Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Které země jsou zaslíbené veganům?

Které země jsou zaslíbené veganům? Shutterstock

Cestování samo o sobě přináší mnoho výzev, se kterými se musíte poprat. A co teprve pokud řešíte nějaké dietní omezení. Třeba takový vegetarián (případně vegan) vystaven cizokrajnému jídelníčku plnému masových pokrmů bude daleko od domova značně trpět. Naštěstí existují státy, kde upřednostňují rostlinou stravu. Tady máte osm nejoblíbenějších! 

Ať už vás k přechodu na rostlinnou stravu vedla láska ke zvířatům, touha po zdravějším životním stylu nebo solidarita s naší planetou, neúměrně zatěžovanou živočišnou výrobou, určitě jste někdy, během toulek po naší krásné planetě, zažili při pohledu do jídelních lístků perné chvilky. Pro vegany, kteří se vyhýbají i mléčným výrobkům a vejcím, je mnohdy jedinou možností vydat se na trh a nakoupit si čerstvou zeleninu a ovoce. Naštěstí mezi námi nemasožrouty existuje solidarita, a tak vám prozradíme, které země jsou vegetariánům a veganům zaslíbené.

Ochutnejte Tokio, hlavní město gurmánů!

Čtěte také:

Ochutnejte Tokio, hlavní město gurmánů!

Indie

Chutný indický pokrm Bhel Puri

Chutný indický pokrm Bhel Puri Shutterstock

Je kolébkou vegetariánství už od 6. století př. n. l.. Indové věří, že násilí páchané na zvířatech plodí karmickou zátěž, která se promítne v dalších životech. Místní restaurace i pouliční stánky nabízejí nekonečné množství vegetariánských specialit, kterým neodolá ani nejzarytější masožravec. Skvěle chutná tradiční salát Bhel puri – pálivá směs luštěnin a brambor s tamarindovým a mátovým chutney. Velkou dávku proteinů získáte díky pikantního pokrmu Chole Batura – chlebové placky, doplněné o směs cizrny, česneku, chilli, zázvoru a tajného mixu koření, jehož recepturu si každý kuchař úzkostlivě střeží.

Návštěva Indie je opravdový kulturní šok

Čtěte také:

Návštěva Indie je opravdový kulturní šok

Thajsko

Ochutnejte pravý Pad Thai

Ochutnejte pravý Pad Thai Shutterstock

Se svými dlouhými písčitými plážemi, omývanými teplým mořem, nádhernou přírodou a slunným počasím přímo svádí k odlehčení jídelníčku. Základem thajské kuchyně je rýže, sójové boby, tapioka, kukuřice, bylinky, dostatek zeleniny, kokosového mléka a ostrého koření. U pouličních stánků skvěle chutná smažená zelenina s bohatou dávkou kari, červené kari, naložené tofu i klasická polévka Pad Thai. Přesto, že thajskou kuchyni možná znáte z některých restaurací u nás, vězte, že v zemi původu a mezi palmami, vám bude chutnat ještě víc.

Objevte thajskou kuchyni – 4 oblasti, nespočet chutí!

Čtěte také:

Objevte thajskou kuchyni – 4 oblasti, nespočet chutí!

Itálie

Caprese v italském stylu

Caprese v italském stylu Shutterstock

Jižanská země ve tvaru kozačky a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří. O tom, že se tu skvěle nají i vegetariáni přestanete pochybovat po první návštěvě oddělení zeleniny v některém z obchodních domů. Nad šíří nabídky a čerstvostí se vám zatočí hlava a v den odjezdu budete možná, podobně jako já, zoufale přeskládávat kufr, aby se do jeho útrob vtěsnalo co nejvíce sklenic s čerstvým pestem. Skvěle chutnají orestované baby patisony, těstoviny na tisíc způsobů, smažené cuketové květy i pečená zelenina, bohatě zasypaná parmezánem.

Připravte si pizzu jako z italské pizzerie

Čtěte také:

Připravte si pizzu jako z italské pizzerie

Vietnam

Vietnamské jarní závitky

Vietnamské jarní závitky Shutterstock

Nekorunovaný král pouličního stravování vás rozhodně nadchne. V ulicích větších měst se mísí vůně rýže, mořských plodů, ryb, koriandru i masa všech myslitelných tvorů. Žabí nebo psí maso tu patří mezi delikatesy. Nenechte se ale vyděsit, vegetariáni i vegani se tu budou mít zcela královsky. Pochutnat si mohou na skvělých rýžových závitcích, hustých polévkách, zeleninových směsích s tofu nebo pestré škále dokonale vyzrálého ovoce. A nezapomeňte ochutnat čerstvý zelený kokos, který vám domorodci snesou přímo z koruny stromu. Tak lahodnou a výživnou šťávu jste ještě neokusili!

10 důvodů k návštěvě Vietnamu

Čtěte také:

10 důvodů k návštěvě Vietnamu

Izrael

Na Falafelu si pochutnáte

Na Falafelu si pochutnáte Shutterstock

Místo, kde vládne výjimečná duchovní atmosféra i striktní pravidla stravování. V posledních letech tu tak rychle vzkvétá obliba rostlinné stravy, že tu veganské restaurace, kavárny, pekárny i cukrárny rostou jako houby po dešti. Za hlavní jídlo dne je považována snídaně, která zahrnuje zeleninové saláty, kaše i dostatek ovoce. Stálicí pouličního občerstvení je Falefel – cizrnové kuličky s pokrájenou petrželkou, krémovým hummusem nebo osvěžujícím salátem. 

Mrtvé moře - léčivá sůl, omlazující bahno a nezapomenutelné zážitky

Čtěte také:

Mrtvé moře - léčivá sůl, omlazující bahno a nezapomenutelné zážitky

Brazílie

Exotický chlebovník je stále oblíbenější

Exotický chlebovník je stále oblíbenější Shutterstock

Země tepající v rytmu samby rozhodně není typickou vegetariánskou destinací. Místní kuchyni mnozí vnímají jako převážně masitou, ale ve skutečnosti si v bohaté nabídce jídel vyberou i příznivci alternativního stravování. Během dovolené v Brazílii se možná zcela přirozeně stanete frutariánem. Výběr exotického ovoce na místních trzích je nebývale pestrý a chuť čerstvého manga, papáji, marakuji či guavy vás bude provázet ještě dlouho po návratu z dovolené. Jako náhrada za maso jsou v místních restauracích často používány šťavnaté plody chlebovníku (mimochodem jedné z nejvýživnějších náhražek masa). 

15 druhů exotického ovoce, které jste nejspíš nikdy neviděli

Čtěte také:

15 druhů exotického ovoce, které jste nejspíš nikdy neviděli

Maroko a Libanon

Oblíbená lilková pasta Baba Ghanoush

Oblíbená lilková pasta Baba Ghanoush Shutterstock

Nejoblíbenější zastupci arabské kuchyně v našem jídelníčku. Ta potěší chuťové buňky vegetariána hustými luštěninovými polévkami, kuskusem se zeleninou, nakládanými olivami, chlebovými plackami nebo nepřekonatelně dobrými sladkostmi. V Libanonu nezapomeňte ochutnat lilkovou pastu s roztomilým názvem Baba Ghanoush. Maroko může obohatit vaši kuchyni o lahodnou pastu Amlou, vyrobenou z pražených mandlí, naložených v arganovém oleji. Božsky chutná namazaná na arabském chlebu i na české palačince.

5 důvodů, proč navštívit Maroko

Čtěte také:

5 důvodů, proč navštívit Maroko

Bali

Indonéské curry s rýží

Indonéské curry s rýží Shutterstock

V zemi úsměvů, krásné tropické přírody, mystických chrámů i dobrého jídla si maso neodpírají a je i součástí národních pokrmů Nasi Goreng či Babi Gulig. Místním fenoménem jsou warungy – hojně využívaná obdoba naších jídelen. Právě tady vám připraví ty nejlepší rýžové nudle se zeleninou. Ve větších městech se dostávají do módy kurzy vaření, na kterých se turisté naučí pracovat s lokálními surovinami i kořením a po návratu z dovolené oslnit návštěvu třeba skvěle dochucenou salátovou zálivkou. Výborně chutnají a osvěží čerstvě vylisované džusy nebo voda z mladého kokosu.

Recept na vynikající balijské nasi goreng

Čtěte také:

Recept na vynikající balijské nasi goreng

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín