Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejbarevnější dovolená s vůní koření aneb Nejkrásnější destinace v Maroku

Nejkrásnější destinace v Maroku

Nejkrásnější destinace v Maroku Shutterstock

Maroko je překrásná země, která vás pohltí nejen svou atmosférou z pohádek tisíce a jedné noci, ale také svou krajinou. Kulturně i přírodně patří mezi nejbohatší země Afriky: oslní vás tu přepychové paláce vystavěné v orientálním slohu, mešity, ale i dominantní pohoří Velkého Atlasu a samozřejmě nechybí ani pláže. Vše dokresluje dechberoucí scenérie písčitých dun a zelených datlových oáz Sahary.

Marocká královská města jsou plná tržnic, kde vás kromě výborné kuchyně oslní i atmosféra starých dob Orientu: najdete tu hrnčíře, tkalce, kejklíře i zaklínače hadů. To vše dokresluje všudypřítomná vůně koření a mátového čaje, který se podává snad v každé kavárně a restauraci. Která místa v této barevné zemi musíte určitě zažít na vlastní kůži?

Sahara: oblast duny Erg Chebbi

Impozantní písečné duny Sahary

Impozantní písečné duny Sahary Shutterstock

Uchvacující poušť Sahara zasahuje i do Maroka a právě zde na vás čekají typické posunující se písečné duny, z nich některé dosahují až 150 metrů! Nejkrásnější se jmenují Erg Chebbi, nacházejí se východně od vesničky Merzouga a jsou fascinující nejen svou velikostí, ale také tím, že přes den mění barvu od odstínů fialové a růžové, přes zlatou až po rudou. Vyplatí si přivstat na východ slunce, anebo počkat na západ, kdy vás oslní dokonalou hrou barev.

Při návštěvě dun se určitě projeďte na velbloudovi nebo si udělejte výšlap. Můžete se také projet Saharou na čtyřkolkách a přenocovat pod nebem plných hvězd. Ubytování najdete buď v městečku Merzouga nebo můžete využít některý z pouštních kempů.

Objevte kouzlo Maroka

Marrakesh

Mešita Kutubia v Marrakeshi

Mešita Kutubia v Marrakeshi Shutterstock

Čtvrté největší město Maroka je díky své poloze skvělým startovacím místem pro cestovatele. Nadchne vás typickým hlaholem, barevnou architekturou se zahradami, palmami a hotely, které vypadají jako královské paláce. Právě tady okusíte pravou atmosféru Maroka.

V Marrakeshi narazíte na každém rohu na tržnici, kde veselí prodavači nabízejí vše od potravin, bylinek, koření, sušeného ovoce až po koberce, látky a šperky. V centru města, na náměstí Jemaa el-Fnaa, se můžete těšit na přehlídku různých umělců, kejklířů, akrobatů a také zaříkávačů hadů. Rozhodně si zajděte do jedné z místních kaváren, kde můžete ochutnat pravou marockou kávu a mátový čaj. Na večer tu můžete okusit mořské plody, chlebové placky nebo šneky.

Navštivte s námi Marrakesh

Za návštěvu také stojí vysoký minaret Kutúbijské mešity, který patří mezi nejproslulejší minarety světa. Mešita je postavena v marocko-andaluském stylu a minaret je zdoben čtyřmi měděnými koulemi.

Agadir

Výhled na horu v Agadiru

Výhled na horu v Agadiru Shutterstock

Perla marockého pobřeží, jak místní městu přezdívají, patří k oblíbeným turistickým letoviskům. Agadir potěší příznivce aktivní i relaxační dovolené. Na pláží, která je dlouhá 5 kilometrů, si můžete užít vodní sporty, projít se po promenádě, nebo se oddat dokonalému plážovému povalečství. Pobřeží Agadiru si oblíbili také surfaři. Klidnější povahy můžou nasávat vůni oceánu při pití mátového čaje v místních kavárnách.

Při návštěvě Agadiru byste rozhodně neměli vynechat starou pevnost Kasbah, která se nachází na severu města vysoko na kopci. Výhled, který se vám odtud naskytne, je dechberoucí. U pevnosti se také můžete za poplatek vyfotit na velbloudovi.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Dalším místem, které stojí za návštěvu je největší tržnice v Agadiru Souk El Had. Nakoupit tu můžete čerstvé marocké ovoce, ale také koření, oblečení, elektroniku a zvláště oblíbené tu jsou parfémy, krémy a svíčky s marockými vůněmi. 

Vodopády Ouzoud

Krásné vodopády Ouzoud

Krásné vodopády Ouzoud Shutterstock

Další uchvacující destinací jsou bezesporu vodopády Ouzoud – nejkrásnější vodopády Maroka. Nacházejí se asi 170 kilometrů od Marrakeshe a nabízejí nejen zajímavou podívanou (voda padá z výšky 110 metrů), ale také procházky podél jeskyní, či odpočinek pod olivovníky, které lemují řeku. Pokud vydržíte až do pozdního odpoledne, můžete nad vodopády spatřit duhu.

Ouarzazate

Úchvatný výhled na Ouarzazate

Úchvatný výhled na Ouarzazate Shutterstock

Městu Ouarzazate se přezdívá Brána do pouště. Z jižní strany je ohraničené Saharou, takže se odtud skvěle plánují výlety do pouště. Nahlédnout do tradičního života místních můžete v osadě Ait-Ben-Haddou, která je ukrytá za vysokými hradbami osázených obrannými věžemi. Tady můžete nasávat při procházce úzkými uličkami mezi domy z nepálené hlíny pravou atmosféru města. Velkou zajímavostí Ouarzazate je, že se tu nacházejí filmová studia Atlas. Dechberoucí panoramata města posloužili pro natáčení mnoha slavných filmů a seriálů, například Gladiátora nebo Hry o trůny.

5 důvodů, proč navštívit Maroko

Čtěte také:

5 důvodů, proč navštívit Maroko

Fés

Rušná tržnice ve Fésu

Rušná tržnice ve Fésu Shutterstock

Fés, který je druhým největším městem v Maroku, se může pyšnit zachovalým středověkým centrem města, tzv. medinou, které je na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Je tu plno spletitých a úzkých uliček, řemeslných dílen a místních trhů, tzv. súk. Narazíte tu také na koželužské dílny, ve kterých se vyrábí kozí, ovčí a oslí kůže, a to stále stejnými osvědčenými způsoby jako kdysi.

Zaleťte si do Fésu

Nezapomeňte ve Fésu ochutnat místní tradiční pokrmy, například pastu z pražených mandlí v argonovém oleji nebo zapečené lilky Zaalouk. Za zmínku také stojí lahodné bochánky s cukrem a skořicí s názvem Pastilla, které mají původ právě ve Fésu. A v neposlední řadě nevynechejte národní pokrm Maroka, kterým je Tajine. Jde o pokrm, který je kombinací masa a zeleniny s kořením a připravuje se ve speciální nádobě, po které nese stejnojmenný název.

Připravte si tradiční marocký jehněčí tajine

Čtěte také:

Připravte si tradiční marocký jehněčí tajine

Chefchaouen

Jedna z uliček v Chefchaouen

Jedna z uliček v Chefchaouen Shutterstock

Úchvatný labyrint modrých uliček, vůně koření a čerstvých pomerančů – to vše vás nadchne na tomto marockém městě, které je slavné právě díky své architektuře. Jedna teorie říká, že stěny byly natřeny modře, aby odlákaly komáry, jiná zase, že modrá symbolizuje nebe a duchovní život. Ať tak či tak, fasády domů v modro bílé barvě jsou skvělou podívanou i ideální lokace na pořizování snímků nejen na Instagram.

Těšit se můžete i na pěkný výšlap, město je totiž postavené na pohoří Riff a při procházce vás tu čeká nespočet schodů. Odpočinout si ale můžete při návštěvách obchůdků s marockými suvenýry – koupit tu můžete lampy, berberské šperky, koberečky a kaftany. Za návštěvu také stojí jedna z nejhlubších jeskyní v Africe Kef Toghobeit, která se nachází nedaleko od města.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín