Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůně dálek: Recepty na nejchutnější vegetariánské pochoutky

Thajské zelené kari

Thajské zelené kari Shutterstock

Kazí vám pohled na ručičku váhy radost z nadcházející dovolené? Nebo se vám stýská po cizokrajných pochoutkách, kterými jste se krmili na posledních vakacích? Připravte si některý z vynikajících vegetariánských pokrmů, vonících dálkami... 

Hummus: Super zdravá snídaně 

Hummus potěší tělo i duši kdykoli

Hummus potěší tělo i duši kdykoli Shutterstock

Ač název této luštěninové pomazánky nezní pro našince zrovna vábně, skrývá se pod ním lahodná směs připravená z následujících dobrot: 

  • 200 g uvařené cizrny
  • 200 g vývaru z cizrny
  • 20 g tahini pasty (nebo rozemletých sezamových semínek)
  • 20 g panenského olivového oleje
  • 10 g citrónové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli 

Všechny suroviny stačí jen vložit do hluboké nádoby a rozmixovat tyčovým mixérem dohladka. Hummus výborně chutná s plátkem žitného chleba, ozdobeného lístkem bazalky. 

Hummus se tradičně konzumuje v zemích Blízkého východu, ale díky snadné přípravě i vysokému obsahu živin si získal velkou oblibu po celém světě. Cizrna pomáhá odstraňovat plynatost, udržuje zářivou pleť a dobíjí organismus energií, skvěle se tak hodí pro detoxikaci. 

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Čtěte také:

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Bissara: Polévka s vůní Orientu 

Marocká Bissara z cizrny

Marocká Bissara z cizrny Shutterstock

Dobrá polévka dokáže zahřát na těle i na duši. Hustá marocká Bissara bez problémů nahradí oběd. Prim v ní hraje sušený bob zahradní, který lze nahradit cizrnou. Na skvělou severoafrickou specialitu budete potřebovat: 

  • 250 g sušeného bobu (nebo cizrny) namočeného přes noc
  • 0,5 litru vody (nebo zeleninového vývaru)
  • 4 stroužky česneku
  • lžičku soli
  • olivový olej
  • římský kmín
  • sladkou papriku 

Příprava je velmi jednoduchá. Stačí jen vařit boby či cizrnu do změknutí (nejméně půl hodiny) a postupně přidávat česnek a sůl. Pak už zbývá jen rozmixovat, okořenit kmínem, sladkou paprikou a zakápnout olivovým olejem. 

Zažijte marockou kuchyni: Mrkněte na nabídku zájezdů

Zelené kari: Oběd na thajský způsob

Thajské zelené kari

Thajské zelené kari Shutterstock

Thajské kari voní dálkami a kokosové mléko mu dodává exotickou příchuť. Seznam ingrediencí je poměrně obsáhlý, ale výsledek určitě stojí za to. Nezapomeňte si připravit: 

  • 30 g řapíkatého celeru nakrájeného na kostky
  • 30 g mrkve nakrájené na kostky
  • 30 g bulvového celeru nakrájeného na kostky
  • 30 g zelené a červené papriky nakrájené na kostky
  • 30 g pórku pokrájeného na větší kousky
  • 50 g hlívy ústřičné nakrájené na silné plátky
  • 30 g brokolice rozdělené na růžičky
  • 30 g červené cibule nasekané na jemno
  • 30 g květáku rozděleného na růžičky
  • lžičku na jemno nakrájeného zázvoru
  • lžičku na jemno nakrájeného česneku
  • lžičku třtinového cukru
  • 30 g zelené kari pasty
  • rostlinný olej
  • 150 ml vody
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl
  • lžičku citrónové šťávy
  • lžíci nakrájeného koriandru 

Na rozpálený olej přidejte postupně mrkev, celer i řapíkatý celer a po několika minutách přihoďte papriku a pórek. Vsypte hlívu ústřičnou, následovanou po minutě cibulí, zázvorem a česnekem. Za stálého míchání přidejte cukr, kari pastu, vodu, kokosové mléko, květák a brokolici. Délku vaření testujte na tvrdosti zeleniny. Měla by být měkká na skus. Na talíři vylaďte chuť solí, citronovou šťávou a nakrájeným koriandrem.  

Objevujte Asii: Výhodné zájezdy (nejen) do Thajska

Pastizzi: Večeře ve středomořském rytmu 

Maltská specialita: Pastizzi

Maltská specialita: Pastizzi Shutterstock

Pokud jste v minulosti navštívili ostrov Malta, pak jste se dozajista setkali s pečivem z listového těsta, plněným ricottou nebo pikantní hráškovou kaší. Tuto skvělou, křupavou pochoutku si v uličkách historických měst vychutnávají se stejnou vášní turisté i místní. Nejlépe chutná ještě horká, těsně po vytažení z trouby. Na přípravu lahodného pastizzi budete potřebovat: 

  • kvalitní listové těsto
  • 2 vejce
  • hrst jemně pokrájené petrželky
  • 300 g sýra ricotta
  • sůl a pepř
  • žloutek na potření 

Rozválejte listové těsto tak, aby bylo co možná nejtenčí. Vykrájejte z něj kolečka o průměru 10 cm. Okraje potřete rozšlehaným žloutkem. Do středu každého kolečka dejte lžíci náplně připravené z rozmíchané ricotty, vejce, petrželky, soli a pepře. Přeložte kolečko na půl a okraje důkladně spojte. Na vymazaný plech položte pastizzi spojem nahoru, potřete je znovu žloutkem a pečte ve středně vyhřáté troubě dokud nezezlátnou. 

Ochutnejte Tokio, hlavní město gurmánů!

Čtěte také:

Ochutnejte Tokio, hlavní město gurmánů!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín