berberské kultury, které vám představí zákoutí života původních obyvatel.

Zájezdy do Maroka

Okouzlující Vysoký Atlas                                

Jebel Toubkal, Maroko

Jebel Toubkal, Maroko Shutterstock

Pás hor křižující Maroko by měl zkřížit i vaše cesty za poznáním. Vysoký Atlas je rájem milovníků vysokohorské turistky, zejména od jara do podzimu. Horolezci si oblíbili hlavně nejvyšší bod celé Afriky, Jebel Toubkal. Vrchol lze dobít bez pomoci průvodce i speciálních dovedností dvoudenním trekem, ale nečekejte žádnou odpočinkovou procházku. Cenné síly vám ušetří všudypřítomné muly, které na svých hřbetech pomohou přepravit váš náklad a vybavení. Odměnou za výšlap vám bude pohled do malebné krajiny, jež se před vámi rozvine jako bohatě vzorovaný koberec. Při túrách Atlasem budete zase o krok blíže poznání tradičního berberského života. Až na stráních minete jejich typické hliněné příbytky s rovnou střechou, dostihne vás jejich typická pohostinnost a přátelská povaha, která v horském podnebí obzvlášť zahřeje u srdce.

Modrá perla Chefchaouen

Ulice v Chefchaouen, Maroko

Ulice v Chefchaouen, Maroko Shutterstock

Strmé dlážděné uličky a blankytně modré zdi poseté záplavou kvetoucích muškátů ve stínu pohoří Rif, to je malebné městečko Chefchauen. Ať už zamíříte na zdejší vyhlášenou zmrzlinu, vychutnáte si lahodný mátový čaj s výhledem na okolní divokou přírodu nebo zahájíte průzkum barevného centra, zjistíte, že zdejší neotřelá architektura nejen lahodí oku, ale navozuje i pocit klidu a pohody. A také prý odrazuje otravné komáry. Tajným tipem na nedaleký výlet, jsou vodopády Akchour. Pokud se z města vydáte na severovýchod, čeká vás nejen pohled na masu vody padající z vysokého vrcholku, ale pocítíte i sílu zdejší přírody. Zelené kopce a divoké říčky uprostřed pohoří Rif vám dobijí baterky a poskytnou příjemný únik před žhavými slunečními paprsky.

Nejbarevnější dovolená s vůní koření aneb Nejkrásnější destinace v Maroku

Čtěte také:

Nejbarevnější dovolená s vůní koření aneb Nejkrásnější destinace v Maroku

Ospalý plážový ráj Sidi Ifni

Pláž Legzira, Maroko

Pláž Legzira, Maroko Shutterstock

Po stopách španělského dědictví můžete kráčet při návštěvě rybářského městečka na jihozápadě Maroka. Přestože tady na každém kroku nezakopnete o turistické atrakce a lákadla, o zážitky tu nouze není. Po celý rok se můžete těšit na teplé a přívětivé počasí, jako stvořené pro návštěvu zdejších krásných a vylidněných pláží. Rozhodně nevynechejte kultovní pláž Legzira. Ta své tajemství odhalí pouze za odlivu. Dva obrovské skalnaté oblouky, které vznikaly tisíce let silou mocného příboje, dominují dlouhému úseku s jemným pískem pod červenými útesy. Dokonalá kulisa k plážovým radovánkám a nerušenému relaxu. Nadšením tu zajásají i surfaři i kitesurfaři.

Vzkvétající letovisko Agadir

Přístav v Agadir, Maroko

Přístav v Agadir, Maroko Shutterstock

Doslova z popela vstalo letovisko Agadir, poté co ho v minulém století zasáhlo zemětřesení. Jeho následky byly díky urputné lidské práci zahlazeny, takže byste ani nepoznali, že tu tohle město s azurovým pobřežím není od nepaměti. Kdo touží po odpočinku na břehu Atlantiku či klidném útočišti pro rodinnou dovolenou, plným radovánek v písku a pozvolným vstupem do moře, našel právě místo zaslíbené. Pláže tu jsou upravené a dobře vybavené, nebude vám chybět zázemí restaurací, sprch, hřišť i půjčoven sportovního vybavení. I tady se těší velké oblibě surfování, moře tu však není tak bouřlivé, což je skvělou příležitostí pro začátečníky.

Dovolená v Maroku

Svěží údolí řeky Draa

Oáza u řeky Draa, Markoko

Oáza u řeky Draa, Markoko Shutterstock

Představte si nehostinnou vyprahlou krajinu zalitou žhavým africkým sluncem. Když v tom se jako fata morgana objeví pás svěží zeleně podél nejdelší marocké řeky. Oáza střídá oázu, olivovníky a datlové palmy lemují důležitou obchodní trasu, kterou už od pradávna korzovaly karavany naložené zlatem, mířící od Vysokého Atlasu k břehům Atlantického oceánu. Téměř nad každou vesničkou se ve svahu tyčí zachovalá pevnost, odkud se nebudete moct vynadívat na ostře kontrastující zelené údolí s vyprahlými kopci na obzoru. Kdysi se tu střídaly výpravy a velbloudí spřežení, dnes jsou tyto stavby útočištěm cestovatelů, kteří tu mohou složit hlavu a probouzet se do božského ticha a hojnosti čerstvých datlí i voňavého chleba z hliněné pece. Zdejší životní tempo není ani zdaleka tak zběsilé, jak jsme tomu zvyklí. Upokojit se a rozjímat mezi šustícími palmami v kulisách chladivých hradeb z nepálených cihel je přesně to, po čem mnoho z nás touží.

Dvě tváře města Rabat

Stará část města Rabat, Maroko

Stará část města Rabat, Maroko Shutterstock

Hlavní město Maroka všem návštěvníkům nastaví obě své tváře. V moderní části Rabatu, kde není nouze o široké bulváry plné venkovních kaváren a barů, naleznete nákupní ráj. Výdobytky moderní architektury tu stojí v přímém kontrastu s původní historickou částí města, kam by měl zabloudit každý průzkumník. Projděte městskými hradbami a své kroky nasměřujte k Hassanově věži. Z vrcholu nejvýznamnější rabatské památky dohlédnete na ústí řeky Bou Regreg, přilehlé svahy, ale hlavně budete mít jako na dlani celou metropoli plnou malebných promenád, lákající k dlouhým procházkám po královském městě. Až vás unaví ruch metropole, vydejte se do Chellah, odlehlého historického komplexu jako stvořeného pro klidné rozjímání. Čeká tu na vás starověká historie v podobě mohutných římských ruin. Třešničkou na dortu za celým výletem pak budou radovánky na městské pláži v kulisách šumícího Atlantiku.

Říjen plný cestování aneb Kde si užít prosluněný podzim

Čtěte také:

Říjen plný cestování aneb Kde si užít prosluněný podzim

Moderní a pulzující Casablanca

Casablanca, Maroko

Casablanca, Maroko Shutterstock

Objevte, jak nádherné dědictví po sobě zanechalo období francouzské kolonizace, uprostřed moderního a pulzujícího města. Bujarý noční život rozproudí krev v žilách a roztančí střevíce, bohatý kulturní program a poklady místní kořeněné kuchyně vás nenechají zahálet. Novodobě pojaté centrum města v maurském stylu, mezi ostatními starobylými marockými městy vyniká svěžím duchem, který je cítit až na dlouhé městské pláže a nákupní promenády. Atrakce číhají na návštěvníky za každým rohem, ta nejvýraznější z nich, mešita Hassana II. se svým nejvyšším minaretem světa šplhá vysoko k nebesům. Do chrámu se dostanete bez ohledu na vyznání, průvodci vám ukáží hlavní část mešity i prostory pro umývání. Přidáte tak do své sbírky zážitků z cest přímé svědectví ze života vzdálených kultur.

Spletitý Fes

Fes, Maroko

Fes, Maroko Shutterstock

Nekonečné bludiště v historickém hávu a labyrint úzkých uliček, takový dojem ve vás zanechá starobylé královské město Fes. Ulic čítá více než 9000 a ohromná spleť dokáže zamotat hlavu i zkušeným kartografům. Ale není třeba se ničeho bát, do dobrodružné výpravy městem připomínajícím bojovku se vrhnněte po hlavě. Ochotní prodejci se stánky napěchovanými orientálním zbožím jsou zvyklí zbloudilcům poradit. Navíc co by mohlo být lepšího, než se ztratit uprostřed města tak zdobeného, že nad rozsáhlými mozaikami a všudypřítomnými lucerničkami, až zrak přechází. Znavené nohy vás donesou k nejbližší restauraci, kde si objednejte vyhlášený kuskus s neotřelou kombinací cibule a rozinek. Zapijte ho šálkem horkého mátového čaje a pokračujte v krasojízdě. Cestou určitě natrefíte na jednu z místních mešit, celkem se jich ve městě tyčí 185. Důkazem, že spletí uliček bloumali učenci už od časů dávno minulých, je Kairuánská mešita. V jejích útrobách se vzdělání a věda předávali z generace na generaci už odnepaměti a nadále zůstává důležitým pojmem v životě místních. Bez čeho se nesmíte ze spletitého města vymotat? Dámského džellábu či pánského kaftanu, tradičních bohatě zdobených oděvů. Budou barevnou vzpomínkou na ještě barevnější zážitky z putování Marockým královstvím.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Seriálová Essaouira

Přístav v  Essaouira, Maroko

Přístav v Essaouira, Maroko Shutterstock

Svěží, jako vítr vanoucí od Atlantiku na dlouhé písčité pláže, takové je i přístavní městečko Essaouira. Dříve se tu střídaly lodě naložené mandlemi, olivovým olejem či pštrosími pery, dnes sem proudí zástupy cestovatelů z celého světa. A každý může mít trochu jinou motivaci, proč si prohlédnout přístav, pláže či historické centrum. Jsou důvodem návštěvy medově zbarvené hradby, odkud dohlédnete až do dáli na rozbouřený oceán? Nebo právě bujné mořské vlny a příhodné podmínky pro všechny milovníky surfování? Láká cestovatele zdejší příjemná atmosféra a nekonečné rozjímání v ospalých kavárnách za poslechu etnické hudby? Zážitků a aktivit čeká v poklidném městečku mnoho, úderem června navíc místo ožívá hudebním festivalem Gnaoua World Music Festival, který uvolněným stylem připomíná slavnou éru hippies. Tuto lokalitu si před lety oblíbili i takoví velikáni jako Bob Marley nebo Jimi Hendrix, což dokazuje zdejší vysokou míru pohody. Essaouira by neměla chybět na cestovatelském seznamu ani všem milovníkům seriálu Game of Thrones, malebné město se totiž stalo kulisami 3. série velkolepé ságy.

Noční show na Sahaře

Sahara, Maroko

Sahara, Maroko Shutterstock

Cesta za poznáním marockých tajů a krás by nebyla kompletní bez návštěvy nekonečné saharské pouště. Ač se to nemusí na první pohled zdát, pobyt v poušti dokáže být podmanivým a nezapomenutelným zážitkem. Sahara nejsou jen nekonečné lány písku a vyprahlá pustina. Vydejte se prozkoumat výjimečný přírodní úkaz, shluk zlatavých dun erg Šabbí, kde masy písku narůstají do velkolepých výšek. Po brouzdání nekonečným pískovištěm můžete nasednout na místní čtyřnohé taxi s dvěma hrby na zádech a vyrazit do berberské vesničky. Tady složíte hlavu ve stanech či jednoduchých příbytcích vystavených bez oken tak, aby poskytovali i v horkém dni příjemný chládek a stín. Až z pece zavoní tradiční pochoutka madfuna (berberská pizza), potěšíte prázdný žaludek i chuťové buňky a budete připraveni na zlatý hřeb dne stráveného v poušti. Představte si oblohu zbarvenou do ruda, ospalé zapadající slunce nad zvlněnou písečnou krajinou uprostřed naprostého ticha. Až červánková show skončí, rozprostře se nad vámi plátno poseté milionem hvězd. Taková noční podívaná se promítá pouze v místech vzdálených od civilizace.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín