Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 důvodů, proč navštívit Maroko

Město Chefchaouen na severu Maroka

Město Chefchaouen na severu Maroka

Od mé návštěvy Maroka už uběhla poměrně dlouhá doba, ale ještě dnes si dokážu vybavit tu pestrou směsici hlasů a vůní na místních tržištích, nádherné temně modré vody oceánu, okouzlující památky, vynikající jídlo i velmi přátelské domorodce. Zde je mých pět důvodů, pro které bych chtěla Maroko navštívit znovu.

1. Vynikající jídlo

Tradiční marocké tajine

Tradiční marocké tajine

Měla jsem možnost ochutnat jídlo v hotelích, lepších restauracích i přímo na ulici. Poslední varianta mě naprosto uchvátila a i když při cestování dost často trpím střevními problémy (egyptská faraonova pomsta mě straší dodnes), v Maroku mě nic podobného nepotkalo. Jídlo v pouličních stáncích je levné, vždy výborně okořeněné a hlavně čerstvé. Místní husté džusy, které bez problému zastoupí oběd, vřele doporučuji všem dietářům (pomerančový, jahodový, avokádový, mangový...). Nejlepší suroviny jsou k dostání na tradičních trzích, které obvykle najdete ve staré části města. K dostání tam jsou čerstvě vylovené ryby, plody moře, nejrůznější druhy ovoce či zeleniny, olivové oleje, koření i potřeby pro domácnost. 

Objevte kouzlo Maroka

2. Božské pláže

Pláž Legzira, Maroko

Pláž Legzira, Maroko

Maroko nabízí možnost koupání v poklidném Středozemním moři i divočejším Atlantiku. Každá z těchto variant má něco do sebe. Oblíbeným letoviskem u oceánu je Agadir, který si získal popularitu zejména díky široké písčité pláži ve tvaru půlměsíce a kulisou okolních hor. Pohodlí návštěvníků zajišťují stánky s občerstvením, střediska vodních sportů či pobřežní hlídka. Milovníci divokého moře a vln si přijdou na své ve vesničce Taghazout (20 km od Agadiru), která je rájem surfařů. Svědčí o tom i množství surf shopů, půjčoven i škol surfingu. Poklidné letovisko Saidia nabízí menší písčité plážičky s pozvolným vstupem do moře, rozeseté na pobřeží Středozemního moře. Mimochodem, mnoho marockých pláží získalo ocenění Modrá vlajka, udělované za čistotu a kvalitu vody.

Slavné Jordánsko: Navštivte místa ze svých oblíbených filmů

Čtěte také:

Slavné Jordánsko: Navštivte místa ze svých oblíbených filmů

3. Vstřícnost a bezpečí

Marocké tržiště

Marocké tržiště
 

V Maroku jsem se cítila zcela bezpečně. Maročané jsou velmi usměvaví a turistů si váží. Asi bych si netroufla na stopování či spaní pod širákem (ale to nevyhledávám ani v Čechách). Nedoporučuji přílišné odhalování. Je to považováno za neuctivé a respekt ke kultuře by měl být vždy na prvním místě. Na místních tržištích (především ve větších městech) je dobré mít se na pozoru před kapsáři. Okázalé šperky, drahé hodinky a luxusní kabelky nechte raději doma, mohou totiž vzbudit nežádoucí pozornost zlodějů.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

4. Originální kultura

Mešita Hassana II. v Casablance

Mešita Hassana II. v Casablance

Srdce milovníka památek a architektury v Maroku dozajista zaplesá. Nachází se tam množství staveb zapsaných na seznamu UNESCO a některé z nich jsou unikátní i ve světovém měřítku. Úchvatná mešita Hassana II. v kosmopolitní Casablance s 210 m vysokým minaretem či kasbahy - původní příbytky movitých obyvatel a vládců ve Fesu – jsou důkazem obrovské rozmanitosti této země.

Brána Bab Boujeloud ve Fésu

Brána Bab Boujeloud ve Fésu

Návštěvu Fesu mohu vřele doporučit i pro jeho jedinečnou pulzující atmosféru. Křivolaké uličky s malebnými kavárnami, rukodělné dílny i místní umělci předvádějící své kousky přímo na ulici dotvářejí příjemnou atmosféru orientu.

Zájezdy do Maroka

5. Hory a poušť

Velbloudí karavana na Sahaře

Velbloudí karavana na Sahaře

Královna všech pouští Sahara ukazuje v Maroku svou divokou nádheru. Nekonečné písečné duny měnící svůj tvar, romantické západy slunce, karavany velbloudů s nadšenými turisty na hrbech a hlavně noci tak temné, že se vám hvězdy zdají být na dosah ruky.

Pohoří Atlas, Maroko

Pohoří Atlas, Maroko

Zajímavým zpestřením cest po Sahaře je vesnička Merzouga s krásným jezerem a možností nahlédnout pod pokličku života místních berberů. Dalším z nezapomenutelných míst této rozmanité země je bezesporu pohoří Atlas, oddělující Středozemní moře od Sahary.

Vůně dálek: Recepty na nejchutnější vegetariánské pochoutky

Čtěte také:

Vůně dálek: Recepty na nejchutnější vegetariánské pochoutky

Nachází se zde mnoho turistických tras. Nejoblíbenější z nich je výstup na Jebel Toubkal (4167 m), který je nejvyšší horou Maroka. Cestou na vrchol jsou k vidění vesničky berberských osadníků, divoké vodopády i nejrůznější druhy živočichů. V údolích jsou rozsáhlé ovocné plantáže (meruňky, granátová jablka i fíky). Maroko je zkrátka zajímavé v mnoha směrech a každé roční období tu má své nesporné kouzlo.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín