Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blog o cestování, tipy kam vyrazit na dovolenou

Připravte si tradiční marocké jehněčí tajine

Tradiční marocké tajine

Tradiční marocké tajine

Tajine (taj-žín). Toto exoticky znějící slovo v sobě ukrývá tradiční marocký pokrm, na kterém si mohou pochutnat stejně tak milovníci masa jako zarytí vegetariáni. Má totiž mnoho variací. V Maroku na něj dozajista narazíte v menu pětihvězdičkového hotelu i v nabídce pouličních stánků. A věřte mi, že když jej jednou ochutnáte, popadne vás neodolatelná touha připravit si ho také doma.

K jeho přípravě se v Maroku používá stejnojmenný hliněný hrnec kónického tvaru, který na místních tržištích seženete za pár stokorun. Hrnec udržuje a šíří teplo rovnoměrně a pokrm se tak vaří či dusí pomalu a bez ztráty výživných látek. Všechny ingredience se mohou vařit ve vlastní šťávě aniž by bylo třeba přidávat vodu. Výsledný pokrm je pak dokonale šťavnatý a během přípravy se nepřipaluje. Hrnec se dá samozřejmě koupit i u nás, ale jedná se většinou o designové kousky za poměrně astronomické částky. Pro začátek si vystačíte s velkou litinovou pánví nebo větším hrncem. A hlavně dobře přiléhající poklicí. Budeme totiž především dusit. Přípravu této pochoutky zvládne i úplný kuchařský začátečník. Nejsložitější na celé přípravě je nákup všech potřebných ingrediencí.

Hrnce tajine, Fes, Maroko

Hrnce tajine, Fes, Maroko

Na přípravu vynikajícího jehněčího tajine pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 kg jehněčí kýty (očištěné a zbavené tuku)
  • 2 lžičky čerstvě umletého pepře
  • 1 lžičku skořice
  • 3 snítky šafránu (namočené ve studené vodě)
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 3 lžičky kurkumy
  • 1 lžička cayennského pepře
  • 2 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g loupaných krájených rajčat (můžete použít kvalitní plechovková)
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 200 ml vody
  • 100 g sušených meruněk (nesířených)
  • 50 g sušených datlí
  • 50 g rozinek sultánek
  • 50 g loupaných mandlí (plátky)
  • 1 litr vývaru (ideálně jehněčího)
  • 2 lžíce medu
  • Sůl
  • petržel
  • čerstvý koriandr
  • 1 lžička koření Ras El Hannout (muškátový ořech, skořice, koriandr, kardamom, pepř černý, kurkuma, zázvor, římský kmín, nové koření, cayennský pepř, hřebíček).

S tajine s v Maroku setkáte všude

S tajine s v Maroku setkáte všude

Postup přípravy marockého tajine:

  1. Očištěné jehněčí maso nakrájejte na větší kostky. Do misky si připravte černý pepř, cayennský pepř, směs Ras El Hannout, sladkou papriku, zázvor, skořici, kurkumu a vše důkladně promíchejte. Polovinou směsi obalte maso a dejte jej odležet do chladničky (ideálně do druhého dne, aby se maso důkladně provonělo kořením). Zbytek koření si ponechte na smažení.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte nahrubo nakrájenou červenou cibuli, připravenou směs koření a smažte dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte na plátky nakrájený česnek. Přidejte maso a nechte zatáhnout po všech stranách.
  3. Po chvíli přilijte krájená rajčata, rajčatový protlak a vývar a nechte probublávat.
  4. Po několika minutách přihoďte sušené meruňky, rozpůlené datle, sušené švestky, rozinky, med a plátky mandlí (část si můžete nechat na závěrečné zdobení).
  5. Důkladně promíchejte, přiveďte k varu a nechte na mírném ohni vařit pod pokličkou dvě hodiny.
  6. Pokud vaříte v obyčejném hrnci tak choďte pravidelně kontrolovat a občas zamíchejte (vlastníte-li hrnec tajine, tak v této fázi přendejte směs do nádoby, přikryjte víkem a pečte v troubě dokud není maso dokonale rozpadavé). Podle chuti můžete dosolit či dokořenit.

Přibližně po 2 hodinách je pokrm připraven k servírování. Maročané jedí tajine přímo z hrnce, ve kterém se vařilo, jen směs dozdobí čerstvým koriandrem a mandlovými plátky. Jako příloha se perfektně hodí rýže, chlebové placky nebo bleskově připravený kus kus.

Jehnečí tajine a kus kus jako příloha

Jehnečí tajine a kus kus jako příloha

Věřím, že se tajine stane stálicí vašeho jídelníčku. Příště můžete zkusit variantu s kuřecí či krůtím masem nebo odlehčenou vegetariánskou verzi. V té je maso nahrazeno cuketou, lilkem, mrkví a cizrnou.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento blog