Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

8 nejlepších jógových destinací

Jóga u moře

Jóga u moře Shutterstock

Chcete prospět svému fyzickému i psychickému zdraví a navíc poznat kus světa? Pokud souhlasně přikyvujete, pojďme se spolu podívat na místa, kam se můžete směle vydat i s jógamatkou v ruce. Ano, řeč je o oblíbeném cvičení, které posiluje tělo i ducha a ve světě si nachází stále více příznivců. Vyrazte protáhnout ztuhlé údy a zrelaxovat mysl do jedné ze světových jógových destinací.

Indie

Západ slunce v Rishikesh, Indie

Západ slunce v Rishikesh, Indie Shutterstock

Mekkou všech milovníků jógy je město Rishikesh, které je proslaveno tím, že se sem sjíždějí ti nejlepší jógoví instruktoři z celého světa. Na tomto magickém místě si můžete kromě vrcholných asán dopřát i koupel v posvátné řece Ganga, která městem protéká a o níž hindiusté tvrdí, že očišťuje tělo i duši a věřícího zbaví všech hříchů. Při vašich toulkách tu narazíte na všudypřítomné přátelské opice, a pokud pozvednete svůj zrak o něco výše nad horizont, rozprostře se před vámi úchvatná podívaná. Scenérie Himálájí, na jehož úpatí se Rishikesh nachází, se jako červená nit táhne podél celého města a nenechá vás na pochybách, že i Brahma (hinduistický bůh) chtěl, aby na tomto překrásném kousku světa vzniklo centrum oblíbeného tělesného cvičení. Zahnat chmury a protáhnout svaly se můžete vydat i do Keraly, kde si jógu zacvičíte uprostřed božské zeleně. Kromě bujné přírody tohle místo oplývá nedotčenými plážemi a krásnou architekturou. Vyberte si z mnoha ayurvedských center a dopřejte si tu relax a detox pomocí jednoho z nejstarších medicínských systémů světa. Pozitivní energie, kterou tady načerpáte, vám vystačí na mnoho dalších měsíců.

Celá Indie je protkaná místy, kde se vám může při cvičení a meditaci poštěstit dosáhnout nirvány a vyjmenovat všechny lokality, na nichž můžete spočinout a ponořit se na jógamatce do svého nitra, by vydalo na samostatnou knihu. Až budete cítit, že potřebujete dobít baterky, sbalte kufry a sedněte na letadlo směřující do tohoto jihoasijského jógového ráje.

Objevujte s námi svět

Indonésie

Jóga na Bali

Jóga na Bali Shutterstock

Místo jako stvořené k relaxaci ve stínu majestátných starověkých chrámů obklopené bujnou krajinou, to je Indonésie, kterou tvoří přes 17 500 ostrovů. Zenovou atmosféru oplývá hlavně oblíbený ostrov Bali, perla Asie v oblasti wellness. Poklidný způsob života a duchovno je zde cítit doslova na každém kroku a místo tak vybízí k zastavení a hledání harmonie. Rýžová políčka, starodávné altány, utajené zahrady, malé pláže, tropické pralesy, plácky pod vodopády a břehy řek ve vnitrozemí, to je jen malý výčet netradičních míst, kde nadšenci z celého světa praktikují na Bali své oblíbené cvičení. Pro zpestření lze vyzkoušet také náročnější verzi jógy, tzv. paddlejógu. Jaké má tato varianta výhody a čím se vyznačuje si můžete přečíst v článku Paddlejóga: Posilování a relax na vodní hladině.

Při návštěvě nevynechte ani městečko Ubud, které je kulturním srdcem ostrova a každoročně se tu pořádá festival tance a jógy - Bali spirit Festival, kterého se nemohou dočkat milovníci jógy z celého světa. Atmosféra, kterou tady zažijete, strhne ke cvičení i naprostého jógového odpůrce.

Francie plující v Indickém oceánu aneb Objevte dokonalost ostrova Réunion

Čtěte také:

Francie plující v Indickém oceánu aneb Objevte dokonalost ostrova Réunion

USA

Jóga na pláži v Los Angeles,USA

Jóga na pláži v Los Angeles,USA Shutterstock

Stejně jako ve zbytku západního světa se i ve Spojených státech začala jóga získávat oblibu až ve 20. století, ale od té doby zájem o ni masivně roste. Dokonce do té míry, že tato část zeměkoule je aktuálně doslova napěchována těmi nejlepšími instruktory z celého světa. Představte si, že ležíte jógamatce na pláži ve slunném Los Angeles, v uších vám zní šumění Tichého oceánu a v mořské hladině se zrcadlí vycházející slunce. Umíte si představit lepší start dne? Až se vám jóga na pláži omrzí, můžete vybírat z nepřeberného množství studií všech druhů a obtížností, díky kterým je Město andělů každoročně vyhledáváno miliony nadšenců prahnoucích po zlepšení fyzického i duševního zdraví.

Vyzkoušet svou ohebnost při jógových pozicích zkuste i v San Franciscu, do kterého se dá dojet i po slavném Golden Gate Bridge, jedním z nejproslulejších symbolů USA. Ve městě vás kromě nejstřeženější věznice světa Alcatrazu přivítá i 7 km dlouhá pláž Ocean Beach lemující takřka celé západní pobřeží. Při cvičení jógy zde budete hledět na otevřený Tichý oceán a nejbližší pevninou tak bude až Japonsko.

Kostarika

Meditace na pláži v Kostarice

Meditace na pláži v Kostarice Shutterstock

Místo, kde má zeleň na tisíc odstínů, příroda oplývá nedotčenou krásou a lidé tu jsou prý nejšťastnější na celém širém světe. To není pouhý sen, taková je Kostarika. Sbalte si svůj oblíbený sportovní úbor a vyrazte na jógový retreat do Nosara nebo Santa Cruz. V exotickém ráji Střední Ameriky dost možná zažijete nejlepší hodiny jógy svého života. Vystoupejte na jeden z kordillerských vrcholů, kde se vám naskytne výhled doslova od moře k moři a spatřite tak vlny Atlantiku i Pacifiku. Zastavte se, upokojte svou mysl, prožijte své asány naplno a vnímejte každý nádech zdejšího čistého vzduchu. Pak ochutnejte místní lahodnou kuchyni i kávu a pochopíte, v čem tkví kouzlo radostného života místních. Užijte si Kostariku v duchu Pura vida, tedy životního hesla a poselství pozitivní energie, kterou se tu tak snadno „nakazíte“. Pozorujte prales, splyňte s vlnami, poslouchejte zvuky lesa, radujte se a hlavně – jen žijte.

Zájezdy do Kostariky

Portugalsko

Pláž v Albufeira, Portugalsko

Pláž v Albufeira, Portugalsko Shutterstock

Pokud se vám nechce cestovat za hranice Evropy, naordinujte si své antidepresivum v podobě jógových lekcí na zlatavých portugalských plážích mezi skalnatými útesy. Při své výpravě nesmíte vynechat návštěvu zdejších architektonických klenotů seznamu UNESCO, a to Klášter svatého Jeronýma a Betlémskou věž v Lisabonu. Co byste řekli na to, si po lekci jógy a kulturní vložce dopřát trochu adrenalinu? Vydejte se chytit si svou vlnu do jednoho ze surfařkých rájů jako je Ericiera nebo Peniche, svou ohebnost a pružnost získanou praktikováním jógy totiž bohatě zúročíte i na prkně. Pyrenejský poloostrov láká návštěvníky také na vyhlášenou gastronomii vonící po vanilce či čerstvých mořských plodech. Poté, co si necháte na jazyku rozplynout výtečné pastel de nata (křehký košíček plněný žloutkovým krémem) nebo si v příjemné hospůdce s výhledem na řeku Douro vychutnáte sklenku portského vína, nebude se vám z tohoto výletu chtít vracet.

4 důvody proč Portugalsko změní váš pohled na dovolenou

Čtěte také:

4 důvody proč Portugalsko změní váš pohled na dovolenou

Francie       

Jóga v Provence, Francie

Jóga v Provence, Francie Shutterstock

Do země galského kohouta se vyplatí vyrazit nejen za Eifellovou věží nebo máslem vonícími croissanty, nechte se nalákat i na úchvatné scenérie francouzského venkova. Tady budete totiž při cvičení asán ve spojení s matkou přírodou. Váš den by mohl jen těžko začínat lépe než pozdravem slunci pod majestátnými vrcholky Alp, pod kouzlem historie v Normandii či s výhledem na Azurové pobřeží. Francie nabízí mnoho krás, přijeďte proto vyzkoušet, jak opojné mohou být lekce jógy s vůní levandule a čerstvých baget.

Velká Británie

Praktikování jógy na ulici v Londýně, Velká B

Praktikování jógy na ulici v Londýně, Velká B Shutterstock

Možná že vás na první dobrou Velká Británie nenapadne jako typická jógová destinace, ale byla by rozhodně chyba ji nezmínit. Nabízí totiž skvělé možnosti úniku od shonu bez nutnosti cestovat příliš daleko. Většina retreatů se nachází v kouzelné přírodě na anglickém venkově, kde se chvílemi budete cítit jako hlavní hrdina z románu Jane Austenové. Se svou jógamatkou tedy určitě navštivte Cornwall nebo Devon, kde si při procházkách nedotčenou divokou přírodou po útesech při západu slunce budete připadat, že jste došli až na samotný kraj světa. Chcete-li svůj výlet za  jógou spojit s návštěvou londýnských pamětihodností, zaslechnout odbíjení slavného Big Benu, po ikonickém Tower Bridge překonat Temži a být nablízku královské rodině, bude pro vás ideální nedaleký Kent, který oplývá poklidnou atmosféru a čeká vás tu řada studií a široká škála wellness služeb.

Dovolená v Londýně

Rakousko

Jóga v Tyrolských Alpách, Rakousko

Jóga v Tyrolských Alpách, Rakousko Shutterstock

Pokud krásy přírody obdivujete nejraději z pořádné výšky a rádi byste zaujali pozici hory ve stínu největšího evropského pohoří, neváhejte a navštivte nedaleké tyrolské Alpy. Dvakrát do roka se tu koná desetidenní jóga festival, kde na vás čeká více než 300 lekcí nejrůznějších stylů, kde si na své přijdou jogíni všech úrovní. Zacvičíte si v útulných vnitřních prostorách nebo přímo venku na čerstvém horském vzduchu v městečkách Bad Gastein, Bad Hofgastein a Dorfgastein. Nezapomenutelným zážitkem se stane jedna z lekcí, na kterou vystoupáte lanovkou na samotný vrchol hory Stubnerkogelu ve výšce 2300 m. n. m. Tohle místo si zamilujete. Horské pastviny, úchvatné vyhlídky, alpská jezera v kombinaci s tyrolskou pohostinností, to je jen pár důvodů, proč smotat svou jóga podložku a vydat se do Rakouska.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín