Gurmánská cesta Indií protkaná vůní koření
Indie je kulinářský ráj, který okouzlí každého labužníka. Omamná vůně indického koření dávno uhranula celý svět. Gastronomické zážitky nabité barvami na vás číhají v rušných ulicích Dillí, v zelené Kerale na jihu i ve stínu chrámů Rádžasthánu. Vydejte se společně s námi na výlet po nejlahodnějších zastávkách indické kuchyně a nechte se svést její návykovou chutí.
Butter chicken: Krémová klasika
Voňavé putování začíná u talíře plného krémové rajčatové omáčky, které vévodí jemná chuť kuřete naloženého v jogurtu. To se společně s rajčaty a typickým kořením garam masala peče v hliněné peci zvané tandoor. Výsledkem je hedvábná omáčka, kterou k chuťovým výšinám vystřelí štědrá porce másla. Podává se s nadýchanou chlebovou plackou naan nebo kopečkem načechrané rýže basmati. Pokud máte z pálivých jídel respekt, vyzkoušejte jako první tuto delikatesu z Dillí a projděte tak příjemnou vstupní branou do indické kuchyně.
Chole Bhature: Snídaňová bomba
V severní Indii obvykle začíná den vydatnou porcí chole bhature. Představit si ho můžete jako pikantní cizrnové kari v doprovodu smažené placky. Výsledkem je sytá, voňavá a vyloženě návyková kombinace, která vás postaví na nohy nejen po ránu. Energetickou bombu okusíte zejména ve státech Paňdžáb a Uttarpradéš. Malé rodinné podniky si recepty často předávají z generace na generaci a střeží je jako poklad. Je velmi pravděpodobné, že tu nejlepší variantu okusíte právě u skromného stánku na rohu ulice. Vybírejte místa, kde vám k nosu zavane neodolatelná vůně, čich totiž bývá nejspolehlivější navigace.
Biryani: Voňavé jídlo s historií
Zážitek, rituál a vzpomínka v jednom. Takové pocity může vyvolat okamžik, když se z těžkého měděného hrnce zvedne poklička a ven se vyvalí oblak páry s tóny šafránu, kardamomu a skořice. Když na stole přistane biryani, vrstvený pokrm z basmati rýže, masa a zeleniny, zbystřete. Stanete se totiž přímými svědky odtajnění gastronomického rituálu, ve kterém se vyjímají tóny exotického koření a bylin. Každý z indických států má svou vlastní verzi, takže v různých koutech země můžete okusit odlišné varianty: s ostrou zálivkou a kozím masem, jemnější verzi s vejcem a výjimkou není ani variace doplněná o brambory. Původ biryani sahá až do Persie, odkud ji na území dnešní Indie přivezla mughalská dynastie. Postupně se z něj stal pokrm hodný královských dvorů a velké oblibě se těší dodnes.
Čtěte také:
Masala Dosa: Křupavé překvapení
Křupavá, tenká, dozlatova opečená palačinka z fermentované rýže a čočky, naplněná pikantní bramborovou směsí, taková je masala dosa, jedna z nejznámějších specialit z jihu Indie. Byť působí jednoduše a obyčejně, už po prvním soustu propadnete neuvěřitelně komplexní chuti. Součástí je většinou několik druhů čatní i miska sambar, pikantní zeleninové polévky. Výsledná souhra textur způsobí v ústech explozi, a to zejména díky harmonii jemně nakyslé palačinky, krémové náplně, svěží omáčky a pikantní husté polévky. Díky tradiční přípravě, během které těsto několik hodin fermentuje, má výsledný pokrm nejen specifickou chuť, ale zároveň je velmi výživný a snadno stravitelný.
Masoor Dal: Jídlo duše
Jemný a krémový pokrm z červené čočky masoor dal v Indii evokují teplo domova. Ne náhodou se mu přezdívá soul food neboli jídlo duše. Když se totiž červená čočka vaří společně s česnekem, zázvorem, cibulí i rajčaty a následně se vyšperkuje celou plejádou indického koření, nemůže být výsledek lahodnější. Na rozdíl od slavnějších masových pokrmů je luštěninový dal jídlem, které lidé v Indii jedí každý den. Není divu, je totiž lehký, výživný, a navíc úžasně dobrý.
Čtěte také:
Paneer Tikka: Vegetariánský hit
Když se řekne indické grilování, mnohým se vybaví šťavnaté kuře nebo jemné jehněčí. Ale právě marinovaný čerstvý sýr paneer tikka je lahůdkou, která na sebe strhne pozornost nejen vegetariánů. Základem je jemný sýr, podobný našemu tvarohu. Poté, co se kostky paneer tikka vykoupou v marinádě z jogurtu, česneku, citronu a směsí koření, je ten správný čas napíchnout je na špejle společně s kusy zeleniny. Pak už stačí je ogrilovat dokřupava a výsledný pokrm obohacený o jemnou vůni kouře je na světě.
Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění
Vstupte do království chutí
Chcete poznat opravdový festival chutí, vůní a barev, kde ukojíte všechny smysly? Pak navštivte pravý indický street food. Na ulicích na každém rohu syčí bublající hrnce a z pánví se line vůně koření, čerstvých bylinek a exotiky. Za nos i srdce vás chytnou ikonické pouliční pochoutky: křupavé samosy, pikantní pani puri nebo žhavé aloo tikki. V každém z nich se snoubí chuť brambor doplněná o luštěniny a koření. Jídlo tu spojuje lidi napříč kulturami. A kde pravý indický street food zažít? Potkat jej můžete v ulicích Varanasi, Bombaje i Delhi. Při hledání pravého autentického zážitku platí pravidlo, že čím delší a rušnější fronta, tím blíž jste vytouženému cíli. Vyzkoušejte i noční trhy, kde pouliční kuchaři roztančí své pánve naplno v čase, kdy slunce zapadá za obzor a hladovým návštěvníkům se z omamné vůně sbíhají sliny na jazyku.

Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.